Skip to navigation Skip to main content
St. Anton am Arlberg met verse sneeuw

Sneeuw tot in het dorp maakt het winterse plaatje pas echt compleet en dat zit in deze sneeuwzekere skidorpen in Oostenrijk over het algemeen wel goed. Niks is fijner dan 's morgens wakker worden, de gordijnen opendoen en zien dat er een vers laagje op de daken ligt. Nog even voor het skiën een sneeuwengel maken en de skidag kan beginnen! Op zoek naar sneeuwzekere skidorpen in Oostenrijk? In dit blog geven we je zeven tips. 

1. St. Anton am Arlberg

Dankzij de gunstige ligging in een 'Schneeloch', krijgt de Arlberg bij ‘Nordstau’ altijd gigantische hoeveelheden verse sneeuw. De skidorpen St. Anton, Stuben, Lech, Zürs, Warth en Schröcken horen bij skigebied Ski Arlberg en hebben aan sneeuw nooit gebrek. Vochtige lucht uit het noorden of noordwesten blijft hangen bij de Alpen en bij lage temperaturen storten deze wolken zich leeg boven St. Anton am Arlberg. Sneeuwhoogtes van meer dan een meter zijn hier heel gewoon.

Sneeuzeker skidorp in Oostenrijk St. Anton am Arlberg
© Spalder Media Group

2. Damüls

Op zoek naar sneeuwzekere skidorpen in Oostenrijk? Maak maar snel kennis met Damüls, een van de meest sneeuwzekere wintersportbestemmingen in het land. Witte daken zijn hier eerder regel dan uitzondering. Damüls vormt samen met Mellau en Faschina het skigebied Schneereich Damüls-Mellau-Faschina. Die naam heeft het skigebied niet voor niets!

3. Kühtai

De hoogte van een dorp bepaalt voor een groot gedeelte de sneeuwzekerheid. Hoe hoger, hoe lager de temperatuur en hoe eerder neerslag valt in de vorm van sneeuw. Dat geldt ook voor Kühtai. Dit sneeuwzekere dorp in Oostenrijk ligt op 202 meter hoogte en is daarmee een van de hoogstgelegen wintersportdorpen in het land. De accommodaties liggen hier vrijwel altijd aan of bij de piste en ook voor families zijn er goede voorzieningen.

Wintersport in sneeuwzeker skidorp Kühtai

4. Turracher Höhe

Turracher Höhe ligt op een hoogte van 1763 meter en de pistes reiken hier tot 2205 meter hoogte. Dat lijkt misschien niet heel hoog, toch is aan sneeuw geen gebrek in het skigebied. Skiën kan hier van begin december tot eind april en soms opent het skigebied zelfs al eerder. Wanneer er een depressie vanuit het oosten de Alpen binnen drijft, begint het als eerste te sneeuwen in Turracher Höhe. De meeste accommodaties liggen aan of vlak bij de piste, waardoor je volop kun profiteren van de goede sneeuwcondities.

Skigebied Turracher Höhe uitzicht Turracher See

5. Dienten am Hochkönig

Dat hoogte niet allesbepalend is voor de sneeuwzekerheid, bewijst Dienten am Hochkönig. Dit dorp ligt op slechts 1071 meter, maar heeft aan sneeuw geen gebrek. Vooral bij ‘Nordstau’ profiteert skigebied Hochkönig van grote hoeveelheden verse sneeuw. Wil je daar volop van genieten? Ski dan zeker de Königstour.

Sneeuwzekere wintersport in Hochkönig

6. Hochgurgl

Gurgl is een van de eerste niet-gletsjerskigebieden dat in november de eerste liften en pistes opent. Dat komt mede dankzij de gunstige ligging wat sneeuw betreft en pistes die tot 3082 meter hoogte reiken. Het skigebied wordt gevormd door Obergurgl en Hochgurgl en aan sneeuw is vooral in dat laatste dorp geen gebrek. Hochgurgl ligt op 2150 meter, is een van de hoogste wintersportdorpen van Oostenrijk en bij een ‘Sudstau’ wil het nog wel eens gebeuren dat het insneeuwt. 

Voldoende sneeuw in Gurgl in Oostenrijk
© Spalder Media Group

7. Obertauern

We sluiten deze lijst met sneeuwzekere skidorpen in Oostenrijk met een van de meest sneeuwzekere in deze lijst. Dat is zelfs aangetoond met een studie! Obertauern ligt op 1740 meter hoogte en aan sneeuw is geen gebrek. Ideaal, de meeste accommodaties liggen hier aan de piste dus na afloop van de skidag ski je terug tot aan de voordeur. Skiën kan op ruim 100 km aan pistes. Een tip is de Tauernrunde skitocht

Sneeuwzeker skidorp Obertauern
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.