Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel zon dit weekend en daarna weer sneeuw

50300 - Alpenweer: veel zon dit weekend en daarna weer sneeuw (2)

De afgelopen dagen is het op veel plaatsen in de Alpen bewolkt geweest. Ook is er flink wat verse sneeuw gevallen. Vanaf vandaag komt daar verandering in. Dit weekend wordt het heerlijk zonnig. Ideaal om op de piste te staan! Vanaf zondag verandert het weerbeeld weer en vanaf het begin van volgende week is er opnieuw kans op verse sneeuw.

Weekend op veel plaatsen zonnig

Een hogedrukgebied beweegt de komende dagen langzaam van Noord-Duitsland naar de Zwarte Zee. Het hogedrukgebied neemt wel in betekenis af, maar een nieuw hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan weet via Schotland vrij snel weer Centraal-Europa te veroveren. Vrijdag en zaterdag verlopen dankzij het eerste hogedrukgebied op veel plaatsen ronduit zonnig in het Alpengebied. Alleen in de Franse Alpen, in Steiermark en in het Salzburgerland kunnen wolkenvelden voorkomen. Het blijft wel droog en bij weinig wind is het daarmee perfect wintersportweer. De temperatuur is in de dalen wel aan de hoge kant, maar boven ongeveer 2000 meter blijft het kwik rond of onder nul.

Zondag meer bewolking

Zondag zien we wat meer stapelwolken ontstaan in de Alpen. Het eerste hogedrukgebied is dan al te zwak en van het tweede hogedrukgebied hebben we dan nog te weinig invloed. In de onstabiele lucht kunnen dan in deze tijd van het jaar gemakkelijk stapelwolken ontstaan, mogelijk dat er dan ook verspreid een sneeuwbui valt. Er zijn skigebieden waar het ook zondag 'gewoon' droog blijft.

Koude lucht en sneeuw op komst

In de eerste dagen na het weekend, maandag en dinsdag, heeft een hogedrukgebied nog invloed op het weer in het Alpengebied. Het is rustig met vooral 's ochtends zon en in de middag stapelwolken en lokaal een sneeuwbui. De vorstgrens blijft rond 2000 meter schommelen, maar er is een verandering op komst. Vrijdag ligt er een kleine storing nog boven Canada. In de komende periode beweegt deze verstoring zich via Zuid-Groenland naar IJsland en onderweg ontwikkelt de storing zich tot volwaardig lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied trekt maandag richting West-Europa en bereikt dinsdag uiteindelijk de regio van Denemarken. Dit lagedrukgebied neemt niet alleen de nodige bewolking en neerslag met zich mee, maar ook koude lucht: het gaat opnieuw sneeuwen in de Alpen.

50300 -  (8)
Zo fijn is het in Kütai vandaag

Vanaf dinsdag wisselvallig

Vanaf dinsdag groeit de kans op sneeuw in de Alpen. Koude lucht stroomt uit over West-Europa en bereikt dinsdag de Franse en Zwitserse Alpen. In de dagen daarna weet de koude lucht ook de rest van het Alpengebied te veroveren. De overgang van zachte naar koude lucht gaat niet zonder slag of stoot. Bewolking en neerslag die bij het koufront horen, zorgen met name in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen voor sneeuw. Als gevolg van de noordwestelijke stroming vindt er ook nog stuw plaats, waardoor neerslag vooral in de Zwitserse Alpen wordt versterkt.

Ook na woensdag blijft het nog wisselvallig in de Alpen. Koude lucht hogerop in de Atmosfeer blijft aanwezig, waardoor de atmosfeer maar niet wil stabiliseren. Nabij het aardoppervlak vertaalt deze onstabiele lucht zich in een verzameling van allemaal kleine lagedrukgebiedjes die in en rond elkaar draaien. Hierdoor is de precieze weersverwachting voor de Alpen uiterst onzeker, maar dat het wisselvallig en kouder wordt met sneeuwkansen, staat min of meer vast.

50300 -  (9)
Val Thorens vandaag
50300 -  (10)
Een zonnige dag in Silvretta Montafon
50300 -  (11)
Een zonnige dag in Saalbach - Hinterglemm
Saalbach-Hinterglem
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.