14 september 2020 door Thijs in Nieuws

Skigebied Les Sybelles timmert de afgelopen jaren flink aan de weg. Tal van verouderde liften worden vervangen door moderne varianten met een hoge capaciteit. Het meest recente voorbeeld hiervan is de nieuwe Gaston Express in de sector van L’Ouillon. De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift gaat de oude Torret liften vervangen. De Gaston Express wordt in december 2020 in gebruik genomen.

Stoeltjeslift in het hart van Les Sybelles

Om vanuit Le Corbier en St-Jean-d'Arves L’Ouillion (2431 m) te bereiken, moest je voorheen gebruik maken van de twee Torret pannenkoekliften. Je stond ruim 8 minuten in de lift, terwijl je maar 200 meter hoogteverschil overbrugde. De liften bevinden zich in het hart van Les Sybelles en zijn belangrijk voor de doorstroming richting Saint Sorlin d'Arves en La Toussuire. Vanaf wintersportseizoen 2020/2021 maak je hier gebruik van de nieuwe Gaston Express. Dankzij de 6-persoons stoeltjeslift met een capaciteit van 2400 wintersporters per uur wordt de lifttijd met meer dan de helft gehalveerd. De kosten voor de Gaston Express bedragen 4,6 miljoen euro.

Locatie nieuwe Gaston Express Les Sybelles
Locatie van de nieuwe Gaston Express in Les Sybelles

Ter nagedachtenis aan Gaston Maulin

Er is niet zomaar voor de naam Gaston Express gekozen. Gaston Maulin was de grondlegger van skigebied Les Sybelles en de persoon die in 1998 het plan lanceerde om de 6 skidorpen in deze omgeving met elkaar te verbinden. Uiteindelijk lukte het de iconische persoonlijkheid om in 2003 de aaneensluiting compleet te maken door de aanleg van drie nieuwe skiliften op het Massif d’Ouillion. Gaston Maulin overleed in februari 2019 maar zijn gedachtegoed wordt levendig gehouden door zijn zoon Alexandre die directeur is van het liftbedrijf Maulin.ski. Eén van zijn overtuigingen is dat er in Les Sybelles geen gondels nodig zijn, aangezien stoeltjesliften een hogere capaciteit hebben en voor een snellere doorstroming zorgen.

Cijfers & feiten van de nieuwe Gaston Express stoeltjeslift in Les Sybelles

Bergstation: L'Ouillon Lengte: 1267 m
Hoogte bergstation: 2373 m Hoogteverschil: 196 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: c.a. 03:31 min
Stoeltjescapaciteit: 6-personen Capaciteit: 2600 pers./uur
Aantal stoeltjes: n.b. Plaats: Le Corbier

Twee nieuwe pistes in Les Sybelles

Je kunt komend seizoen niet alleen gebruik maken van de nieuwe stoeltjeslift, maar ook van twee nieuwe skipistes. In de sector Mont Cuinat (2078 m) boven St. Colomban des Villards biedt de rode Culaz-piste 550 meter skiplezier langs de Bellard bergkam. Vanaf de 30 meter brede piste heb je een geweldig uitzicht op de vallei van Villards. Ook is er een nieuwe freeride-afdaling aan het al bestaande aanbod van drie tracks toegevoegd. De zwarte Jonquilles-piste ligt onder de twee jaar geleden geopende Mont Corbier stoeltjeslift en is ongeprepareerd, maar wel gemarkeerd. Over een afstand van 695 meter overbrug je 282 meter hoogteverschil. 

Meer informatie over Les Sybelles

Les Sybelles behoort met ruim 300 kilometer aan pistes tot de grootste skigebieden van Frankrijk. Ondanks het grote aanbod pistekilometers, ligt het prijsniveau voor skipassen hier een stukje lager dan je elders gewend bent. De dorpen St-Jean-d'Arves, Saint Sorlin d'Arves, Le Corbier, La Toussuire, Les Bottières en St. Colomban des Villards zijn allemaal met pistes op elkaar aangesloten. Ieder type skiër voelt zich thuis in Les Sybelles. Er zijn diverse kinderlanden, fun area’s, off-piste mogelijkheden en tal van authentieke berghutten. Het skigebied is volop in ontwikkeling en vrijwel ieder jaar worden er wel nieuwe liften of voorzieningen geopend.


Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen