13 oktober 2020 door Kees in Nieuws

Tot een meter verse sneeuw viel er de afgelopen week op de Oostenrijkse gletsjers, maar daar praat in Sölden dit najaar niemand over. De focus ligt dit weekend volledig op de opening van het wedstrijdseizoen voor de alpine skiërs. Daar mogen volgens de strenge coronaregels slechts 200 mensen bij zijn: de skiërs en hun begeleiders, mensen van de organisatie en de media. Ter vergelijking: normaal trekt de openingswedstrijd zo’n 30.000 bezoekers.

Alle ogen op Sölden gericht

De seizoensopening in Sölden is in alle opzichten een test voor de internationale skifederatie (FIS) en de plaatsen die dit seizoen gastheer zijn van een World Cup-wedstrijd. Daarbij gaat het niet alleen om het organiseren van een dergelijk evenement in deze coronaperiode, maar ook om financiële aspecten. Normaal gesproken wordt er in Sölden in dit weekend zo’n 5 miljoen euro omgezet en telt het Ötztal zo’n 20.000 overnachtingen. Daarbij zijn ook wintersporters die een paar afdalingen op de Rettenbachgletsjer afwisselen met een kijkje langs de wedstrijdpiste. Dat kan dit jaar niet: de Rettenbach is hermetisch afgesloten. Dagjesmensen kunnen tegen een gereduceerd tarief wel terecht op de ernaast gelegen Tiefenbachgletsjer. De FIS en de plaatselijke organisatoren hopen wel op meer TV-inkomsten, dat zou de pijn nog enigszins kunnen verzachten.

World Cup Sölden op TV
Zit jij dit weekend ook voor de TV?

Mobiel testcentrum

Wat de coronamaatregelen betreft nemen ze dit weekend in Sölden geen enkel risico. De 200 van tevoren geregistreerde aanwezigen worden in zogenaamde ‘bubbels’ ingedeeld zodat zij zo weinig mogelijk in contact met elkaar kunnen komen. Iedereen - ook de skiërs - moet een negatieve coronatest op zak hebben die niet ouder is dan 48 uur. Anders word je zelfs niet toegelaten in je eigen bubbel. Deze test wordt vanaf 14 oktober in Sölden zelf afgenomen. Dat gebeurt in een mobiel laboratorium, dat speciaal voor deze gelegenheid naar het Ötztal wordt gereden. Kenmerk van dit mobiele testcentrum is dat de uitslag snel bekend is.

Vlhova en Pinturault favoriet


Tenslotte toch nog even naar de wedstrijden zelf. Zaterdag 17 oktober zijn de vrouwen aan de beurt. Grootste kanshebber is Petra Vlhova uit Slowakije. Haar rivale Michaela Shiffrin blijft nog even in de Verenigde Staten. Ze kampt met een rugblessure. Verder behoort de Zwitserse Wendy Holdener tot de kanshebbers.
Bij de mannen zijn Alexis Pinturault (de Franse winnaar van de vorige editie) en Henrik Kristofferson (Noorwegen) de favorieten, met de Fransman Mathieu Faivre (vorig jaar tweede) als outsider. Over de vorm van de topskiërs is echter weinig te zeggen. Vrijwel iedereen heeft veel minder trainingskilometers gemaakt dan onder normale omstandigheden. Dat maakt deze seizoensopening tot een volkomen open wedstrijd.

Aankondiging World Cup Sölden
© Ötztal Tourismus


De seizoensopening van het wereldbekerseizoen in Sölden is dit weekend te zien op Eurosport en de ZDF (10 uur/13 uur).

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen