25 oktober 2013 door Kees in 'Wedstrijdsport', Nieuws', Aankondigingen''

Worldcup Sölden

Er zijn van die momenten in het jaar waar je wintersporthart sneller van gaat kloppen. Zoals de opening van het wereldbekerseizoen alpine skiën, komend weekend in het Oostenrijkse Sölden. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar zo aan het eind van de zomer begint het bij mij te kriebelen. De eerste sneeuw valt in de bergen, de nieuwe collectie wintersportkleding verschijnt in de winkels, het eerste Snowplaza Magazine verschijnt...Allemaal tekenen dat het wintersportseizoen eraan zit te komen. Jammer eigenlijk dat er nog een paar saaie najaarsmaanden tussen zitten. Ah, wat zou een landklimaat toch heerlijk zijn: hete zomers, koude winters en bijna geen tussenseizoenen.

20.000 bezoekers

Maar wat mij betreft kan de knop richting winter toch vooral om wanneer de wedstrijdskiërs in actie komen. En dat is komend weekend op de Rettenbachgletsjer in Sölden (reuzenslalom). Zaterdag de vrouwen, zondag de mannen. Zoals ieder jaar heb ik weer allerlei nieuwsbronnen en websites afgestruind om te kijken of er over deze seizoensopening iets bijzonders te vertellen valt. Maar dat valt een beetje tegen. Ja, dat er duizend vrijwilligers zijn ingeschakeld om de wedstrijd tot een goed einde te brengen, dat de sneeuwlaag van ruim 2 meter 'compact' is, dat er 20.000 bezoekers worden verwacht en dat de winnaar bij zowel de vrouwen als de mannen kan rekenen op een prijzengeld van € 35.000 (vergelijk dit eens met golf en tennis...). En oh ja: wie de meeste Facebookfans heeft (de Amerikaanse Lindsey Vonn).

Favoriet nog steeds in de lappenmand

Op materiaalgebied is er dit jaar niets te melden. Vorig jaar moesten de wedstrijdskiërs bijvoorbeeld nog de taillering van hun ski's aanpassen. Hiermee werd de kans op knieblessures verkleind. Veel heeft dit op het eerste gezicht niet geholpen, want een flink aantal toppers - vooral Oostenrijkers - zit in de lappenmand.
 Topfavoriet bij de vrouwen is normaal gesproken Lindsey Vonn, maar zij scheurde aan het einde van vorig seizoen haar kruisbanden af en brak bovendien haar scheenbeen. Haar herstel verloopt voorspoedig, maar toch niet zo voorspoedig dat ze zaterdag al mee kan doen. En dat is jammer, want zij lijkt de enige te zijn die de Sloveense Tine Maze van een overwinning kan afhouden. Outsiders zijn Anna Fenninger en Katrin Zettel (Oostenrijk), Viktoria Rebensburg en Maria Riesch (Duitsland), Tessa Worley (Frankrijk) en Lara Gut (Zwitserland).

Tina Maze, Lindesy Vonn en Anna Fenninger.

De favorieten bij de dames (vlnr): Tina Maze, Lindesy Vonn en Anna Fenninger.

Bode is back

Bij de mannen zijn de Oostenrijker Marchel Hirscher en de Amerikaan Ted Ligety met voorspong de grote favorieten, gevolgd door de Kroaat Ivica Kostelic. Ligety's 36-jarige landgenoot Bode Miller begint in Sölden aan vermoedelijk zijn laatste seizoen. Hij viert een opmerkelijke comeback na anderhalf jaar blessureleed en het is maar de vraag of hij het hoogste niveau nog aan kan. Miller heeft veel fans door zijn spectaculaire alles-of-niets stijl op de piste. Ongetwijfeld wil hij in februari nog één keer vlammen op de Olympische Spelen, waarop hij veel medailles veroverde maar slechts één keer goud (combinatie, Vancouver). De Duitse favoriet Felix Neureuther heeft last van zijn rug en is geopereerd aan z'n enkel, maar start wel in wat misschien wel zijn laatste seizoen is.

Meegenieten?

Wie alle wedstrijden (2x2 manches) wil zien kan het beste afstemmen op Eurosport (zowel zaterdag als zondag starten de uitzendingen om 9.15 uur). De Duitse TV (ARD) is altijd live aanwezig, maar zendt alleen de tweede manche uit (na een korte samenvatting van de eerste manche om 12.30 uur). Verdere voorpret onder andere op: skiweltcup.soelden.com.

Fotos: © Ötztal Tourismus

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen