20 juli 2020 door Thijs in Nieuws

Iedereen die wel eens in Samoëns heeft geskied, kent de karakteristieke rode eitjes van de Vercland gondel. Sinds 1973 zorgde deze 4-persoons gondel voor de verbinding tussen het gehucht Vercland en Samoëns 1600 in skigebied Le Grand Massif. Het gebrek aan comfort en capaciteit werd door deze lift ruimschoots goedgemaakt door de charme en authenticiteit. Maar nu is toch écht de tijd aangebroken dat de lift wordt vervangen door een moderne 10-persoons gondel.

Karakteristieke rode eitjes

Vercland is één van de vele gehuchtjes rond Samoëns en ligt aan de andere kant van de vallei. Je hebt er een prachtig uitzicht op Samoëns. Dankzij de in 1973 aangelegde 4-persoons Saix gondel kwam het toerisme op gang. Met een capaciteit van 1066 personen per uur en een 11-minuten durende tocht naar boven was de lift echter niet meer van deze tijd. Bovendien heeft de komst van de Grand Massif Express in 2013 al voor een betere en snellere verbinding met de pistes van Le Grand Massif gezorgd vanuit het dal. De karakteristieke Saix gondel deed door de rode eitjes denken aan wintersport in vroegere tijden. Vanaf december 2020 maak je gebruik van een nieuwe 10-persoons gondel die aan de modernste eisen voldoet.

Snelle, moderne verbinding met Samoëns 1600

Voortaan doe je er 6 minuten over om in de 10-persoons gondel van Vercland naar Samoëns 1600 te gaan. Hier liggen diverse eenvoudige pistes voor beginners en een jardin de neige (kinderland). Ervaren skiërs stappen hier over op de Coulouvrier en Chariande Express richting de Tete des Saix (2118 m), vanwaar je o.a. door kunt skiën naar Flaine. Het traject van de lift blijft nagenoeg hetzelfde en inmiddels zijn de werkzaamheden al geruime tijd in volle gang. De coronacrisis heeft voor enige vertraging gezorgd, maar niks lijkt een opening voor aanvang van wintersportseizoen 2020/2021 in de weg te staan. De investering voor de nieuwe Vercland gondel in skigebied Le Grand Massif wordt geschat op 8 tot 10 miljoen euro.

Cijfers & feiten van de nieuwe Vercland gondel in Samoëns

Bergstation: Samoëns 1600 Lengte: 2200 m
Hoogte bergstation: 1630 m Hoogteverschil: 802 m
Snelheid: 7 m/sec. Tijd: ca. 05:50 min
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 2000 pers./uur
Aantal cabines: n.b. Plaats: Samoëns

Minder druk op de Grans Massif Express 

In het kader van de werkzaamheden aan de nieuwe lift wordt ook de parkeerplaats bij het dalstation aangepakt. Omringende wegen worden aangepast voor een betere doorstroming en de shuttleservice met Samoëns wordt geïntensiveerd. Dit moet er tevens voor zorgen dat (tijdens het hoogseizoen) de druk op de Grans Massif Express gondel in Samoëns wordt verminderd.

Meer informatie over Samoëns en Le Grand Massif

Samoëns ligt in het noorden van de Franse Alpen in misschien wel één van de mooiste bergdalen van Frankrijk. In tegenstelling tot veel andere Franse skistations is Samoëns een sfeervol, authentiek dorp. De ligging aan het riviertje de Gifre en de momumentale panden geven het geheel een prachtige uitstraling. Zowel vanuit Samoëns als het nabijgelegen gehucht Vercland bereik je via een gondel de pistes van Samoëns 1600. Beginners en kinderen kunnen hier perfect leren skiën, terwijl gevorderden dieper skigebied Le Grand Massif in trekken. Je kunt prachtige dalafdaling naar Morillon, Les Carroz en Flaine maken of op de hoger gelegen afdalingen van de Tete de Saix blijven. Een ultieme afdaling is de 14 kilometer lange Piste de Cascade van de Tete Pelouse (2474 m) naar Sixt Fer à Cheval (760 m). Je moet er wel een ritje in de skibus voor over hebben om terug te keren naar Samoëns.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen