30 november 2020 door Michiel in Alpenweer

De eerste sneeuwdump van het nieuwe wintersportseizoen is op komst. Met name aan de zuidkant van de Alpen gaat er later deze week een dik pak sneeuw vallen. Op de meeste plaatsen komt zelfs meer dan één meter van het witte goud naar beneden. Maar ook morgen gaat er in delen van de Alpen al een laag sneeuw vallen. En hoewel we voorlopig natuurlijk nog niet richting de Alpen mogen, worden wij toch altijd bij van plaatjes met verse sneeuw en is het een goede basis voor de rest van de winter.

Weinig sneeuw tot nu toe

Tot nu toe is er nog maar weinig sneeuw gevallen in de Alpen. Gelukkig was het afgelopen week al wel vrij koud waardoor veel skigebieden zijn begonnen met de productie van kunstsneeuw. Sneeuwkanonnen toverden de groene wereld op veel plekken om in een lokaal winterwonderland. Maar nu neemt moeder natuur het over. Een lagedrukgebied afkomstig vanaf de Noordzee trekt de komende 48 uur richting de Middellandse zee en neemt een portie vochtige, maar ook koude lucht met zich mee. Morgen resulteert dat in sneeuwval in de Zwitserse en Franse Alpen. De sneeuwvalgrens zal daarbij rond de 800 meter liggen en op de meeste plaatsen valt een mooie laag van 10 tot 20 centimeter. Met name in Oberwallis valt de meeste sneeuw.

De sneeuwkanonnen in Söll in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental staan flink te produceren

Sneeuwdump aan de zuidkant

Woensdagochtend ligt de kern van het lagedrukgebied boven de golf van Genua en zal door het warme Middellandse zeewater opnieuw activeren. Uiteindelijk trekt het laag in de loop van de dag richting de Adriatische zee en met een zuidelijke stroming botst dan vochtige lucht tegen de zuidzijde van de Alpen. Vooral in Zuid- en Oost-Tirol, maar ook in Karinthië gaat dan een dik pak sneeuw vallen. De sneeuwgrens zal hier wel een stukje hoger zijn, veelal rond de 1000 meter. Ook na woensdag blijft de stroming in de Alpen zuidelijk met in de toevoer vochtige en onstabiele lucht. Vrijdag, maar ook zaterdag blijft het aan de gehele zuidkant (vanaf Valle d'Aosta tot in Karinthië) intensief sneeuwen. Op de meeste plaatsen gaat een sneeuwlaag van ruim één meter vallen. Uitschieters zien we met name in de hoek van Oost-Tirol. Volgens enkele modellen zou hier zelfs bijna twee meter sneeuw kunnen vallen. Dit is goed nieuws voor de wintersportgebieden daar.

Oostenrijke noordkant blijft minder bedeeld

Aan de Oostenrijkse noordkant zal helaas nog niet zoveel sneeuw vallen. Doordat de stroming vanaf woensdag naar het zuiden draait ligt dit deel van de Alpen in de neerslagschaduw. Hierdoor zal vooral de zon zal flink aanwezig zijn. Pas in de loop van zaterdag lijkt sneeuwval ook dit deel van de Alpen te bereiken. Maar een heuse sneeuwdump wordt hier nog niet verwacht.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen