21 februari 2022 door Michiel in Alpenweer

Het is niet alleen stormachtig in Nederland, maar ook in de Alpen. Op dit moment zorgen storingen die bij storm Franklin horen voor veel wind. Daarnaast sneeuwt het en kan er lokaal een dik pak sneeuw vallen. Later in de week wordt het rustiger en warmer. Het lawinegevaar neemt wel toe vanwege de verse sneeuw en storm. 

Harde windstoten doen skiliften sluiten

In de Alpen doet de de wind net als in Nederland flink z'n best. Op de Chasseral in Zwitserland werd een windstoot van 164 km/uur gemeten. De regering aldaar waarschuwde vandaag dan ook voor de harde wind. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel skiliften in de Alpen vandaag en morgen sluiten of gesloten blijven.

Sneeuwval: meer dan 60 centimeter mogelijk

De storm is er ook eentje met neerslag. Tot en met dinsdag kan lokaal zelfs meer dan 60 centimeter vallen. In de loop van de dinsdag wordt het tijdelijk droger, maar dan is het nog niet gedaan met de neerslag. Vanuit het noordwesten komt een volgende storing, die in de nacht van dinsdag op woensdag weer voor wat sneeuw zorgt boven de 1000 meter. De skigebieden daaronder kunnen rekenen op regen. 

Rustiger weerbeeld

Het weerbeeld verandert halverwege de week. Het blijft dan overwegend droog en hogedrukgebieden krijgen langzaam meer grip op het weer in Centraal-Europa. De zon laat zich goed zien en het wordt zachter. De sneeuwvalgrens stijgt tot ver boven de 1000 meter, soms zelfs tot 2000 meter. Het kan in Oberstdorf bijvoorbeeld op donderdag 10 graden boven nul worden. In het weekend wordt het dan weer echt fijn wintersportweer, met temperaturen net boven het vriespunt overdag en 's nachts net eronder. De stralende zon maakt dat er ideale skicondities zijn. Een goede start voor de tweede week van de voorjaarsvakantie dus!

Lawinegevaar stijgt: opgelet

Vanwege de combinatie van storm en verse sneeuw stijgt het lawinegevaar. In de Franse Alpen geldt in sommige delen nu al lawinegevaar vier op de schaal van vijf en de tendens is dat in de loop van de week het lawinegevaar stijgt. Dat gebeurt met name ten noorden van de hoofdkam, waar de meeste sneeuw valt. Wintersporters zijn dus gewaarschuwd, zeker als het zometeen mooier weer wordt en de verleiding met het lawinegevaar stijgt. 


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen