Skip to navigation Skip to main content

Wintersport Frankrijk 2021/2022: regels en reisadvies corona

52749 - Wintersport Frankrijk 2021/2022: regels en reisadvies corona (10)

LET OP: Dit artikel wordt niet meer ge-update. Voor meer informatie over de coronaregels waar je tijdens een wintersport in Frankrijk rekening mee moet houden, verwijzen we je door naar Nederlandwereldwijd.nl en de website van de Franse overheid .

Van plan om op wintersport te gaan naar de Franse Alpen en ben je benieuwd hoe het nu zit met corona in Frankrijk? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen met betrekking tot een skivakantie in Frankrijk en het coronavirus voor je bij. Op dit moment staat het reisadvies voor Frankrijk op groen en is een wintersport toegestaan. Alles over een wintersport in Frankrijk en de geldende coronaregels lees je op deze pagina.

Reisadvies Frankrijk: code groen

Frankrijk heeft op dit moment een groen reisadvies. Dit betekent dat een vakantie in het land is toegestaan. De regels voor reizen naar Frankrijk hangen af van de kleurcode van het land van herkomst. Nederland is met code groen geclassificeerd. Voor inreizen geldt 3G, oftewel een geldig herstelbewijs, vaccinatiebewijs of bewijs van negatieve test (PCR niet ouder dan 72 uur of antigeen niet ouder dan 48 uur). Ook dien je vooraf het Passenger Locator Form en een verklaring van je erewoord in te vullen. Deze dien je gedurende de reis bij je te houden. De regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

52749 - (40)

Je mag naar Frankrijk op wintersport!

Dekking reisverzekering wintersport Frankrijk en corona

Voordat je op wintersport gaat naar Frankrijk is het verstandig om te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering. Controleer goed hoe zij omgaan met de kleurcodes van de reisadviezen en het coronavirus. Veel verzekeringen dekken bij code oranje geen schade als gevolg van het coronavirus, maar er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld als het land tijdens je reis verandert naar code oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar check of dit ook voor jouw verzekering geldt.

Let op: sluit ongeacht corona ook apart een wintersportdekking af als je op skivakantie gaat!

Met de CoronaCheck-app naar Frankrijk

Sinds 1 juli werkt de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid ook internationaal. Dankzij deze app kun je met je eigen persoonlijke QR-code laten zien wat jouw coronastatus is. In de app kun je deze QR-code eenvoudig aanmaken met behulp van je Digi-iD. De CoronaCheck-app is ook geldig in Frankrijk. Vind je dit te veel gedoe of heb je geen smartphone? 

Groene pas/Passe Sanitaire: coronabewijs Frankrijk

Om Frankrijk in te mogen reizen en voor toegang tot onder andere ziekenhuizen en gezondheidscentra moet je voldoen aan de 3-G-regel. Dit toon je aan met je coronabewijs, de zogenaamde 'passe sanitaire'. Maar hoe zit het precies met de groene pas?

 • Gevaccineerd: er zijn verschillende opties voor een geldig vaccinatiebewijs.
  1.) Twee vaccinaties met een door de EU goedgekeurd vaccin o.a. Pfizer, Moderna en AstraZeneca). Je vaccinatiebewijs is geldig vanaf zeven dagen na de tweede dosis. Een booster is noodzakelijk binnen 9 maanden na de tweede dosis.
  2.) Je hebt één vaccinatiedosis ontvangen van een door de EU goedgekeurd vaccin, waarbij één dosis voldoende is (Janssen/Johnson&Johnson). Dit vaccinatiebewijs is geldig vanaf vier weken na de vaccinatie.
  3.) Je hebt een herstelbewijs en één dosis van een door de EU goedgekeurd vaccin gehad (o.a. Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Janssen en AstraZeneca). In dit geval is je vaccinatiebewijs geldig vanaf zeven dagen na de vaccinatie.
 • Getest: met een PCR- of antigeentest die niet ouder is dan 24 uur.
 • Genezen: met een bewijs van je positieve test dat minimaal 11 dagen en maximaal 6 maanden oud is.

BELANGRIJK: De regels voor het coronabewijs in Frankrijk gelden voor iedereen vanaf 12 jaar en 2 maanden. Dit is anders dan bij de inreisregels, die gelden voor iedereen vanaf 12 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar hebben geen booster nodig.

52749 - (41)

Algemene coronaregels in Frankrijk

Om iedereen tegen COVID-19 te beschermen, heeft de Franse overheid regels opgesteld die in heel Frankrijk geldig zijn. Als je op wintersport gaat, dien je je aan deze regels te houden. Een overzicht lees je hieronder.

 • Mondkapjes: het dragen van een mondkapje is alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en gesloten skiliften.
 • Hygiëne: was je handen regelmatig met zeep of gebruik een alcoholhoudende desinfectiegel voor je handen. Op veel locaties is dit gratis beschikbaar. Hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak. Vermijd persoonlijk contact. Schud geen handen en knuffel niet.
 • Klachten: blijf thuis en laat je testen.
 • Evenementen: toegestaan

Let op: de locale autoriteiten kunnen de algemene maatregelen verscherpen.

Op wintersport: reizen naar, in en door Frankrijk

 • Reisadvies: code groen.
 • Grenscontroles: vinden incidenteel plaats. Bij binnenkomst dien je je coronastatus te kunnen tonen.
 • Doorreis: er mag vrij gereisd worden door de verschillende departementen.
 • Openbaar vervoer: rijdt, maar het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Met meerdere personen in de auto: het wordt aangeraden om bij verschillende huishoudens een mondkapje te dragen in de auto.
 • Taxi/carpool: mondkapje verplicht, tenzij scherm tussen bestuurder en passagiers. De stoel naast de bestuurder moet vrij worden gehouden.
 • Vliegtuig: verplicht een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden.

Horeca en après-ski in Frankrijk

De horeca en après-ski in Frankrijk zijn open. Zowel binnen als buiten en zonder vertoon van een coronabewijs. Ook mondkapjes zijn niet meer verplicht.

52749 - (42)

De horeca in Frankrijk is open.

Accommodaties Frankrijk

Hotels, appartementen, chalets, pensions en andere toeristische accommodaties in Frankrijk mogen weer gasten ontvangen. Hiervoor hoef je geen coronabewijs meer te laten zien en ook de mondkapjesplicht is komen te vervallen.

Coronaregels skigebieden Frankrijk

Frankrijk doet er alles aan om de skigebieden tijdens skiseizoen 2021/2022 gewoon te kunnen openen én open te houden. De regels die gelden zijn inmiddels bekendgemaakt:

 • Sinds maandag 14 maart hoef je geen coronabewijs meer te laten zien voor toegang tot de skiliften.
 • Iedereen vanaf 6 jaar moet in de wachtrij voor de skilift en in gesloten liften (gondels, stoeltjesliften met weerkap) een mondkapje dragen. Dit moet een chirurgisch of een stoffen masker categorie 1 met AFNOR SPEC S76-001 certificering zijn.
52749 - (43)

De eerste skigebieden in Frankrijk zijn open!

Coronaregels in winkels

 • Winkels in Frankrijk zijn open zonder mondkapjesplicht en coronabewijs.

Overige faciliteiten

 • Zwembaden: open.
 • Speeltuinen: open.
 • Attractieparken en dierentuinen: open.
 • Musea: open.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.