Skip to navigation Skip to main content

Mieming: een skigebied zonder skilift

50385 - Mieming: een skigebied zonder skilift (2)

Duurzaamheid speelt in veel wintersportdorpen een steeds belangrijkere rol. Skigebieden wekken zelf hun elektriciteit op, het lokale autoverkeer probeert men te verminderen en met water (voor het produceren van kunstsneeuw) gaat men zuinig om. Ook zijn er veel organisaties opgericht om de duurzaamheid in skigebieden te bevorderen, zoals de Alpine Pearls. In Mieming in Tirol is men nog een stap verder gegaan, hier heeft men er bewust voor gekozen het skigebied te sluiten en in te zetten op andere vormen van wintertoerisme.

Skigebied zonder skilift – de gasten komen toch

Hoger, sneller, meer, dat is tegenwoordig het motto voor veel skigebieden met betrekking tot skiliften. Ieder skigebied wil de modernste faciliteiten hebben, waardoor er een wedloop is ontstaan die vaak ten koste gaat van de natuur en de prijs. Op het Mieminger Sonnenplateau gaat men hier bewust tegenin. Acht jaar geleden heeft men een rigoureuze beslissing genomen en alle liften afgebroken. Het skigebied was niet langer winstgevend en de sneeuwcondities waren onzeker. In plaats daarvan koos men voor een alternatieve vorm van wintersporttoerisme. Voortaan richtte men zich in Mieming op milieuvriendelijkere wintersporten zoals toerskiën, langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Wie wil skiën, kan met de skibus naar één van de nabijgelegen skigebieden van de Olympia SkiWorld Innsbruck.

50385 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/30fabf8bd5e23db156fd6e23f66312a87eda010981882a1c.jpeg (2)
Langlaufen op het Mieminger Sonnenplateau (Foto: © TVB Innsbruck/Christian Vorhofer)
Langlaufen op het Mieminger Sonnenplateau (Foto: © TVB Innsbruck / Christian Vorhofer)

Toeristen waarderen de rust

In eerste instantie waren de lokale hoteliers niet blij met de ontwikkelingen. De eerste twee jaar na de sluiting liep het aantal overnachtingen terug, maar vervolgens groeide dit weer naar het oude niveau. De hotels en VVV sloegen een nieuwe weg in en besloten zich te richten op een laagdrempeligere vorm van wintersport. Het dorp presenteerde zich voortaan als oase van rust in vergelijking met de bruisende, levendige bestemmingen elders in Tirol. In Mieming geen après-ski en party’s op de piste, maar in alle rust genieten van de natuur. Tegenwoordig kiezen voornamelijk families, natuurliefhebbers en wintersporters die niet skiën voor een wintersport rond Mieming.

Geen liften ook een voordeel in de zomer

Hoewel skiërs niet zonder skiliften kunnen om ze naar de pistes te brengen, is de mix van staal, kabels en pilaren niet bepaald aantrekkelijk voor het landschap. De aanwezigheid van liften maakt het uitzicht er, met name in de zomer, niet mooier op. Op het Mieminger Sonnenplateau bestaat het uitzicht alleen uit Alpenweides, bossen en bergtoppen. Dit wordt door de zomertoeristen zeer gewaardeerd en op waarde geschat. In het zomerseizoen ziet men inmiddels ook een toename van het aantal overnachtingen.

50385 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/30fabf8bd5e23db156fd6e23f66312a87eda010981882a1c.jpeg (3)
Winterwandelen rond Mieming (Foto: © TVB Innsbruck/Christian Vorhofer)
Winterwandelen rond Mieming (Foto: © TVB Innsbruck / Christian Vorhofer)

Concept in gevaar door klimaatverandering

Maar ook milieuvriendelijkere wintersporten als langlaufen en sneeuwschoenwandelen hebben te kampen met de gevolgen van klimaatveranderingen. Rond Mieming moeten sneeuwschoenwandelingen regelmatig worden afgezegd wegens te weinig sneeuw. Ook het langlaufaanbod kan niet de hele winter gegarandeerd worden, wegens de wisselvallige omstandigheden. Als er ieder jaar minder sneeuw ligt in Mieming, zal men in de regio wederom moeten nadenken over een nieuw vakantieconcept.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.