4 januari 2021 door Michiel in Alpenweer

In de zuidelijke Alpen is de afgelopen 48 uur een enorm pak sneeuw gevallen. In het Oostenrijkse Oost-Tirol en Karinthië is lokaal zelfs een vers sneeuwdek van zo’n 1,5 meter ontstaan. Het lagedrukgebied dat voor deze zware sneeuwval gezorgd heeft, trekt zich echter terug waardoor het in het hele Alpengebied uiteindelijk overwegend droog en koud winterweer krijgt de komende periode.

Overgang naar rustig winterweer

Tot en met dinsdag kan het in delen van de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen nog sneeuwen, lokaal valt er nog zo'n 10-20 centimeter bij. Daarna krijgt een hogedrukgebied vanuit Noord-Europa geleidelijk meer invloed op het Alpenweer. Met een oostelijke stroming wordt de komende dagen droge en vrij koude lucht aangevoerd waarbij de zon steeds meer ruimte krijgt. In die opklaringen kunnen vooral de nachten behoorlijk fris worden en helemaal in de besneeuwde dalen. Vanaf donderdag is lokaal strenge vorst mogelijk, ofwel een minimumtemperatuur tussen -10 en -15 graden. Daarbij kan verspreid ook aanvriezende mist ontstaan. Overdag schommelt de vorstgrens omstreeks 700 meter, waardoor het ook in veel dalen gewoon de hele dag kan blijven vriezen.

Lucknerhaus
Het Lucknerhaus in Kals (Ost-Tirol) vanochtend: verse sneeuw en zon

Vanaf het weekeinde wisselvalliger

Komend weekend neemt de invloed van storingen geleidelijk weer toe, het eerst opnieuw in de zuidelijke Alpenregio. Met name in de Italiaanse en Franse Alpen kan boven de 1000 meter hoogte een vers pak sneeuw van zo’n 20 centimeter gaan vallen, plaatselijk meer. Aan de noordkant wordt overwegend weinig sneeuw verwacht en heerst vooral ‘droge kou’. Begin volgende week neemt een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden het stokje over en draait de stroming waarschijnlijk meer naar een noord- tot noordwestelijke richting. In dat scenario zou het tot “Nordstau” kunnen komen, met juist op de noordzijde van de Alpen, in het bijzonder Zwitserland en Oostenrijk, een pak sneeuw van zo’n 15 tot 25 centimeter. Ook daarna lijkt het voorlopig winterweer te blijven met geregeld een koude noordelijke stroming en sneeuwval van betekenis.

Lawinegevaar

Door de enorme hoeveelheden sneeuw in de zuidelijke Alpen, is daar een reëel risico op lawines. Zeker de komende dagen als er ook meer wind komt te staan. Elders is het lawinegevaar voorlopig beperkt.

Sneeuwkans in Nederland

Ook in Nederland kunnen we deze week wat sneeuw gaan zien, maar wek in zeer beperkte hoeveelheden. Vooral woensdagavond en rond vrijdag zou landinwaarts plaatselijk een sneeuwlaagje van enkele centimeters gevormd kunnen worden, maar dat is afwachten.

Heerlijke webcambeelden

Na de sneeuw van afgelopen weekend, brak vanochtend de zon door op veel plekken. Dat leverde de onderstaande heerlijke webcambeelden op. Altijd fijn om naar te kijken!

webcam
Lavarone Alpe Cimbra
Paganella
Paganella
Santa Christina
St. Christina in Val Gardena
Seiser Alm
Seiser Alm
Val Gardena
Val Gardena

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen