12 januari 2021 door Michiel in Alpenweer

Er wordt weer een sneeuwdump verwacht in de Alpen. Dit keer is de noordzijde aan de beurt met lokaal meer dan 1 meter aan verse sneeuw. Op dit moment is het volop winterweer in de Alpen. Gisteren kon het boven een sneeuwdek flink afkoelen in de dalen en werd er op maandagochtend op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst gemeten. In Oostenrijk was Lienz het koudst met een minimumtemperatuur van -22.6°C. La Brévine, een beruchte plek in Zwitserland waar het in de winter flink kan afkoelen, noteerde op maandagochtend een minimumtemperatuur van -28°C. Hiermee waren deze weerstations in het dal een stuk kouder dan de metingen in het hooggebergte.

Noordwestelijke stroming zorgt voor sneeuwdump aan de noordkant

?Ook de komende dagen blijft het winter in de Alpen, waarbij het rustige weerbeeld wel gaat verdwijnen. De wind gaat vanaf vandaag aantrekken en met een noordwestelijke stroming bewegen neerslaggebieden richting de Alpen. Deze neerslag valt voor het grootste gedeelte in de vorm van sneeuw. Doordat de Alpen op de grens liggen tussen koelere en zachtere lucht is er een kleine tweedeling in de Alpen te vinden waarbij de atmosfeer in het oosten een stuk koeler is dan in het westen. Dit is ook terug te zien in de sneeuwvalgrens. In het oosten (Beieren, Tirol en Salzburg) ligt de sneeuwvalgrens tussen de 200 en 500 meter, terwijl deze in de Zwitserse en Franse Alpen tussen de 700 en 1200 meter ligt.

Scheffau
Na dagen van mooi weer ziet de lucht er in de SkiWelt vanochtend heel anders uit...

Langdurige sneeuw

Doordat de noordwestelijke stroming een aantal dagen aan weet te houden gaat er langdurig sneeuw vallen aan de noordkant van de Alpen. Vandaag, dinsdag, begint de sneeuwval om op woensdag tijdelijk wat af te nemen. In de loop van woensdag neemt de intensiteit van de neerslag weer toe voordat de neerslaggebieden tegen het einde van de werkweek wegtrekken. 

Lokaal meer dan 1 meter sneeuw?

Op veel plaatsen gaat er tussen de 20 en 40 centimeter aan sneeuw vallen met uitzondering van Noord-Italië. Hier blijft het voor het grootste deel droog bij een krachtige noordelijke föhnwind. De regio’s waar de meeste sneeuw verwacht wordt zijn Vorarlberg, Tirol en Zwitserland. In de dalen kan hier 40 tot 70 centimeter vallen. Hogerop in de bergen valt er meer dan 1 meter aan verse sneeuw. 

Zware tot zeer zware windstoten

?Er komt niet alleen sneeuwval, maar ook gaat de wind flink aantrekken. Op de bergtoppen worden de komende dagen windstoten van 90 tot 130 km/h verwacht. In de Zwitserse, Franse en Noordwestelijke Italiaanse Alpen trekt de wind op woensdag nog wat verder aan. Dan zijn windstoten van 100 tot 150 km/h mogelijk. Op de hoogste toppen is een uitschieter van meer dan 150 km/h niet uitgesloten. Op dit moment is het lawinegevaar op de meeste plaatsen niveau 1 tot 3. De komende dagen zal het risico op lawines zeker toe gaan nemen door de combinatie van de vele sneeuwval en harde wind. Naast fraaie winterse beelden zal hierdoor ook de nodige overlast gaan ontstaan.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen