Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: donderdag halve meter verse sneeuw!

51942 - Alpenweer: donderdag halve meter verse sneeuw! (3)

De komende dagen staan in het teken van verse sneeuwval en dan voornamelijk aan de noordzijde van de Alpen. Diverse skigebieden krijgen met slecht weer te maken en de kans is aanzienlijk dat gebieden van tijd tot tijd dicht zullen zijn door de slechte weersomstandigheden. Voor de aanwezige wintersportliefhebber is dit iets om goed in de gaten te houden, want sneeuw en wind kunnen een spelbreker vormen.

Veel sneeuw voor Franse Alpen

Woensdag is het wisselend bewolkt en valt vooral aan de noordzijde van het Alpenmassief soms wat regen of sneeuw. De neerslaghoeveelheden zijn echter zeer gering. Donderdag nadert in de vroege ochtend een gebied met neerslag de Franse en Zwitserse Alpen en het gaat sneeuwen vanaf 1500 meter. De hoeveelheden kunnen in korte tijd fors oplopen, tot boven de 50 cm op de hoogste bergkammen. In Oostenrijk gaat het later op donderdag sneeuwen, maar blijven de neerslaghoeveelheden beperkt tussen 10 en 20 cm. We verwachten daar sneeuw vanaf 1300 meter. De wind is op donderdag fors aanwezig en zeker de hoge skipistes kunnen hier veel last van ondervinden. In de zuidelijke Alpen gaat het regenen en vanaf 1800 meter valt sneeuw. Vrijdag blijft het bewolkt en sneeuwt het nog steeds in het noordelijk Alpengebied, maar later op de dag wordt de neerslag tijdelijk wat minder.

Zaterdag wat sneeuw, zondag droog

Zaterdag is het bewolkt in het noordelijk Alpengebied en er valt opnieuw wat sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt op 500 meter. Grote hoeveelheden worden er echter niet verwacht en liggen in de orde 5 tot maximaal 15 cm. In de zuidelijke Alpen is het droog en schijnt de zon regelmatig. Zondag keert de rust tijdelijk terug in het Alpengebied met op veel plaatsen ruimte voor de zon. 's Avonds neemt de bewolking opnieuw toe, gevolgd door een volgend neerslaggebied bestemd voor het noordelijke deel van de Alpen.

51942 -  (6)
Oostenrijk (Schladming) kent een grijze dag met af en toe een beetje zon
Oostenrijk (Schladming) kent een grijze dag met af en toe een beetje zon


Rustig reisweer

De grote drukte wat betreft vakantieverkeer hebben we achter de rug. Er wordt met name neerslag verwacht in het noordelijke deel van de Alpen. In het weekend wordt vooral op zaterdag sneeuw verwacht dit kan leiden tot langere reistijden naar de bekende wintersportgebieden.

Kan ik nog skiën in Italië vanwege het Coronavirus?

Vanwege het Coronavirus geldt voor een deel van Italië een negatief reisadvies. Dat geldt echter niet voor de Italiaanse Alpen, dus voor skiërs wordt reizen daarnaartoe op het moment van schrijven niet afgeraden. Populaire skigebieden zoals: Bormio, Livigno en Aprica vallen dus niet onder het negatief reisadvies. Wel zijn er veiligheidsrisico’s voor deze gebieden. Daarom wordt geadviseerd om de meest actuele berichtgeving vanuit de Overheid goed in de gaten te houden.

51942 -  (7)
De pistes in de Dolomieten (Val Gardena) liggen er momenteel prachtig bij
De pistes in de Dolomieten (Val Gardena) liggen er momenteel prachtig bij


123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.