17 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

De komende dagen gaat er opnieuw verse sneeuw vallen in het noordelijke deel van de Alpen. Dit is goed nieuws voor de vele wintersporters die afgelopen weekend zijn vertrokken naar de bekende skigebieden. In het zuidelijke deel blijft het veelal droog en schijnt de zon geregeld. 

Noordelijke Alpen krijgen verse sneeuw

Vanuit het westen komt er vandaag een neerslaggebied dichterbij en kun je in de loop van de middag de eerste sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen verwachten. Op veel plaatsen zakt hierbij de sneeuwgrens naar de 900 tot 1100 meter. Tot dinsdagmiddag zal er op veel plaatsen tussen de 5 en 20 centimeter verse sneeuw vallen. Ook in Oostenrijk gaat er boven de 900 meter verse sneeuw vallen, hier valt maximaal 15 centimeter. Dinsdag is een rustige en droge wintersportdag. Op veel plaatsen komt dan de zon tevoorschijn. Woensdagochtend komt er een nieuw neerslaggebied en gaat het vanuit de Zwitserland en Frankrijk sneeuwen. Dit keer zal de sneeuwgrens op ongeveer 700 meter liggen en gaat er op veel plaatsen 25 centimeter sneeuw vallen. Oostenrijk kan zich verheugen op zo'n 20 centimeter sneeuw. Hierbij ligt de sneeuwgrens op 600 meter.

Donderdag rustig en droog, vrijdag opnieuw sneeuw

Donderdag zorgt een hogedrukgebied voor rustige condities in het Alpengebied. Het is droog en de zon komt er op veel plaatsen goed door. Door de droge lucht blijft de vers gevallen sneeuw in perfecte conditie. Vrijdag valt er opnieuw verse sneeuw in het noordelijke deel van de Alpen. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat het vanaf 600 tot 800 meter tot 20 cm verse sneeuw vallen. Dergelijke hoeveelheden worden ook in Oostenrijk verwacht bij een sneeuwgrens vanaf 700 meter. Het zuidelijke deel van de Alpen houdt het veelal droog en komt de zon op veel plaatsen tevoorschijn. De vorstgrens in deze gebieden ligt veelal tussen de 1000 en 1500 meter. Zaterdag is het een groot deel van de dag droog, maar op veel plaatsen is het bewolkt. In de loop van de zaterdag gaat het vanuit het noorden weer sneeuwen en ook op zondag zal het in een grootdeel van de noordelijke Alpen sneeuwen.

Prachtige blauwe lucht in Brandnertal

Wintersport in Willingen en Winterberg

Door het zachte weer is de sneeuw die afgelopen week gevallen is grotendeels gesmolten. Dit zorgt ervoor dat er veel kale pistes zijn en er niet geskied kan worden. Komende week wordt er vanaf 700 meter sneeuw verwacht, maar de hoeveelheden zijn gering waardoor skiën in het gebied zeer moeilijk blijft

Reisweer naar de Alpen

Iedereen die van plan is om op vrijdag te vertrekken, moet rekening houden met extra verkeersdrukte op de wegen in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Met name richting de Alpen wordt extra verkeer verwacht in verband met de voorjaarsvakantie. Daarnaast wordt aanstaande vrijdag verse sneeuw verwacht in de noordelijke Alpen. De combinatie van sneeuwval en extra vakantiedrukte kunnen leiden tot veel langere reistijden. Zaterdag is het droog, maar doordat veel mensen op zaterdag richting de Alpen vertrekken worden er wederom veel langere reistijden verwacht.

Groot lawinegevaar

Het afgelopen weekend was het zeer zacht in de Alpen waardoor de sneeuw is gaan smelten en in veel gevallen onstabiel is geworden. De komende dagen wordt in het noordelijke deel van de Alpen verse sneeuw verwacht, waardoor de kans op lawines alleen maar verder toeneemt. Op de meeste pistes geldt een waarschuwingsniveau van 3 of 4. Het is dan ook aan te raden om het lawineweerbericht goed in de gaten te houden.

Begin van een prachtige skidag in de Turracher Höhe

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.