13 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Hogedrukgebieden blijven vrij standvastig rondom de Alpen. Al wekenlang is het rustig weer met amper verse sneeuw. Gelukkig is het niet al te zacht en is de lucht droog, waardoor de kwaliteit van de sneeuw ruim voldoende blijft. Ook deze week zorgt een hogedrukgebied voor rustig weer, pas komend weekend kan weer de eerste sneeuw van betekenis vallen. Voor de langere termijn ziet het er goed uit voor het zuiden van de Alpen, wat sneeuwval betreft. Voor Midden-Duitsland blijft het de komende periode slecht.

Tot en met donderdag droog en vrij zonnig

Een standvastig hogedrukgebied boven de Middellandse Zee zorgt de komende dagen voor rustig weer. Storingen vanaf de Atlantische Oceaan blijven op geruime afstand van de Alpen, waardoor we vooral met droog weer en zon te maken hebben. Wat temperatuur betreft is het iets aan de zachte kant, maar dankzij de droge lucht is de kwaliteit van de sneeuw gewoon goed. Donderdag wordt de lucht wel weer wat zachter, maar dat is van korte duur. Vrijdag stroomt koudere lucht binnen.


Komend weekend eindelijk weer sneeuw

In de loop van vrijdag weet een storing weer wat verder het vasteland van Europa binnen te dringen. Voor een groot deel van de westelijke en noordelijke helft van de Alpen betekent dat vrijdag en zaterdag toch enige tijd sneeuwval. De hoeveelheden zijn niet groot, maar op sommige plaatsen kan toch weer 10 tot 20 centimeter vallen. Na het passeren van de storing neemt een hogedrukgebied plaats boven de Britse Eilanden, waardoor koudere lucht uit het noorden steeds dieper de Alpen binnendringt. Het zuiden van de Alpen moet tot na het weekend wachten op sneeuwval.

Webcam Tignes
Huidige omstandigheden in Tignes

Eindelijk wat kou voor Midden-Duitsland

Het wintersportseizoen in Winterberg en Willingen verloopt tot nu toe dramatisch. Sneeuw is er nauwelijks gevallen en in Winterberg ligt op enkele plaatsen enkel kunstsneeuw. Daarbij zijn de temperaturen ook nog eens aan de hoge kant, waardoor de kwaliteit van de opgespoten sneeuw niet altijd even goed is. Eindelijk komt er verlichting. Vanaf het weekend stroomt koudere lucht over een groot deel van Duitsland uit, waardoor op meer pistes en eindelijk ook in Willingen geprofiteerd kan worden van betere kunstsneeuw. Er komt weliswaar koudere lucht, maar dankzij een hogedrukgebied blijft het wel droog.

Webcam Winterberg
Hoog tijd voor verse (kunst)sneeuw in Winterberg

Tot het weekend goed reisweer

Tot het weekend is het prima reisweer richting de Alpen. Op de gehele route richting de Alpen blijft het vrijwel overal droog, behalve in het noorden van Frankrijk en in onze eigen Benelux. Pas vrijdag en zaterdag moeten reizigers rekening houden met winterse weersomstandigheden in de Alpen. Door het binnenstromen van koude lucht valt de sneeuw tot in de dalen, waardoor de meeste wegen besneeuwd zullen raken.Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.