15 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Flink wat sneeuw is er al lang niet gevallen in de Alpen, maar dat wil niet zeggen dat er slechte omstandigheden zijn. Verreweg de meeste pistes liggen er goed bij en onder een blakende zon is het wintersportleven goed. Aan de zuidzijde van de Alpen hebben de pistes het wel moeilijker door de vaak zachte föhnwind die over de hellingen strijkt. Ook de komende dagen blijft het zonnig, maar we zien ook een sneeuwintermezzo in de modellen.

Volop zon

Het wordt misschien een beetje eentonig, maar ook de komende dagen zien we weinig verandering in het weerbeeld in de Alpen. Dankzij de invloed van een krachtig hogedrukgebied blijft het stralend weer in de skigebieden en vrij zacht overdag. In de nachten vriest het licht tot matig. In de dalen blijft ook deze dagen vooral in de ochtend kans op nevel en laaghangende bewolking. Donderdag en vrijdag zien we dit weerbeeld nog niet veranderen hoewel in Zwitserland vanuit het westen de bewolking gaat toenemen op vrijdag. Er kan daar later op de dag regen of sneeuw gaan vallen.

Zillertal Arena zonsopkomst
Zonnige start van de dag in de Zillertal Arena

 

Eindelijk verse sneeuw!

Zaterdag trekt er een zwakke storing van west naar oost over de Alpen. Het is dan een mindere dag met veel wolken. In de bergen valt sneeuw en al met al kan er zo’n 10 tot 20 cm verse sneeuw vallen, lokaal wat meer. Het wordt duidelijk wat kouder, het zachte weer verdwijnt. Zondag is het zwaartepunt van de storing alweer overgetrokken en knapt het vanuit het westen in de loop van de dag op. Het wordt wisselend bewolkt en naarmate de dag vordert breekt de zon vaker door. Langs de noordwestflanken van de Alpen kan met name in Oostenrijk aanvankelijk nog sneeuw vallen zondagochtend. Na het weekend komt het zonnige weer zeer waarschijnlijk terug, hoewel aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam het risico op wolkenvelden blijft bestaan. Ook hinten enkele weermodellen op wat sneeuwval in Oostenrijk later op dinsdag, maar dat is nog erg ver weg.

Verkeer: zaterdag kans op vertraging

Op de weg verwachten we weinig problemen. Alleen vakantiegangers die op zaterdag aanrijden naar hun wintersportbestemming kunnen mogelijk wat oponthoud krijgen naarmate ze dichter bij hun skioord komen. Regen- en sneeuwval kan dan voor vertraging zorgen. In Zwitserland kan dat al vrijdagavond en de aansluitende nacht zijn.

Webcam Val d'Isère
Dat wordt een heerlijke skidag in Val d'Isère

Kans op lawines zeer klein

Mede door het rustige weer en het ontberen van verse sneeuwval is het gevaar voor lawines klein. Zowel in Oostenrijk als in Zwitserland is het waarschuwingsniveau 1. Dit is het laagste niveau. De komende dagen zal daar geen verandering in komen.

Geen wintersport in Willingen en Winterberg

Willingen en Winterberg lijden ook onder het zachte weer. De komende dagen zijn de wintersportmogelijkheden zeer beperkt met temperaturen die overdag, maar ook ’s nachts ruim boven het vriespunt liggen. Hier en daar is iets mogelijk op kunstsneeuw. In het weekend neemt de kans op neerslag toe maar of dat een mooi sneeuwdek gaat opleveren is nu nog een grote vraag.


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.