17 april 2020 door Miranda in Nieuws

De afgelopen week hebben we samen met Skiinformatie.nl een onderzoek gedaan naar de impact van het coronavirus op het boeken en plannen van de wintersportvakantie voor volgend seizoen 2020/2021. Meer dan 4.000 wintersporters werkten mee aan het online onderzoek. Dankzij jullie antwoorden kunnen we bekijken in hoeverre het coronavirus het boekingsproces van de wintersporter beïnvloedt. In dit artikel lees je de belangrijkste conclusies.

We willen gaan

De resultaten laten zien dat de Nederlandstalige wintersporter zeker van plan is om komend seizoen op wintersport te gaan. Slechts 3,9 procent van de ondervraagden geeft aan dit jaar geen wintersportvakantie te plannen. De reden daarvoor hangt in driekwart van de gevallen samen met het coronavirus. Als meest genoemde reden om niet te gaan, is dat men het verloop van de crisis wil afwachten. De wil om te wintersporten is dus duidelijk nog aanwezig.

Geen spijt van boeking

Op dit moment heeft 32 procent van de ondervraagde wintersporters hun reis al geboekt. Van hen zou driekwart op dit moment, met de huidige kennis over de coronacrisis, waarschijnlijk ook geboekt hebben. Een kleine vijf procent zou zeker niet geboekt hebben op dit moment en de overige twintig procent zegt het niet zeker te weten. Over het annuleren van de geboekte wintersport wil het overgrote deel van de wintersporters niets weten. Een kleine 8% overweegt eventueel de vakantie af te zeggen.

annuleren wintersport

Deel wintersporters boekt later dan normaal

Voor een derde van de wintersporters dat nog niet geboekt heeft, blijft het boekingsmoment gelijk aan andere jaren. Ook is er een derde van de ondervraagden dat aangeeft later te boeken dan normaal vanwege het coronavirus. Aangezien niet iedereen normaal gesproken z’n wintersport in deze periode boekt, geeft ook weer een derde aan nog niet te weten of het coronavirus invloed heeft op het boekingsmoment. De toekomst zal dit moeten uitwijzen.

Uitzicht piste

Verdeeldheid in frequentie wintersport

Of het coronavirus impact heeft op de frequentie van de wintersportvakanties per persoon? Dertien procent van de wintersporters zegt vanwege het coronavirus minder vaak op wintersport te kunnen dan normaal, maar daarentegen zegt vijf procent vanwege de crisis juist vaker op wintersport te gaan. Voor meer dan tachtig procent van de wintersporters heeft het virus geen invloed op hoe vaak ze op wintersport gaan. Overigens gaat circa de helft van de ondervraagden gemiddeld één keer per jaar op wintersport. Dertig procent van hen heeft de luxe om twee keer per jaar de latten onder te binden en nog eens vijftien procent doet dit zelfs vaker dan twee keer per jaar. Het wintersportbudget blijft voor 82 procent van de wintersporters naar eigen zeggen gelijk.

Coronavirus weinig invloed op keuze voor wintersportland

Voor de meeste mensen heeft het coronavirus geen invloed op de keuze voor het wintersportland. We vroegen of er landen zijn waar wintersporters liever niet heen zouden gaan komende winter vanwege het coronavirus. Daarop antwoordde 81% dat ze geen enkel wintersportland zouden mijden om die reden. De wintersporters die komende winter wel een wintersportland links zouden laten liggen vanwege het virus, kiezen overwegend Italië als land waar ze liever niet heen zouden gaan (13%). Andere landen waar een klein deel van de wintersporters liever niet naartoe zou gaan zijn Frankrijk (3,7%), de Verenigde Staten (3%), Spanje (2,7%) en Oostenrijk (2,9%).Anders reizen en overnachten

Opvallend is dat veel wintersporters nadenken over een andere manier van vervoer naar de wintersport en ook wordt er naar verwachting anders overnacht. De auto lijkt populairder te worden. Maar liefst 34% van de wintersporters zegt sneller voor de auto te kiezen dan normaal. Vervoersmiddelen waarbij je met meer mensen bij elkaar zit worden minder populair. Vanwege het coronavirus zegt ongeveer de helft van de mensen minder snel te kiezen voor trein, bus of vliegtuig als vervoer richting de wintersport. Een uitkomst met dezelfde trend is er ook bij de keuze voor een accommodatie. Iets meer dan een kwart van de mensen zegt minder snel te kiezen voor een hotel (27,4%) of pension (27%). De verwachting is dat appartementen (23,9%) en chalets (19,6%) meer geboekt gaan worden.Niet alles blijft hetzelfde

Tot slot vroegen we nog of jullie verwachten dat de wintersport er anders uit gaat zien. Alhoewel veel wintersporters aangeven geen verandering te verwachten of het nog te vroeg vinden om dat te zeggen, lijkt ook veel een deel van de vakantiegangers te denken dat er wel wat gaat veranderen. Zo noemt men dat afstand houden belangrijker wordt en dat daardoor bijvoorbeeld het bezoek aan restaurants en après-ski zal veranderen. Ook zijn er mensen die verwachten dat we met minder personen in skiliften mogen en dat er minder wintersporters zijn vanwege de economische crisis. 

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen