14 mei 2019 door Joris in AutoTips

Wij Nederlanders zijn dol op sneeuw. Ieder jaar rijden bijna een miljoen landgenoten met de auto de bergen in. Met de auto op wintersport gaan, vergt alleen wel andere voorbereiding dan bijvoorbeeld met de auto op zomervakantie gaan. Veel reizigers realiseren zich dit niet en komen met pech langs de weg te staan, raken ingesneeuwd of komen de berg niet op. Om deze en andere ongemakken te voorkomen, zetten we 6 essentiële tips voor je op een rijtje.

#1. Winterbanden

Dit klinkt logisch, maar je zult zeker niet de eerste wintersporter zijn die met zomerbanden de sneeuw in rijdt. Winterbanden zorgen voor voldoende grip op de weg in verschillende weersomstandigheden. Let op: in sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht.

#2. Sneeuwkettingen

Als je met de auto een besneeuwde berg op moet, leg je voor extra grip sneeuwkettingen om. Vergeet deze dus niet mee te nemen. Als je op locatie een auto huurt, bijvoorbeeld via Easy Terra, vraag dan altijd om een setje sneeuwkettingen.

#3. Milieusticker en tolvignet

In sommige wintersportlanden is een milieusticker en/of een tolvignet verplicht. Soms kun je deze bij de grens kopen, maar je kunt ze ook vooraf bestellen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

#4. Autohoes

Om te voorkomen dat je ramen bevriezen en je flink moet krabben voordat je weer zicht hebt, is een autohoes aan te raden. Zeker als je je auto langere tijd ergens laat staan. 

#5. Waxinelichtje

Als je langs de kant van de weg komt te staan met pech, kan het erg koud worden in de auto. Neem daarom altijd voor de zekerheid een waxinelichtje mee. Omdat een auto een kleine afgesloten ruimte is, warm je de auto gemakkelijk op met één brandend waxinelichtje.

#6. Ruitenvloeistof

Doordat er veel met zout gestrooid wordt op besneeuwde wegen en sneeuw op kan spatten, wordt je voorruit snel vuil. Om te voorkomen dat je zicht hierdoor beperkt wordt, gebruik je veel meer ruitenvloeistof dan normaal. Zorg er dus voor dat er voldoende ruitenvloeistof in je auto zit.    

Auto in de sneeuw op wintersport

Auto huren op wintersport

Naast met de auto naar wintersport rijden, kiezen steeds meer reizigers ervoor om met het vliegtuig naar de bergen af te reizen en daar een auto te huren. Zeker voor wintersporters die bijvoorbeeld naar het verder gelegen Italië gaan, is dit een goede optie. Ga je een auto huren in Italië, dan zullen de meeste bovenstaande zaken voor je geregeld zijn. Maar het kan zeker geen kwaad om deze checklist toch even bij langs te gaan.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.