15 april 2019 door Thijs in Nieuws

In het Zwitserse Flumserberg heeft men op 7 april afscheid genomen van de karakteristieke Maschgenkamm gondel. De oude eitjes-lift was al sinds 1966 (!) in gebruik en qua comfort, snelheid en capaciteit niet meer van deze tijd. In recordsnelheid gaat er een 8-persoons gondel aangelegd worden die 2400 wintersporters per uur kan gaan vervoeren. De kosten van de nieuwe Maschgenkamm-gondel bedragen 26 miljoen Zwitserse Frank.

Multifunctioneel dalstation Tannenboden

De Maschgenkamm-gondel was en is één van de belangrijkste liften voor toegang tot het skigebied van Flumserberg. Deze hoofdslagader zal vanaf volgend seizoen een stuk minder snel dichtslibben. Nadat je in één van de 8-persoons cabines bent gestapt, sta je na iets meer dan 10 minuten op een hoogte van meer dan 2000 meter. Het dalstation van de lift op de Tannenboden (1400 m) wordt compleet vernieuwd en krijgt onder andere een nieuw restaurant (restaurant Kabinenbahn), bar, parkeergarage en garage voor 17 pistenbully’s. Ondanks de omvang van het project is men ervan overtuigd de Maschgenkamm-gondel voor aanvang van wintersportseizoen 2019/2020 te kunnen openen.

(Foto: © Bartholet Maschinenbau AG)

Aanleg Maschgenkamm-gondel geen vanzelfsprekendheid

Voor men tot aanleg van de Maschgenkamm-gondel over kon gaan, moest men in Flumserberg diverse problemen zien op te lossen. Nadat het kanton St. Gallen, de gemeente en de lokale Alpenvereniging waren overtuigd, liep men tegen een volgende blokkade aan. In verband met de bouw wordt de stroom van het riviertje de Chirchenbach aangepast. Om de dorpen in het dal te beschermen tegen eventuele overstromingen, moeten diverse maatregelen worden getroffen. Gelukkig zijn hier ook de benodigde bouwvergunningen voor verstrekt, waardoor niets de komst van de Maschgenkamm-gondel nog in de weg staat.

Cijfers & feiten van de Maschgenkamm-gondel in Flumserberg

Bergstation: Maschgenkamm Lengte: 3298 m
Hoogte bergstation: 2017 m Hoogteverschil: 619 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: ca. 10:44 min
Gondelcapaciteit: 8-personen Capaciteit: 2400 pers./uur
Aantal cabines: 105 Plaats: Flumserberg

(Foto: © Bergbahnen Flumserberg AG)

Meer informatie over skigebied Flumserberg

Skigebied Flumserberg beschikt over 65 kilometer aan pistes en is het grootste skigebied tussen Zürich en Chur. Het skigebied staat te boek als zeer sneeuwzeker en is zowel met het openbaar vervoer als met de auto eenvoudig bereikbaar. Er zijn pistes voor ieder niveau, uitdagende skiroutes en goede off-pistemogelijkheden. Vanaf de pistes heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de ruige rotsformaties, maar ook de Walensee in het dal. De 3 kilometer lange rodelbaan Prodalp is een aanrader voor de hele familie. Langlaufers hebben de beschikking over 20 kilometer aan loipes, voor winterwandelaars zijn er ook tal van routes.

De vakantieregio van Heidi

De vakantieregio rond Flumserberg staat bekend als Heidiland. Door deze streek liet Johanna Spyri zich in 1880 inspireren toen ze het wereldberoemde Heidi-verhaal schreef. Het verhaal over het vrolijke, natuurliefhebbende weeskindje is inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en heeft een oplage van miljoen exemplaren. Nog altijd komen er jaarlijks vele toeristen naar Maienfeld waar zich het ‘Heididorp’ bevindt. Hier kan het Heidiverhaal herbeleefd worden en kunnen diverse belangrijke plekken uit het boek bezocht worden. Er waren plannen voor een compleet nieuwe Heidi-beleveniswereld, maar die hebben tot op heden nog geen groen licht gekregen.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.