13 november 2019 door Michiel in Alpenweer

Het seizoen kent op veel plaatsen een sneeuwrijke start. Dankzij lagedrukgebieden die het weer bepalen in het grootste deel van Europa is het wisselvallig weer en valt er zeker op hoogte van tijd tot tijd al heel veel sneeuw. De oostelijke en zuidelijke Alpen krijgen er het meest van langs. Daar valt de komende dagen bizar veel sneeuw. Hoeveelheden tot 100 cm zijn hierbij niet uitgesloten!

100 cm sneeuw in Osttirol en de Dolomieten

Het is deze dagen lastig om een precieze verwachting te maken voor het grootste deel van Europa. De oorzaak zijn meerdere kleine lagedrukgebiedjes die over het continent trekken. Hun koers en activiteit zorgen regionaal voor flinke verschillen. Woensdag zien we een lagedrukgebied van west naar oost over Italië trekken en dit levert aan de zuidzijde en het centrale deel van de Alpen boven de 700 meter flink wat sneeuw op. Het zwaartepunt ligt in Osttirol en de Dolomieten, waar in de bergen bijna een meter kan vallen. Aan de andere zijde van de bergkam, in de noordalpen van Oostenrijk, valt maximaal 40 centimeter sneeuw. Door de lage temperaturen kleuren ook veel dorpen inmiddels helemaal wit. Donderdag is dit lagedrukgebied weggetrokken en blijft het in Oostenrijk vrijwel overal droog en kan de zon zelfs doorbreken. In de avond meldt een nieuwe depressie zich bij Zwitserland.

Volle laag voor Frankrijk in het weekend

De nieuwe depressie trekt via het zuiden van Frankrijk de Middellandse Zee op. In combinatie met een koude bovenlucht en een zuidelijke stroming zien we de neerslagkansen in de zuidelijke Alpen flink toenemen. Dit keer zijn vooral de Franse Alpen aan de beurt. Met name in het weekend kan er lokaal veel sneeuw vallen en kan de sneeuwdikte boven de 1000 m oplopen tot 1 of zelfs 2 meter! De condities zullen door de vallende neerslag over het algemeen wel slecht zijn. Aan de noordzijde van de Alpen is het juist vaak föhnig met zon en temperaturen tot ruim 15 graden. In Oostenrijk wordt het dan droog en zacht weer. 

Webcam Toblach
Toblach

Neerslag kan voor vertragingen zorgen dit weekend

Vroege vakantievierders die dit weekend richting de Alpen rijden moeten er rekening mee houden dat ze, naarmate ze dichter bij hun bestemming komen ook met vertraging te maken gaan krijgen door de vallende neerslag. Vooral zondag kan het verkeer tegen zitten in de hogere delen van Oostenrijk en Zwitserland.

Onstabiele sneeuwmassa

Door de verse sneeuw die is gevallen en de vaak wisselende condities qua temperatuur en wind is er op veel plaatsen een onstabiele sneeuwmassa aanwezig (veelal boven 2000m). Voor verschillende regio’s is er dan ook al een verhoogd lawinerisico. Zorg dat je goed geïnformeerd bent als je de piste op gaat. 

Val Gardena - Col Raiser

Val Gardena

Val Gardena - Piz Seteur

Val Gardena

Speikboden

Speikboden

Zauchensee

Zauchensee
Zauchensee

Filzmoos

Filzmoos

Hochzillertal

Hochzillertal

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.