Skip to navigation Skip to main content

3 nieuwe liften in Les 4 Vallées

53471 - 3 nieuwe liften in Les 4 Vallées (3)
© Bartholet Maschinenbau AG

2022 wordt een jaar van vernieuwing in Zwitserlands grootste skigebied, want er wordt momenteel gewerkt aan maar liefst drie nieuwe liften in Les 4 Vallées. Dit is tot stand gekomen door een samenwerking van de skiliftbedrijven Téléverbier SA en Télé-Thyon SA, die de handen ineen hebben geslagen met liftfabrikant Bartholet Maschinenbau AG. Het gaat om een vervanging van de stoeltjeslift La Pasay in Verbier, de bouw van een nieuwe stoeltjeslift ter verbinding van La Pisse-Vache en Col de Chargerat en tot slot een gloednieuwe lift in Thyon, ter vervanging van de twee huidige liften.

Drie grote projecten

De drie nieuwe liftprojecten waar in Les 4 Vallées hard aan gebouwd wordt, moeten wintersporters meer comfort geven. Bovendien zorgen de vernieuwingen voor een aanzienlijk kortere reistijd en kunnen er dus per uur meer wintersporters met de lift mee. Resultaat: minder wachttijden en meer skiplezier. De plannen zijn om alle projecten voor het skiseizoen van 2021/2022 af te hebben, zodat je aankomende winter al kan profiteren van deze nieuwe liften in Les 4 Vallées.

SBK6 Moay Pasay (Bruson)

De vaste stoeltjeslift in La Pasay gaat met pensioen en wordt vervangen door een gloednieuwe 6-persoonsstoeltjeslift met kap. De grootste verbetering is misschien wel de reistijd, die meer dan gehalveerd wordt. In plaats van in 11 minuten staan skiërs en snowboarders straks al binnen 5 minuten boven. Ook het ontwerp van de stoeltjes van de nieuwe lift in Les 4 Vallées is het noemen waard: de fauteuils met 'Design by Porsche Design Studio' geven passagiers het optimale comfort.

Cijfers & feiten van de nieuwe SBK6 Moay Pasay

Bergstation: Bergstation SBK6 Moay Pasay Lengte:1485.3 m
Soort lift:Stoeltjeslift Hoogteverschil: 542.4 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: 5 min
Liftcapaciteit: 6 personen Capaciteit: 1600-2000 pers./uur
Aantal stoeltjes: 52 Plaats: Bruson

53471 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/4fa778b6855140932e01427811965956b7d610c44d293b60.jpeg (2)
Niet alleen de vergrote snelheid, maar ook het design moet wintersporters meer comfort geven. (© Bartholet Maschinenbau AG)
Niet alleen de vergrote snelheid, maar ook het design moet wintersporters meer comfort geven. (© Bartholet Maschinenbau AG)

SBK6 Pissevache Chargerat (Bruson)

De tweede nieuwe lift in Les 4 Vallées waaraan gebouwd wordt is eveneens een gloednieuwe 6-persoonsstoeltjeslift. Dit nieuwe project wordt gerealiseerd om La Pisse-Vache en Col de Chargerat met elkaar in verbinding te stellen.

Cijfers & feiten van de nieuwe SBK6 Pissevache Chargerat

Bergstation: Bergstation SBK6 Pissevache Chargerat Lengte: 1523.6 m
Soort lift:Stoeltjeslift Hoogteverschil: 462.7 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: 6 min
Liftcapaciteit: 6 personen Capaciteit:1600 pers./uur
Aantal stoeltjes: 49 Plaats: Bruson

TPM6/10 Collons Thyon

Ook in Thyon vindt er een groot project plaats ter vernieuwing en verbetering van het skigebied en de liftsystemen. De Téléporté Mixte is een van de drie nieuwe liften in Les 4 Vallées en wordt gebouwd ter vervanging van de twee huidige gondels. Hiervoor komt een combinatielift in de plaats waarbij wintersporters in zowel stoeltjes als gondels naar boven gaan. In de stoeltjeslift kunnen 6 personen tegelijk worden vervoerd en de gondels nemen per keer maximaal 10 personen mee de berg op. Niet alleen zorgt deze nieuwe lift voor een snellere doorloop en vervoer van wintersporters, ook is het dankzij deze verbinding voor het eerst mogelijk voor voetgangers om tussen Les Collons 1900 and Thyon 2000 heen en weer te reizen.

Cijfers & feiten van de nieuwe TPM6/10 Collons Thyon

Bergstation: Bergstation TPM6/10 Collons Thyon Lengte: 875.8 m
Soort lift: Combinatielift met stoeltjes en gondels Hoogteverschil: 230 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: 4 min
Liftcapaciteit: 6 personen in de stoeltjes, 10 in de gondels Capaciteit:2000 pers./uur
Aantal: 28 stoeltjes, 8 gondels Plaats: Thyon

Ook nieuw: een winterrodelbaan

De drie nieuwe liften in Les 4 Vallées zijn niet het enige wat de partners in petto hebben voor het skigebied. Parallel aan de Thyon-Les Collons lift staat de ontwikkeling van een gloednieuw recreatiegedeelte op de planning. Voornaamste activiteit dat hier volgend jaar kan worden gedaan is sleeën, met de splinternieuwe winterrodelbaan die hier gerealiseerd gaat worden.

Wintersport in Les 4 Vallées

Met ruim 412 km aan pistes is Les 4 Vallées het grootste skigebied in Zwitserland. Een overvloed aan blauwe, rode en zwarte pistes, funparken, rodelbanen en fijne restaurants maken van het skigebied een waar paradijs voor iedere wintersporter. Bovendien reikt het skigebied tot een hoogte van 3330 meter waardoor je hier gegarandeerd een sneeuwzekere skivakantie beleeft. Daarnaast kent het skigebied veel lange afdalingen, ideaal voor de gevorderde skiër of snowboarder. Verblijven doe je in het mondaine Verbier, in familievriendelijke dorpjes als Veysonnaz of Nendaz, in het goed gelegen Thyon-Les Collons of juist in het rustigere, maar prachtige La Tzoumaz.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.