Skip to navigation Skip to main content

Skigebieden Lech en Warth met elkaar verbonden

Twee wintersportplaatsen die enorm van elkaar verschillen worden vanaf deze winter met elkaar verbonden: het mondaine en sjieke Lech krijgt een liftverbinding met het knusse Warth. Hierdoor ontstaat het grootste skigebied van Vorarlberg. Het waren beide al prachtige skigebieden, maar met deze verbinding wordt het echt een top skigebied. Bovendien kun je kiezen hoe je wilt overnachten: bij de boer in Warth of naast de koning in Lech.

Warth: klein en fijn

Afgelopen maart was ik in Warth, een skigebied dat al lang op mijn verlanglijstje stond. Waarom? Klein, veel noordhellingen en heel veel natuursneeuw. In het hele gebied staat bijna geen sneeuwkanon. Helaas had ik toen pech qua weersomstandigheden; geen verse sneeuw, geen zon, maar vooral bewolking en mist. Toch kon ik me voorstellen dat dit een perfect gebied is voor gezinnen en freeriders die graag naast de piste hun sporen zetten. Het skigebied kent een mooie afwisseling van rode en blauwe pistes en is lekker overzichtelijk. Hier kunnen kids ook lekker zelf op pad. Buiten de pistebordjes was er ook genoeg te doen. Het dorpje Warth is klein en ligt voornamelijk langs een (rustige) doorgaande weg. Enkele hotels en een paar kleinschalige pensions en appartementen bepalen hier het straatbeeld. Klein en knus, zonder hoempappa.

340 km pistes

Hoewel je in de zomer binnen een kwartier in Lech am Arlberg staat vanuit Warth, is de weg in de winter onbegaanbaar en zijn beide plaatsen van elkaar afgesloten. Vanaf deze winter kun je Lech wel bezoeken per ski! Na zo’n 40 jaar overleg en discussie is afgelopen maanden de Auenfeldjet gebouwd, een gondellift die beide plaatsen met elkaar zal verbinden. Hierdoor ontstaat er een skigebied met 190 km aan pistes. Het totale Ski Arlberg, inclusief St. Anton dat een skibusverbinding heeft met Lech, bestaat dan uit 340 km pistes. Daarmee is Ski Arlberg– naar mijn mening –absoluut een van de mooiste gebieden van Oostenrijk.

Champagne op de piste in Lech

Lech am Arlberg behoorde al tot de grotere skigebieden en had tot deze winter ruim 125 km aan pistes. Een mooi skigebied met veel rode pistes, enkele brede blauwe en een aantal prachtige skiroutes. De inwoners van Warth verwachten dat de “typische” wintersporter uit Lech de oversteek naar Warth iets minder snel zal maken. Veel wintersporters blijven in de buurt van het dorp met haar prachtige winkels en fijne bars en restaurants. Ik vind persoonlijk het verschil tussen beide plaatsen wel heel leuk en voel me zowel in Lech als Warth “thuis”. Het skigebied van Lech is geweldig. De Weisse Runde – een van de langste skirondes van de Alpen – is een absolute must-do als je in Lech bent. Even op de piste stoppen om een champagne in de Eisbar te drinken, super decadent en veel te duur, maar wel leuk! Net als even “windowshoppen” na het skiën of in stijl een drankje op één van de vele terrassen. Lech is gewoon een hele mooie en sfeervolle wintersportplaats.

Kiezen tussen twee uitersten

Vanaf 14 december is het dan zover en worden deze twee karakteristieke plaatsen met elkaar verbonden. De lift wordt uiteraard feestelijk geopend, want het overgrote deel van de bevolking is heel blij met de nieuwe verbinding. Nu wordt het alleen de volgende keer lastig kiezen; slapen we in Warth of Lech?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.