3 april 2019 door Michiel in Alpenweer

Een lagedrukgebied trekt vandaag en morgen langzaam oostwaarts over het Alpengebied. Vanwege een heersende zuidelijke stroming vindt er flink wat stuw plaats in de zuidelijke helft van het Alpengebied. Hierdoor kan er vandaag, maar vooral morgen lokaal zeer veel sneeuw vallen. Op sommige plaatsen wordt meer dan een meter verse sneeuw verwacht! Dat is erg veel voor deze tijd van het jaar, maar uniek is het zeker niet.

Veel sneeuw in Zwitserland en Italië

Vandaag sneeuwt het al op veel plaatsen in de Franse en Noord-Italiaanse Alpen. Vanavond begint het harder te sneeuwen, met name in de regio rond Turijn wordt het vanaf ongeveer 1800 meter flink wit. Donderdag in de loop van de dag intensiveert de sneeuwval terwijl het geleidelijk verder oostwaarts trekt. In de namiddag en avond ligt het zwaartepunt boven de Dolomieten, in de nacht naar vrijdag krijgen ook delen van Slovenië met de sneeuwdump te maken. De meeste sneeuw wordt verwacht in het zuiden van Zwitserland en de Dolomieten: lokaal meer dan een meter.

4-9-2019: Webcambeelden: sneeuw, heel veel sneeuw >

Noordalpen vrijwel droog

Door de zuidelijke stroming sneeuwt het dus flink in het zuidelijk deel van het Alpengebied. Aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam zorgen dalende luchtbewegingen juist voor stabilisatie en het deels opdrogen van de lucht. In Tirol en rond Salzburg zullen wolkenvelden overheersen, maar een sneeuwdump wordt in die regio's zeker niet verwacht. Wel loopt als gevolg van föhn de temperatuur in de noordelijke Alpen flink op: in sommige dalen kan het ruim 20 graden worden. Hogerop blijft de temperatuur wel rond het vriespunt schommelen.

Beetje sneeuw op vrijdag

Later op de vrijdag kan er in de noordelijke delen van de Alpen wel een beetje sneeuw vallen als het lagedrukgebiedje richting het zuidoosten van Europa trekt. De noordelijke stroming aan de achterzijde van het lagedrukgebiedje is slechts zwak, waardoor de stuw en dus de hoeveelheid sneeuwval wel meevalt.

Op de Speikboden in het Ahrntal is de sneeuwdump begonnen

Weekend weer overal droog

Op grote hoogte in de atmosfeer weet wat warmere lucht uit te stromen over Centraal-Europa. Dit zorgt voor enige stabilisatie. Storingen blijven daardoor waarschijnlijk uit de buurt van grote delen van het Alpengebied, maar er zitten wel wat addertjes onder het gras. Vooral in de Franse Alpen kan een storing boven het noorden van Spanje voor wat neerslag zorgen, in Slovenië valt mogelijk ook wat sneeuw van de wegtrekkende storing die de komende dagen veel sneeuw brengt. Elders is het dus zo goed als droog.

Zon laat zich niet veel zien

Dat het droog blijft, is ook alles mee gezegd. Met alle storingen in de buurt van de Alpen zal het zeker geen stralend zonnig weekend worden. Door bewolking blijft in deze tijd van het jaar wel de kwaliteit van de sneeuw vrij goed, zeker op grotere hoogte waar de temperatuur rond nul blijft. In de vrij vochtige lucht kan op lager gelegen pistes bij hogere temperaturen de toplaag van de sneeuw wel zacht worden.

4-9-2019: Webcambeelden: sneeuw, heel veel sneeuw >

Weer Kühtai
In Oostenrijk op de meeste plaatsen vandaag prima wintersportweer (Kühtai)Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen