Skip to navigation Skip to main content

Live-verslag vanuit een winters Warth am Arlberg

In Nederland lijkt de lente maar niet door te breken, en in de Alpen is het niet anders. En dat is goed nieuws voor de “late” wintersporters die er nu – rond Pasen – nog op uit trekken. Wij zitten een paar dagen in Warth en niets doet denken aan een “Sonnenskilauf” zoals de Oostenrijkers dat zo mooi zeggen. Er ligt hier enorm veel sneeuw en er zal de komende dagen nog meer bijvallen. Dus laten we de zonnebril maar in de koffer en genieten we van de perfecte sneeuwcondities.

Duitsland heeft ook vakantie

Zaterdagochtend vroeg verlaten we de ijzige kou in Nederland. Het is dat de kalender aangeeft dat het 23 maart is, want anders zou je het niet geloven; de thermometer in de auto duikt nog steeds onder 0. Eenmaal bij de Oostenrijkse grens aangekomen is de temperatuur een stuk vriendelijker en blijkt dat ook half Duitsland onderweg is naar de wintersport. We staan hartstikke vast voor de Pfändertunnel bij Bregenz. Enkele uren later dan gepland rijden we door het Bregenzerwald richting Warth. Een klein wintersportplaatsje aan de Arlberg dat al lang op onze 'to-go-lijst' stond.

Nieuwe verbinding met Lech

Hoewel de weersverwachting bewolking had voorspeld, is de lucht zondagochtend toch behoorlijk helder. Bijna blauw. Da’s fijn! Na het ontbijt wandelen we naar de Steffisalp-Express waar we hebben afgesproken met skileraar en voormalig top-wedstrijdskiër Hubert. Hij zal ons vandaag het skigebied laten zien. Als we in de lift zitten komt het gesprek al snel op de aansluiting naar Lech, die in de winter van 2013/2014 een feit zal zijn. Ruim 40 jaar is erover gesproken, waarvan de laatste 20 jaar intensief, en nu gaat het echt gebeuren. Deze zomer wordt de gondelbaan gebouwd die het skigebied van het sjieke en mondaine Lech am Arlberg gaat verbinden met het kleine, knusse skigebied [IL:ATVORA12]. En daar zijn ze hier vrij nuchter onder. De twee dorpjes Warth en Schröcken zijn idyllische bergdorpjes zonder poespas en fratsen en dat zal zo blijven. En ja, natuurlijk zijn ze blij dat de verbinding er eindelijk komt, maar of er verder veel zal veranderen? Nee, waarschijnlijk niet.

Ondanks het gebrek aan zon zitten de terrassen vol

Opvallend goede sneeuwcondities

Dan is het tijd voor een paar afdalingen. De pistes liggen er opvallend goed bij. Wat opvalt is dat er nauwelijks sneeuwkanonnen langs de afdalingen staan. 80% van de pistes bestaan gewoon uit natuursneeuw en dat ligt er - op de voornamelijk noord-hellingen – meer dan genoeg. Het schijnt dat hier jaarlijks zo’n 11 meter natuursneeuw valt! Je voelt ook dat de pistes geen harde kunstsneeuw onderlaag hebben. Ze zijn niet te hard en niet te zacht, eigenlijk perfect. De lucht is inmiddels bewolkt, maar af en toe piept er een waterig zonnetje door en het zicht is prima. Na wat opwarming op de pistes is het tijd voor afdalingen buiten de pistebordjes. Freeriden is populair in Warth en de mogelijkheden hier zijn dan ook enorm. We hoeven niet te hiken om een paar mooie afdalingen te maken door de 'firn' (voorjaarssneeuw) op de zuidhelling richting Lech.

Mooie freeride afdaling richting Warth

Tosti met bergkaas

Lunchen doen we bij Hotel Körbersee. Het ziet er wat sjiek uit, maar de prijzen zijn bijzonder vriendelijk. Voor € 8,50 eet ik een flinke boerentosti met een hele dikke laag gegrilde bergkaas en salade; hier komen we de middag wel op door. ’s Middags verkennen we nog meer freeride-routes. En hoewel de sneeuw soms behoorlijk zwaar is, krijgen we toch het heerlijke 'freeride-gevoel'. Hubert weet de hellingen te vinden waar nog weinig sporen zijn. Aan het eind van de middag loodst hij ons via een laatste mooie afdaling terug naar het hotel. Even wat drinken en dan hup de sauna in. Morgen 'moeten' we immers weer, en zo soepel voelen de spieren niet meer na zo’n intensieve dag!

Mist is goed voor je techniek

Vandaag – dinsdag – zijn de weergoden ons minder goed gezind. Een dikke laag bewolking hangt over de bergen. Vandaag blijven we op de piste. Het is af en toe een behoorlijke uitdaging om de juiste afdaling te vinden. Het zicht is slecht, je kunt geen hobbel van kuil onderscheiden en het is zoeken naar de pistebordjes. “Geen zicht is goed voor de techniek” roep ik altijd enthousiast als mensen mopperen over dit weertype. Probeer niet iets te zien (je ziet toch niets), maar je concentreer op je houding en techniek. Nou, dat verhaal hebben we vandaag weer goed in praktijk kunnen brengen. Doe ons morgen maar weer een beetje zicht!

Zoeken naar de piste met slecht zicht

Al met al hebben we twee heerlijke dagen gehad in Warth. Geen voorjaarscondities met zon en hoge temperaturen, maar op en top winter met perfecte sneeuwcondities. Goede vooruitzichten voor iedereen die met de Pasen richting de Alpen gaat!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.