Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: aanhoudende sneeuwval in Oostenrijk

51530 - Alpenweer: aanhoudende sneeuwval in Oostenrijk (3)

De komende dagen blijft het weerbeeld aan de wisselvallige kant.  Oceaanstoringen weten vaak diep Europa binnen te dringen en dat betekent van tijd tot tijd neerslag, maar ook perioden waarin droog weer en zon overheersen. De meeste neerslag wordt de komende week langs de noord- en westflank van de Alpen verwacht.

Zachte lucht: regen of sneeuw

Maandag zorgt een storing vooral aan de noordzijde van de Alpen, in Oostenrijk, voor neerslag. Grofweg onder de 1000 meter valt de neerslag als regen. Kom je hogerop, dan valt er sneeuw. Daarbij staat ook een forse noordwestenwind die het op de hogere pistes onaangenaam maakt. Langs de zuidflanken blijft het maandag grotendeels droog. Dinsdag start de dag droog en vrij zonnig als een hogedrukgebied voor wat rust zorgt. Het is echter van korte duur, want in de loop van de middag gaat het vanuit het noordwesten opnieuw regenen en sneeuwen. In Zwitserland kan lokaal 40 cm verse sneeuw vallen, in de Franse Alpen nog meer. De sneeuwvalgrens gaat tijdelijk wel een stuk omhoog en komt uit tussen 1500 en 2000 meter.

Tweede kerstdag meer zon

Ook tijdens de kerstdagen krijgen de noordelijke en westelijke Alpenflanken het meest te maken met wisselvallig weer. Door de constante noordwestelijke aanvoer zijn er veel wolkenvelden en kan er geruime tijd sneeuw vallen. 20 tot 50 cm verse sneeuw is niet uitgesloten! De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter. De zuidkant ligt meer in de luwte en daar zijn vaak flinke zonnige perioden. De temperatuur kan in deze regio’s oplopen tot ruim boven de 10 graden. Tweede kerstdag is er duidelijk meer invloed van een hogedrukgebied en wordt het een zonnige dag op de meeste pistes.

51530 -  (12)
Er kan in 48 uur veel veranderen... Zauchensee (Salzburgerland) is weer winters wit!
Er kan in 48 uur veel veranderen... Zauchensee (Salzburgerland) is weer winters wit!

Onzeker na de kerst

Veel onzekerheden zien we nog in het weerbeeld na de Kerstdagen. Mogelijk krijgt een hogedrukgebied meer invloed in het Alpengebied, waardoor het weer een tijdje rustig blijft. Groter lijkt de kans dat het wisselvallige weerbeeld in het noorden en westen blijft aanhouden, wat betekent dat er na de Kerstdagen ook in die regio’s weer verse sneeuw valt. Als dit uitkomt, kan er aan het eind van de week zomaar een meter verse sneeuw zijn gevallen in (het westen van) Oostenrijk.

Kans op files en lawines

Door de kans op (winterse) neerslag moeten vakantiegangers die de komende dagen op wintersport gaan, rekening houden met files. Met name het laatste stuk naar de bestemming kan wat meer reistijd gaan kosten. Ook het lawinegevaar wordt groter door de komst van verse sneeuw. In Tirol en omgeving staan meerdere waarschuwingen uit voor lawinegevaar. Verse sneeuw en veel wind zorgen voor op meerdere plaatsen voor een onstabiele sneeuwlaag. Ook in Zwitserland is het risico op lawines groot, met name boven 2000 meter.

51530 -  (13)
In Frankrijk is afgelopen weekend zeer veel (70 cm) verse sneeuw gevallen (La Rosière)
In Frankrijk is afgelopen weekend zeer veel (70 cm) verse sneeuw gevallen (La Rosière)
51530 -  (14)
Ook in Zwitserland (Obergoms, Wallis) lopen de hoeveelheden lokaal flink op
Ook in Zwitserland (Obergoms, Wallis) lopen de hoeveelheden lokaal flink op
51530 -  (15)
In de Dolomieten (Drei Zinnen) is het weer de komende dagen een stuk rustiger
In de Dolomieten (Drei Zinnen) is het weer de komende dagen een stuk rustiger
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.