6 januari 2022 door Florien in Nieuws

Van plan om tijdens skiseizoen 2021/2022 op wintersport te gaan naar de Franse Alpen en ben je benieuwd hoe het nu zit met corona in Frankrijk, het reisadvies en de regels? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen met betrekking tot een skivakantie in Frankrijk en het coronavirus voor je bij. Op dit moment staat het reisadvies voor Frankrijk op geel en is een wintersport toegestaan. Wel dien je rekening te houden met bepaalde veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege COVID-19. De regels en meer informatie over een wintersport in Frankrijk en corona lees je op deze pagina.

Dit artikel is met zorg samengesteld en wordt regelmatig ge-update. Benieuwd wanneer de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd? Dat kun je zien aan de datum hierboven. Op die manier hopen we jou op de hoogte te houden van de coronasituatie in Frankrijk en of je wel op niet op skivakantie kunt.

Belangrijk: controleer voor vertrek altijd de officiële kanalen van de Nederlandse en Franse overheid. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Reisadvies Frankrijk: code geel

Frankrijk heeft op dit moment een geel reisadvies. Dit betekent dat een vakantie in het land is toegestaan, maar dat je wel rekening moet houden met gezondheids- en veiligheidsrisico’s vanwege het coronavirus. Om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden en ieders veiligheid te waarborgen, heeft de Franse overheid bepaalde regels gesteld. Die regels zijn afhankelijk van de kleurcode van het land van herkomst. Nederland is door Frankrijk met code groen geclassificeerd. Wil je Frankrijk inreizen, dan ben je vooraf verplicht een verklaring van je erewoord in te vullen. Deze dien je gedurende de reis bij je te houden. Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht bij binnenkomst zijn of haar coronabewijs, Passe Sanitaire in het Frans, te tonen: volledig gevaccineerd met een door de EU goedgekeurd vaccin, een herstelbewijs van niet ouder dan 6 maanden of een negatieve PCR- of antigeentest van niet ouder dan 24 uur.

Wintersport Frankrijk 2021/2022 regels reisadvies corona
Je mag naar Frankrijk op wintersport!

Reizen naar Nederland vanuit Frankrijk: strengere regels

Voor Nederlanders die vanuit een geel land terug naar huis reizen, gelden er strengere regels. Zo dient iedereen vanaf 12 jaar zijn of haar coronabewijs te kunnen tonen (gevaccineerd, getest of genezen). Voor alle vragen over terugreizen vanuit Frankrijk naar Nederland kun je de checklist van de Nederlandse overheid raadplegen. Wanneer je terugreist met het vliegtuig, dien je een gezondheidsverklaring in te vullen. Er wordt aangeraden bij thuiskomst een zelftest te doen, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet.

Aanbiedingen wintersport Frankrijk

Dekking reisverzekering wintersport Frankrijk en corona

Voordat je op wintersport gaat naar Frankrijk is het verstandig om te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering. Controleer goed hoe zij omgaan met de kleurcodes van de reisadviezen en het coronavirus. Veel verzekeringen dekken bij code oranje geen schade als gevolg van het coronavirus, maar er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld als het land tijdens je reis verandert naar code oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar check of dit ook voor jouw verzekering geldt.

Let op: sluit ongeacht corona ook apart een wintersportdekking af als je op skivakantie gaat!

Met de CoronaCheck-app naar Frankrijk

Sinds 1 juli werkt de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid ook internationaal. Dankzij deze app kun je met je eigen persoonlijke QR-code laten zien wat jouw coronastatus is. In de app kun je deze QR-code eenvoudig aanmaken met behulp van je Digi-iD. De CoronaCheck-app is ook geldig in Frankrijk. Vind je dit te veel gedoe of heb je geen smartphone? Je kunt de code ook online aanmaken en uitprinten.

CoronaCheck-app groene pas Frankrijk
Met de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je jouw coronastatus tonen

Groene pas/Passe Sanitaire: coronabewijs Frankrijk

Net als in Oostenrijk is het ook in Frankrijk op veel plaatsen verplicht om je coronastatus te tonen. De zogenaamde 'pass sanitaire' (gezondheidspas) of je coronabewijs laat zien of je genezen, getest of gevaccineerd bent. Dit is onder andere verplicht voor toegang tot skiliften, in restaurants, bars, bibliotheken, discotheken, in bepaalde grote winkelcentra, ziekenhuizen, in het vliegtuig en in de trein. Ook dien je de groene pas te tonen als je wilt inchecken bij je accommodatie. Maar hoe zit het precies met de groene pas?

 • Gevaccineerd: er zijn verschillende opties voor een geldig vaccinatiebewijs.
  1.) Twee vaccinaties met een door de EU goedgekeurd vaccin o.a. Pfizer, Moderna en AstraZeneca). Je vaccinatiebewijs is geldig vanaf zeven dagen na de tweede dosis.
  2.) Je hebt één vaccinatiedosis ontvangen van een door de EU goedgekeurd vaccin, waarbij één dosis voldoende is (Janssen/Johnson&Johnson). Dit vaccinatiebewijs is geldig vanaf vier weken na de vaccinatie. 
  3.) Je hebt een herstelbewijs en één dosis van een door de EU goedgekeurd vaccin gehad (o.a. Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Janssen en AstraZeneca). In dit geval is je vaccinatiebewijs geldig vanaf zeven dagen na de vaccinatie.
 • Getest: met een PCR- of antigeentest die niet ouder is dan 24 uur. Testen in Frankrijk kost voor een PCR-test € 49,- en voor een antigeentest € 29,-
 • Genezen: met een bewijs van je positieve test dat minimaal 11 dagen en maximaal 6 maanden oud is.

BELANGRIJK: De regels voor het coronabewijs in Frankrijk gelden voor iedereen vanaf 12 jaar en 2 maanden. Dit is anders dan bij de inreisregels, die gelden voor iedereen vanaf 12 jaar. Op 15 december zijn de geldigheidsregels van het vaccinatiebewijs aangescherpt voor personen vanaf 65 jaar. Hun vaccinatiebewijs verliest de geldigheid als ze niet binnen een termijn van 7 maanden na toediening van de laatste prik een boostervaccin hebben gekregen. Personen die met Janssen zijn gevaccineerd en vóór 17 oktober hun eerste dosis hebben gekregen, moeten vóór 15 december hun extra injectie hebben gehad voor een geldig vaccinatiebewijs. Vanaf 15 januari 2022 geldt die regel ook voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder (inwoners én toeristen). 

Wintersport Frankrijk 2021 2022

Algemene coronaregels in Frankrijk

Om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden en iedereen tegen COVID-19 te beschermen, heeft de Franse overheid regels opgesteld die in heel Frankrijk geldig zijn. Als je op wintersport gaat, dien je je aan deze regels te houden. Een overzicht lees je hieronder.

 • Mondkapjes: het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare binnenruimtes, zoals winkels en in het openbaar vervoer. Dit mondkapje moet neus en mond bedekken. Het mondkapje is ook verplicht op buitenevenementen, zoals kerstmarkten. Waar de gezondheidspas verplicht is, hoef je geen mondkapje te dragen (restaurants/bars etc.). Buiten is een mondkapje niet verplicht, behalve als je geen afstand kunt bewaren. Bijvoorbeeld op treinstations of op markten. Sinds maandag 3 januari moeten ook kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen waar de mondkapjesplicht geldt.
 • Hygiëne: was je handen regelmatig met zeep of gebruik een alcoholhoudende desinfectiegel voor je handen. Op veel locaties is dit gratis beschikbaar. Hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak. Vermijd persoonlijk contact. Schud geen handen en knuffel niet.
 • Klachten: blijf thuis en laat je testen.
 • Evenementen: toegestaan, maar met een vermindering van de capaciteit en op vertoon van je coronabewijs

Let op: de locale autoriteiten kunnen de algemene maatregelen verscherpen.

Op wintersport: reizen naar, in en door Frankrijk

 • Reisadvies: code geel. Reizen en vakanties zijn toegestaan, maar pas op veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus.
 • Kleurcode Nederland: Frankrijk geeft landen de kleurcode groen, oranje of rood. Afhankelijk van die kleurcode gelden er bepaalde regels. Nederland heeft op dit moment kleurcode groen voor Frankrijk
 • Grenscontroles: vinden incidenteel plaats. Bij binnenkomst dien je je coronastatus te kunnen tonen.
 • Doorreis: er mag vrij gereisd worden door de verschillende departementen.
 • Openbaar vervoer: rijdt, maar het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Met meerdere personen in de auto: het wordt aangeraden om bij verschillende huishoudens een mondkapje te dragen in de auto.
 • Taxi/carpool: mondkapje verplicht, tenzij scherm tussen bestuurder en passagiers. De stoel naast de bestuurder moet vrij worden gehouden.
 • Vliegtuig: verplicht een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden.

Horeca in Frankrijk

De horeca in Frankrijk is open. Zowel binnen als buiten. Wel moet je rekening houden met het volgende:

 • Alleen toegankelijk op vertoon van je groene pas: bewijs van test, vaccinatie of genezing. Dit kun je laten zien met de QR-code in de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid.
 • Maximaal 10 personen per tafel.
 • Mondkapje niet verplicht vanwege de groene pas, maar het kan zijn dat lokale autoriteiten toch anders stellen. Het gaat dan alleen om het dragen ervan als je niet aan tafel zit.
Horeca Frankrijk open
De horeca in Frankrijk is open.

Après-ski in Frankrijk

De horeca in Frankrijk is geopend, maar alleen met toegang van je coronabewijs (Passe Sanitaire). Je kunt dus na afloop een drankje drinken in de après-ski, maar alleen zittend aan tafel. Dansen is niet toegestaan. Nachtclubs en discotheken zijn gesloten tot in ieder geval 6 januari 2022.

Tomorrowland Winter 2022: informatie, tickets en meer

Accommodaties Frankrijk

Hotels, appartementen, chalets, pensions en andere toeristische accommodaties in Frankrijk mogen weer gasten ontvangen. Wel gelden er bepaalde regels:

 • In gemeenschappelijke ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Vertoon je coronabewijs is verplicht bij het inchecken. Je moet dus bewijzen of je genezen, getest of gevaccineerd bent.
 • Informeer vooraf of bepaalde faciliteiten ook geopend zijn.
Frankrijk wintersport en corona

Coronaregels skigebieden Frankrijk

Frankrijk doet er alles aan om de skigebieden tijdens skiseizoen 2021/2022 gewoon te kunnen openen én open te houden. De regels die gelden zijn inmiddels bekendgemaakt:

 • Sinds zaterdag 4 december is het verplicht je coronabewijs te tonen voor toegang tot de skiliften. Deze maatregel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar en 2 maanden. Frankrijk stelt deze maatregel in omdat de komende dagen de grens van het aantal positieve coronagevallen boven de 200 per 100.000 inwoners wordt overschreden.
 • Iedereen vanaf 6 jaar moet in de wachtrij voor de skilift en in gesloten liften (gondels, stoeltjesliften met weerkap) een mondkapje dragen. Dit moet een chirurgisch of een stoffen masker categorie 1 met AFNOR SPEC S76-001 certificering zijn.
 • Afstand houden is verplicht, ook zijn er looproutes.

Bekijk hier de geplande openingsdata van de skigebieden >

Regels skiliften Frankrijk en corona

 • Skiliften zijn open
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar in wachtrijen voor de skiliften en in gesloten liften, zoals gondels en stoeltjesliften met weerkap.
 • Sinds zaterdag 4 december is het verplicht om voor toegang tot de skiliften je coronabewijs te tonen (genezen, gevaccineerd of getest).
Wintersport in Frankrijk
De eerste skigebieden in Frankrijk zijn open!

Coronaregels in winkels

 • Winkels in Frankrijk zijn open.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • In grote warenhuizen kan het zijn dat er voor toegang wordt gevraagd naar je coronabewijs.

Overige faciliteiten

 • Zwembaden: open, maar alleen op vertoon van je coronabewijs (genezen, gevaccineerd of getest).
 • Speeltuinen: open.
 • Attractieparken en dierentuinen: open, maar alleen op vertoon van je coronabewijs.
 • Musea: open, maar alleen op vertoon van je coronabewijs.

Officiële kanalen Franse en Nederlandse overheid

Via deze pagina proberen we je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het advies omtrent een wintersport in Frankrijk in 2021/2022. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministère de L’Interiérieur biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Ook op Explore France en de Franse Ambassade lees je actuele informatie over corona in het Nederlands. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen