Skip to navigation Skip to main content

De lawinerugzak

52341 - De lawinerugzak (3)

Steeds meer wintersporters dromen van een indrukwekkende afdaling in de verse poedersneeuw. Freeriden is een unieke vorm van het traditionele pisteskiën, die jammer genoeg ook een groot risico inhoudt: lawinegevaar. Daarom is het belangrijk om altijd over de juiste kennis en uitrusting te beschikken voor je het off-piste terrein betreedt. Een lawinerugzak is dan ook geen overbodige luxe wanneer je wordt getroffen door de krachtige natuur. Een aantal jaren geleden zag je er nog bijna niemand mee skiën, inmiddels gaan de rugzakken als warme broodjes over de toonbank. Kom in dit weblog alles te weten over de lawinerugzak.

Freeriden steeds populairder

Freeriden wordt steeds populairder bij wintersporters en dat is goed te begrijpen. Lijnen trekken in een verse laag poedersneeuw is voor veel wintersporters het ultieme gevoel. Voor je je waagt aan de prachtige wonderen buiten de piste, moet je je wel bewust zijn van de risico's die de wilde natuur met zich meebrengt. Lawinegevaar loert namelijk altijd om de hoek. Ga daarom nooit alleen het off-piste terrein in en zorgt dat je altijd over de juiste kennis en uitrusting beschikt. De aanschaf van een lawinerugzak vergroot de kans aanzienlijk dat je een lawine overleeft. Dat hebben de statistieken inmiddels wel uitgewezen. Er wordt daarom ook steeds vaker gesproken over de lawine 4-eenheid:

  • Lawinepieper;
  • Lawineschep;
  • Lawinesonde;
  • Lawinerugzak met airbag.
52341 -  (3)
TipsLawinerugzak: hoe werkt het?

Een lawinerugzak is speciaal ontworpen om de kans op overleven te vergroten wanneer een wintersporter wordt getroffen door een lawine. In een lawinerugzak zitten één of twee grote airbags. Op het moment dat je in een lawine terechtkomt, is het de bedoeling dat je aan de hendel trekt die aan de schouderband zit vastgemaakt. Deze hendel zorgt ervoor dat de airbag binnen een paar seconden volledig wordt opgeblazen door een persluchtpatroon dat zich in de rugzak bevindt. Deze perslucht zorgt ervoor dat de airbags zo snel mogelijk opgeblazen worden en naar behoren kunnen functioneren.

Drijven

Een airbag is gebaseerd op het principe dat in een bewegende massa grote delen naar boven komen, en kleine delen naar onderen zakken. Wanneer je de airbag in de lawinerugzak activeert, ontstaat er een groot volume dat de kans vergroot dat je als het ware blijft 'drijven' op de sneeuw. Jammer genoeg biedt een lawinerugzak geen garantie dat je nooit onder de sneeuw terecht komt. Indien het gebeurt dat het slachtoffer dieper bedolven ligt in de sneeuw, dan creëert de airbag extra ademruimte, wat bijgevolg er dus voor zorgt dat je overlevingskans in een lawine erg toeneemt. Er bestaat verschillende merken die lawinerugzakken maken, waaronder ABS, BCA, Arva en Mammut. Het ene systeem is misschien iets uitgebreider dan het andere, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. De uitvoering van Mammut heeft bijvoorbeeld een systeem dat rond het hoofd een airbag opblaast, zodat het extra bescherming biedt aan de nek en het hoofd van het slachtoffer.

Één nadeel: de prijs

De essentiële voordelen van de lawinerugzak kun je inmiddels niet meer ontkennen. Als het erop aankomt zal een lawinerugzak je kans op overleven aanzienlijk vergroten. Eigenlijk heeft de lawinerugzak maar één groot nadeel: de prijs! Voor een lawinerugzak met airbag tel je al snel minimaal €600,- neer en daarbij moet je nog eens de prijs van een persluchtpatroon rekenen (€70,-/€160,-). Maar geef nu toe, geen enkel bedrag is toch te duur om je eigen leven te redden?!

Snow safety clinic

Wanneer je gaat freeriden, moet je ervoor zorgen dat je altijd over de juiste uitrusting én kennis beschikt. Je hebt namelijk niets aan een lawine-uitrusting als je niet weet hoe je deze veiligheidsmiddelen moet gebruiken. Je kunt deze kennis en ervaring opdoen in de sneeuw tijdens een georganiseerde snow safety clinic. Of neem deel aan één van de leuke sonw safety clinics in Nederland van het Snow Safety Center. Zij geven theoriecursussen in Nederland en organiseren trips in de Alpen om de theoretische kennis toe te passen in de bergen. Wij raden bovendien ook sterk aan om altijd met een gids op pad te gaan! Deze zal je ongetwijfeld afdalingen laten zien waarvan je nooit had durven dromen.

Geniet van de poeder, maar play it safe!

Winter Female Author 2

Over Luna

Luna is niet alleen gek van skiën, maar ook van après-skiën. De hele zomer telt ze de dagen af tot het moment dat ze weer op de ski's mag staan. Skilerares worden staat hoog op haar bucket list.