18 november 2019 door Miranda in NieuwsLive vanuit de sneeuw

Het kan je niet ontgaan zijn de afgelopen dagen: er valt momenteel ontzettend veel regen en sneeuw in de Alpen. Met name in de regio’s Ost- en Zuid-Tirol komen hoeveelheden naar beneden die voor chaos en gevaarlijke situaties zorgen. De sneeuw is nat, zwaar en zorgt voor een hoog lawinegevaar in grote delen van de Alpen. Wij zitten op dit moment ‘vast’ in Obergurgl, doordat de weg door het Ötztal op 3 plekken is afgesloten: officieel ingesneeuwd dus. En hoe dat is, lees je in dit artikel.

Extreme hoeveelheden neerslag

De afgelopen dagen stonden, vooral in Karinthië en Ost-Tirol in Oostenrijk en het Italiaanse Zuid-Tirol in het teken van extreme neerslag. Op sommige plekken viel in 48 uur twee keer zoveel neerslag als normaal gemiddeld over de hele maand november. Zo viel er in Obervellach 160 mm (gemiddeld 94 mm), in Lienz 125 mm (gemiddeld 91 mm) en in Sillian 110 mm (gemiddeld 86 mm) (Bron: ZAMG). De neerslag viel in de vorm van regen en (natte) sneeuw en zorgde voor enorm voor overlast. Wegen zijn afgesloten en er zaten tot 24.000 huishoudens zonder stroom.

verkeerssituatie in Oostenrijk
De actuele verkeerssituatie in Oostenrijk: er zijn heel veel wegen afgesloten (Bron: ÖMTC)

Zeer hoog lawinegevaar en veel liften gesloten

Niet alleen de enorme hoeveelheden (natte zware) sneeuw, maar ook de hard wind zorgde de afgelopen dagen voor een hoog lawinegevaar. Gevolg was dat veel liften in skigebieden dicht bleven en wegen uit voorzorg werden afgesloten. Op het moment van schrijven (maandagochtend 07.00 uur) zijn er in Oostenrijk nog ruim 90 wegen afgesloten. Een overzicht van de actuele verkeerssituatie in Oostenrijk vind je hier. Helaas ging het op verschillende plaatsen in de Alpen mis. Zo werd een busje in het Stubaital geschept door een lawine en ging een lawine in Zuid-Tirol dwars door een dorp.

Afgelopen donderdag: een perfecte skidag in Gurgl

Wij zitten op dit moment in het skigebied van Gurgl voor de laatste voorbereidingen van de Snowplaza Ski Opening die a.s. donderdag begint. We kwamen woensdag aan, en door de hoeveelheid sneeuw die hier al lag, leek het wel midden januari. Op donderdag gingen de liften voor het eerst draaien. Bijna het hele skigebied was open en de omstandigheden op de piste waren optimaal. Een zonnetje zorgde voor een perfecte eerste skidag van het seizoen. In de middag begon het echter te stormen en daarna verslechterde de weersituatie zich hier snel.

perfecte skidag
Hoe mooi kan het skiseizoen beginnen: perfecte pistes

Gurgl: sinds zondagochtend afgesloten van de buitenwereld

Op vrijdagochtend vielen er dikke sneeuwvlokken uit de lucht en dit hield de hele dag aan. Alleen onderin het skigebied waren enkele liften en pistes open. Ook op zaterdag was het skigebied beperkt open i.v.m. lawinegevaar. Het was bizar om te zien hoeveel mensen, ondanks de vele waarschuwingen, het toch nodig vonden om buiten de pistes te gaan skiën. Toen we gisterochtend onze gordijnen open deden, was er wederom een heel pak sneeuw gevallen. Het plan was om gisterochtend door te rijden naar het Pitztal, maar tijdens het uitchecken kwam het bericht dat de weg afgesloten was en we dus niet konden vertrekken. Officieel ingesneeuwd dus...

Geen kant op

Al snel bleek dat we echt geen kant op konden. Ons hotel ligt 1 km buiten het dorp en ook de weg tussen het hotel en Obergurgl was gesloten wegens lawinegevaar. In de ochtend leken er enkele liften open te gaan in het skigebied, dus hotelgasten waren voor de wegafsluiting vertrokken. Zij konden niet meer terugkeren naar het hotel en zaten dus ‘vast’ in Obergurgl. Wij besloten onze auto, die inmiddels diep ingesneeuwd was, maar alvast uit te graven, zodat we konden vertrekken, zodra de weg open zou gaan. Een klusje dat ons zo’n 2 uur kostte. Onze armspieren hebben we dus goed getraind door de zware sneeuw. De rest van de dag hebben we doorgebracht in de hotellobby en heel eerlijk: het was best relaxed om niets te kunnen doen. En nee, we hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Wel hebben we stiekem even uit het raam gekeken hoe steil de berg achter ons hotel was, maar dat zag er niet heel spannend uit.

ingesneeuwde auto
De auto uitgraven was een flinke klus

Extra overnachting

De informatievoorziening in het hotel was goed, echter het moment dat bekend zou worden of de weg nog open zou gaan, werd steeds verder in de avond geschoven. Het werd al snel duidelijk dat we niet meer konden vertrekken en een nacht extra moesten blijven. Wel balen, want onze volgende accommodatie was al geboekt én betaald. We hopen dat de extra hotelrekening vergoed wordt door de reisverzekering. Na een heerlijke nacht slapen, wachten we nu op wat er vandaag gaat gebeuren. Hopelijk wordt de weg vrijgegeven en kunnen we onze reis voortzetten. En als dat niet zo is, dan blijven we nog een dagje hier. Het heeft namelijk best iets gezelligs om ingesneeuwd te zitten. Alleen is voor veel hotelgasten het feit dat ze niet kunnen skiën wel iets waar ze flink van balen. En dat kunnen we ons ook goed voorstellen.

Update

Om 10.45 uur werd het laatste deel van de weg door het Ötztal open gesteld, dus konden we alsnog vertrekken vanochtend.

pistebordje
Vrijdagmiddag: ik geloof dat we op de blauwe piste waren ;-)
sneeuw
Prachtig die besneeuwde bomen
ondergesneeuwde ski's
Waar stonden de ski's ook alweer?
ondergesneeuwde auto's
Zoek je auto...

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen