Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: storm op komst na zonnig weekend

51777 - Alpenweer: storm op komst na zonnig weekend (3)

Op de meeste plaatsen in de Alpen blijft het dit weekend droog. Nu en dan trekken er wolkenpartijen van west naar oost. Deze wolken leveren vrijwel geen neerslag op. Het zijn slechts hoge en middelhoge wolkenvelden waar de zon meestal doorheen schijnt. Op zondag zijn in de Italiaanse bergen ook lage wolken aanwezig, deze zorgen vooral in de lager gelegen delen voor verminderd zicht. Hoger in de bergen drijven slechts hoge wolkensluiers voorbij. De vorstgrens ligt dit weekend tussen de 800 en 1400 meter met de laagste waarde voor de Dolomieten en de hoogste in de Franse en Zwitserse Alpen.

Maandag veel liften dicht

Na het weekend stroomt met een stevige noordelijke wind koude lucht over de Alpen. De vorstgrens gaat omlaag naar 400 meter aan de noordzijde van het Alpenmassief. In het zuiden stijgt het nulgradenniveau door föhnwerking juist naar 1200 tot 1400 meter.
Tot en met woensdag blijft het aan de noordkant van de Alpen meest bewolkt en sneeuwt het van tijd tot tijd. Er kan in totaal 20 tot 70 cm sneeuw vallen. De meeste verse sneeuw wordt in Frankrijk en Zwitserland verwacht. Aan de zuidzijde blijft het meest droog en is het vrij zonnig.
De wind is op maandag en dinsdag een spelbreker voor de wintersporter. Windstoten van orkaankracht zijn mogelijk, waardoor sommige liften gesloten blijven.

51777 -  (9)
Van de naderende storm is dit weekend nog niets te merken (Gargellen)
Van de naderende storm is dit weekend nog niets te merken (Gargellen)



Sneeuwval aan de noordflank houdt aan

Vanaf woensdag keert de rust weer terug in de atmosfeer, maar sneeuwt het aan de noordkant nog van tijd tot tijd. Op donderdag is het een perfecte dag om te genieten van de vers gevallen sneeuw. Het is vrijwel windstil en de zon schijnt vaak. Alleen in Oostenrijk aan de noordzijde kunnen eerst nog veel wolken en lichte sneeuw voorkomen, maar donderdagmiddag knapt het op.Vrijdag is het nog vrij onbestendig met buien. Zaterdag blijft het vrijwel overal droog en stijgt de vorstgrens flink.

Wisselvallig weer in het Sauerland

 In Willingen en Winterberg is het nu en ook begin volgende week koud genoeg , maar wel erg wisselvallig. Bovendien is de sneeuwpret van korte duur in het Sauerland, want in het weekend van de voorjaarsvakantie wordt de lucht mild. Dat betekent vooral op zondag van tijd tot tijd regen. Tenminste als de berekeningen van het Amerikaanse weermodel uitkomen. Volgens de Europese weermodellen blijft het in het eerste weekend van de voorjaarsvakantie droog.

51777 -  (10)
Eindelijk ligt er in Willingen genoeg sneeuw om goed te kunnen skiën
Eindelijk ligt er in Willingen genoeg sneeuw om goed te kunnen skiën

Reisweer richting de Alpen

Dit weekend van en naar de Alpen reizen levert in Duitsland en Frankrijk niet al te veel problemen op. In België en Nederland is het zondag wel oppassen, want de wind kan vooral later op de dag behoorlijk uitschieten met windvlagen van 120 km per uur. Ook zijn de wegen behoorlijk nat door stevige plensbuien. In de eerste dagen van de nieuwe week is het erg veranderlijk op weg naar huis of naar de wintersport met geregeld buien. In Duitsland valt er boven 800 meter sneeuw. Voor de volgende week zijn de weermodellen het er nog niet over eens, zoals hierboven al is omschreven.

Lawinegevaar

Het lawinegevaar is de komende dagen aanzienlijk in de Alpen. Als er volgende week meer sneeuw bij komt, neemt het gevaar op lawines toe. Ook met de schommelingen in de temperatuur en de wind. Blijf daarom op de hoogte van de berichten omtrent de lawines.

51777 -  (11)
Schitterende dag op de pistes van L'Alpe d'Huez
Schitterende dag op de pistes van L'Alpe d'Huez
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.