Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer terugblik 2020/2021: een bijzondere winter

53290 - Alpenweer terugblik 2020/2021: een bijzondere winter (3)

Aan het einde van elk seizoen blikken we altijd terug op het Alpenweer van de afgelopen winter. Wat waren de mooiste weken en in welke weken viel de meeste sneeuw? Dit jaar is echter alles anders. We konden niet op wintersport en de pistes die geopend waren, werden vooral geprepareerd voor de plaatselijke bevolking. Ook qua weer was het een bijzondere winter. Van een start met (te) veel sneeuw tot een flinke winterprik in april. Dit is het Alpenweer overzicht van 2020/2021 in het kort.

Veel sneeuw voor aanvang seizoen

Eind september kwam de eerste sneeuwdump in de Alpen naar beneden, waarbij er vanaf 1100 meter hoogte al een meter viel op sommige plekken. Ook in de weken die volgden was er regelmatig sneeuwval in de Alpen, maar van half oktober tot eind november was het droog en rustig weer in de Alpen. Daarna brak het los…

Sneeuwchaos begin december

Vanaf begin december viel de ene na de andere sneeuwdump. Op 3 december kondigde onze weerman de eerste serieuze hoeveelheid sneeuw aan – tot drie meter lokaal – die voor veel problemen zou zorgen. Rond Sinterklaas heerste er in diverse regio’s in de Alpen ‘code rood’. Zo kwam er onder andere in Osttirol en Trentino zoveel sneeuw naar beneden dat hier het hoogste lawinegevaar gold. Er zaten veel huishoudens zonder stroom en de sneeuw zorgde voor talloze lawines en problemen op de weg.

53290 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/5c08575b4791fbab3cdd05dc8a156bab5b53f934b58ce043.jpeg (4)
Mirjam van PURE Resort in Warth bleef sneeuw scheppen deze winter

Verse sneeuw tijdens Oud & Nieuw

Ook na de grote dump van begin december bleef het winter in de Alpen en 2020 werd tevens afgesloten met veel verse sneeuw. Op 28 december lag er zelfs 40 cm aan de oevers van het Gardameer, iets wat in 2009 voor het laatst was voorgekomen. De lokale bevolking in de Alpen heeft kunnen genieten van optimale sneeuwcondities, terwijl wij thuis aan het kerstdiner zaten. Echter voor veel accommodatie-eigenaren die verplicht dicht waren, zal het allesbehalve genieten zijn geweest. Na een paar koude weken was de noordkant van de Alpen aan de beurt voor een flinke sneeuwdump. Half januari lag er dus zowel in het noorden als het zuiden én het westen een prachtig sneeuwdek.

53290 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/5c08575b4791fbab3cdd05dc8a156bab5b53f934b58ce043.jpeg (5)
Foto: © Active Italia, Sytske Maaijen

Februari: schaatsen in Nederland, warm in de Alpen

Op 7 februari viel de eerste echte sneeuw in Nederland die de hele week bleef liggen. Eind van die week konden we zelfs drie dagen genieten van schaatsen op natuurijs. Een echte Nederlandse winter, tijdens de gekke coronatijd. In de Alpen werden er diezelfde maand warmterecords gebroken. Zo werd het eind februari in Chamonix meer dan 20 graden, wat een absoluut warmterecord was sinds het begin van de metingen in 1880. In het Oostenrijkse Bad Gastein werd een temperatuur gemeten van 16,5 graden.

53290 -  (5)
Langlaufen in de bossen van Schoorl op 10 februari 2021

Winter tot in halverwege april

Half maart viel opnieuw de winter in de Alpen en was er regelmatig verse sneeuw. En ook in april hield Koning Winter huis in de Alpen. Het was – net als in Nederland – koud en regelmatig viel er een flink pak sneeuw. Hierdoor kan er op dit moment op veel plekken in de Alpen nog volop getoerskied worden nu de liften gesloten zijn.

Deze winter hebben we – ondanks dat we zelf niet konden gaan – genoten van alle sneeuwbeelden vanuit de Alpen. Hopelijk kunnen we er vanaf de herfst zelf weer van genieten. Wij hebben er alle vertrouwen in. Wanneer de eerste echte sneeuw na de zomer weer gaat vallen, melden we ons uiteraard met een nieuw Alpenweer. Tot dan wensen we je een fijne zomer!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.