16 maart 2020 door Miranda in Algemeen

We leven op dit moment in een bizarre en bijzondere tijd. Een virus dat de hele wereld op z'n kop zet, bepaalt ineens ons dagelijks leven. Het heeft er ook voor gezorgd dat het wintersportseizoen ineens abrupt voorbij is. Tienduizenden wintersporters kunnen niet op vakantie en een groot deel daarvan baalt enorm en dat is begrijpelijk. Op social media kregen we afgelopen weekend enkele negatieve reacties: "Waarom posten jullie dit nog, het wintersportseizoen is voorbij!" en dat snappen we ook. Zeker wanneer jouw "mooiste week van het jaar" nog op de agenda stond voor komende weken. En toch schrijven we door over onze allergrootste passie: wintersport. Waarom?

Omdat we ook merken in reacties op social media dat veel mensen daar, juist nu, ook behoefte aan hebben. Even wat anders, wat luchtigers. Dat we nu niet meer fysiek naar de Alpen kunnen, is wat ons betreft geen reden dat ook de voorpret, napret en wintersportinspiratie stopt. Daar gaan we elk jaar mee door als de liften niet meer draaien.

Plotseling eind van het wintersportseizoen

Niemand had enkele weken geleden kunnen voorspellen dat het wintersportseizoen zo abrupt zou stoppen. Als eerste kwam de klap vorige week maandag in Italië, waar skigebieden per direct hun liften sloten. Helemaal onverwacht was dit misschien niet gezien de ernst van de corona-uitbraak daar en de vele besmettingen, ook in skigebieden. Donderdagavond 12 maart kondigde Tirol aan hotels en skigebieden te sluiten, waarna de andere Oostenrijkse regio's snel volgden. Zwitserland en Frankrijk leken nog even open te blijven, maar ook hier viel het doek afgelopen weekend definitief. Goede maatregelen om het virus de kop in te drukken, maar zuur voor iedereen die nog zo graag op wintersport wilde. Inclusief mijzelf trouwens en enkele van mijn collega's.

Mijn man werkt in een wintersportwinkel, waardoor hij pas eind van het seizoen naar de Alpen kan. Ikzelf mag niet klagen, aangezien ik voor Snowplaza regelmatig in de Alpen was, maar het nieuwe snowboard en de skischoenen van manlief blijven dit seizoen ongebruikt in de kast. Hij gaat voor eerst in zijn leven een keer niet naar de Alpen deze winter. Natuurlijk is dat erg vervelend, maar geen ramp, onze gezondheid is veel belangrijker. Volgend jaar gaan we er gewoon dubbel van genieten, hebben we besloten.

Uitzicht op de winterse bergen
Ook wij hadden graag nog even van dit uitzicht willen genieten deze maand, maar onze gezondheid is belangrijker

Wij houden 12 maanden per jaar van wintersport

Onze redactie bestaat enkel uit 'wintersportgekkies'. Mensen die een enorm wintersporthart hebben en 12 maanden per jaar blij worden als ze alleen maar denken aan sneeuw, skiën en bergen. Al ruim 20 jaar zijn wij dan ook het hele jaar bezig met wintersport en delen dit online. Natuurlijk passen we onze content aan het jaargetijde aan en publiceren we minder wanneer het wintersportseizoen voorbij is. Dat zullen we nu ook gaan doen.

Maar wat we wel graag willen blijven delen is onze liefde voor wintersport. Ook nu, juist nu. Samen met jullie terugdenken aan die heerlijke vakantie en typische dingen die alleen bij wintersport horen. Maar ook alvast inspiratie op doen voor volgend seizoen; waar willen we heen volgende winter? Want ondanks alle ellende in de wereld kijken we ook alvast vooruit. Volgend jaar gaan we toch gewoon weer met z'n allen? Wij blijven positief en zijn ervan overtuigd dat dit corona-tijdperk tijdelijk is, een keiharde crisis die weer voorbijgaat.

Steun de wintersportbranche juist nu

Veel branches worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus en de gevolgen zijn nog niet te overzien. Ook de wintersport- en toeristenbranche wordt keihard geraakt. Ondernemers in de Alpen, die afhankelijk zijn van een relatief kort wintersportseizoen, zien ineens de laatste weken, in sommige gevallen zelfs maanden, aan omzet verdwijnen. Hotels, bars, restaurants, winkels, liftmaatschappijen, maar ook alle bedrijven die indirect aan het toerisme gelinkt zijn, liggen ineens stil en hebben geen inkomsten meer. In landen als Oostenrijk is bijna de hele bevolking direct of indirect, afhankelijk van de toerist. En daarom vinden wij dat je ook nu kunt blijven denken aan wintersport en vakantie. Geef je vaste wintersportaccommodatie een steun in de rug door nu alvast te boeken voor volgend jaar of ga alvast op zoek naar een nieuw wintersportadres. Koop wel die paar ski's die je gezien hebt bij je favoriete skishop. En vind je het leuk om over wintersport te lezen, mooie beelden te zien en fijne wintersportvideo's te kijken, blijf ons dan volgen. Ook wij zitten thuis, maar zijn net als elke dag, met ons hoofd in de Alpen en de sneeuw.

wintersportsfeer thuis
Zo houden we de wintersportsfeer er bij ons thuis een beetje in

Wij verheugen ons, ondanks alles nu al op de winter van 20/21! Jij ook?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.