Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Oostenrijk aan de beurt voor verse sneeuw

51958 - Alpenweer: Oostenrijk aan de beurt voor verse sneeuw (3)

Het is en blijft wisselvallig in de Alpen. Vooral aan de noordoostkant van de Alpen (Salzburgerland/Steiermark) valt vrijdag op veel plaatsen boven de 1000 meter een laag van 10 tot 20 cm verse sneeuw. Ook zaterdag wordt door een noordelijke stroming nog een dikke laag nieuwe sneeuw verwacht. Met een hogedrukgebied op zondag kan men op veel plaatsen genieten van de vers gevallen sneeuw.

Zaterdag 15 cm sneeuw

Het weekend is wisselvallig in de meeste wintersportplaatsen aan de noordflank. Door een noordelijke wind ontstaan zaterdag veel wolken en het sneeuwt van tijd tot tijd. In Tirol, Vorarlberg, de Vogezen en aan de noordzijde van de Zwitserse bergen wordt 5 tot 15 cm verse sneeuw verwacht. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 300 meter in Salzburgerland tot 1400 meter in de Franse Alpen.

Zonnige zondag

Zondag blijft het op veel plaatsen droog en schijnt de zon geregeld. Het is een prima dag om te genieten van de vers gevallen sneeuw. Wel drijven later op de dag van het westen uit meer wolken over de Franse Alpen richting Les Portes du Soleil. Zondagavond valt er zo nu en dan neerslag. De sneeuwvalgrens daalt in de nacht naar maandag naar ongeveer 600 tot 800 meter. Aan de zuidkant van de bergen, in de Italiaanse wintersportgebieden, blijft het dit hele weekend droog bij een nulgradenniveau rond de 1000 meter.

51958 -  (9)
Verse sneeuw in Haus im Ennstal
Verse sneeuw in Haus im Ennstal

Wisselvalligheid houdt aan

De wintersportgebieden aan de zuidkant van de Alpen krijgen volgende week weinig verse sneeuw. De meeste neerslag is weggelegd voor de noordzijde van de bergen. Maandag is nog een koude dag met de sneeuwvalgrens tussen de 400 en 800 meter aan de noordkant, het koudst is het in de Franse Alpen. Vanaf dinsdag stijgt het nulgradenniveau overdag naar 1800 tot 2000 meter. Volgens de huidige computerberekingen blijft het tot en met donderdag tamelijk mild, in de Italiaanse bergen lijkt het woensdag wel lente met veel zon en op 2000 meter in de middag lichte dooi.

Reisweer naar de Alpen

Dit weekend reizen van en naar de Alpen levert op zondag meest gunstige weercondities op de wegen op. Alleen in Nederland en België is het wisselend bewolkt met veel wind en vooral in de middag soms regen. Zaterdag is het wisselvallig met verspreid over de wegen enkele buien met kans op hagel en sneeuw in de Duitse en Franse middelgebergte. Na het weekend blijft het vrij onbestendig.

51958 -  (10)
In de Franse Alpen (L'Alpe d'Huez) volop zonneschijn
In de Franse Alpen (L'Alpe d'Huez) volop zonneschijn

Lawinegevaar neemt toe

Doordat het vrij wisselvallig is met bijna dagelijks een vers laagje sneeuw en oplopende temperaturen, neemt de kans op lawines toe. In het weekend is het lawinegevaar al aanwezig. Het is altijd raadzaam de lokale waarschuwingen ten aanzien van lawinegevaar goed op te volgen.

51958 -  (11)
Schitterende condities in Val Gardena
Schitterende condities in Val Gardena
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.