26 november 2019 door Thijs in Nieuws

In Willingen is men klaar voor het naderende wintersportseizoen. De eerste sneeuwvlokken zijn al gevallen op de flanken van de Ettelsberg en de nodige voorbereidingen zijn getroffen. Deze winter kun je je in Willingen verheugen op een nog betere pistekwaliteit en vind je in het multifunctionele K1 gebouw alle faciliteiten die je zoekt. In dit weblog een overzicht van het wintersportnieuws 19/20 uit Willingen.

Vernieuwingen op de Köhlerhagen

In Willingen in het Sauerland mag het wintersportseizoen morgen van start gaan. Nadat men vorig jaar maar liefst 12 miljoen euro investeerde in het skigebied, worden hier nu de puntjes van op de i gezet. Afgelopen winter werden de twee grote skibergen van Willingen met elkaar verbonden door middel van de moderne 8-persoons stoeltjeslift Köhlerhagen K1. Ook werd er een tunnel aangelegd, waardoor je al skiënd de weg kan oversteken. In het kader van deze werkzaamheden heeft men deze zomer het onderste gedeelte van de Köhlerhagen-piste nog een keer geëgaliseerd, waardoor het dalstation makkelijker bereikbaar is.

8-persoons stoeltjeslift Köhlerhagen K1 Willingen
Vorig seizoen geopende Köhlerhagen K1 stoeltjeslift (Foto: © Skigebiet Willingen)

Opening multifunctioneel K1 gebouw

Ook werd vorig jaar al begonnen met de bouw van het multifunctionele K1 gebouw aan de voet van deze piste. Het stijlvol ontworpen gebouw heeft twee verdiepingen en biedt onderdak aan onder andere een sfeervol restaurant (K1 Hütte) en grote verhuurlocatie. Het ruime terras is direct met de ski’s bereikbaar. Bij het K1 gebouw kun je de hele dag terecht, zowel voor een vroege koffiestop als après-ski in de middag. Ook zijn er een parkeergarage voor 350 auto’s en kassa’s voor het kopen van een skipas. Sinds 23 november 2019 is het K1 gebouw officieel geopend.

K1 gebouw
Voorzijde K1 gebouw (Foto: © Ettelsberg-Seilbahn)
Interieur K1 Hütte
K1 Hütte (Foto: © Ettelsberg-Seilbahn)
Interieur K1 Hütte
K1 Hütte (Foto: © Ettelsberg-Seilbahn)

Efficiëntere productie van kunstsneeuw

Je kan een moderne 8-persoons stoeltjeslift en een multifunctioneel K1 gebouw hebben, maar zonder sneeuw is het niets waard. In Willingen heeft men daarom aandacht besteed aan een efficiëntere productie van kunstsneeuw. Door de pistenbully’s uit te rusten met een nieuw GPS-systeem kan men de sneeuwhoogte tot op 2 centimeter nauwkeurig meten. Hierdoor wordt er precies zoveel sneeuw geproduceerd als dat nodig is, met een energiebesparing van 10% tot gevolg. Maar er wordt niet alleen bespaard op water en energie, dit betekent ook een betere kwaliteit van de pistes en hogere planningszekerheid.

pistenbully Willingen
Alle pistenbully's in Willingen zijn inmiddels uitgerust met een GPS-meetsysteem (Foto: © Skigebiet Willingen)

Wanneer kan er in Willingen weer geskied worden?

Zodra het koud genoeg is, kunnen de 120 sneeuwkanonnen in Willingen gaan draaien om 13 pistekilometers van kuntsneeuw te voorzien. Hiervoor moet het minimaal twee graden onder nul zijn, maar het liefst nog kouder. Wanneer we naar de actuele weersverwachting van Willingen kijken, zien we dat het komend weekend weer gaat vriezen. Ook is er iedere dag kans op neerslag, waardoor er ook weer een hogere kans is op natuursneeuw. Als alle afdalingen zijn geopend, heb je in Willingen ruim 16 kilometer aan pistes tot je beschikking. 11 pistes zijn uitgerust met verlichting, zodat op woensdag, vrijdag en zaterdag van 18.30 tot 21.45 uur avondskiën mogelijk is. Acht skischolen en negen verhuurlocaties, waaronder die in het nieuwe K1 gebouw, ronden het wintersportaanbod af.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.