Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & webcams: het gaat weer sneeuwen

50270 - Alpenweer & webcams: het gaat weer sneeuwen (2)

Een noordelijke wind voert onstabiele lucht aan. Vooral aan de noordkant van het Alpenmassief valt op maandag, dinsdag en woensdag geregeld neerslag. Deze neerslag valt met name in de hoger gelegen skigebieden als sneeuw. Donderdag wordt het weer zachter in de bergen en blijft het op veel plaatsen droog.

Verse sneeuw in aantocht

Na dagen vol zon en een strakblauwe hemel, veranderd vanaf vandaag het weerbeeld in de Alpen. De temperatuur gaat flink omlaag en er is kans op verse sneeuw. Lokaal kan er zelfs meer dan 30 cm sneeuw vallen. Wel geldt dit alleen voor het zuiden van Duitsland (Beieren), Oostenrijk en Zwitserland. Dinsdag waait er een straffe noordelijke wind. Daardoor is er sprake van föhn aan de zuidhellingen, met geregeld zon en hogere temperaturen. Aan de noordzijde van de Alpen ontstaan gemakkelijk buien. Boven de 400 tot 600 meter sneeuwt het in bijvoorbeeld Tirol, Salzburgerland en Vorarlberg. Ook in Zwitserland en Zuid-Duitsland zijn sneeuwbuien mogelijk. Op woensdag blijft het gedeeltelijk droog in Oostenrijk. In Italië, Frankrijk en Zwitserland is het dan overwegend droog. Wel is de temperatuur daar laag en ligt de vorstgrens op 800 meter. Op 1500 meter hoogte is het dan -2 tot -5 graden celsius.

Vrijwel overal droog vanaf donderdag

Een paar buien zijn in het Salzburgerland op donderdag nog mogelijk. Wel is de sneeuwvalgrens dan gestegen naar 1200 meter. Op de meeste plaatsen blijft het vanaf donderdag nagenoeg droog in de Alpen. Er is een combinatie van zon en wolkenvelden. De zon heeft het echter vaak voor het zeggen.

Zachte lucht wint terrein

Na een paar koude dagen gaat vanaf donderdag de temperatuur gestaag omhoog. De vorstgrens stijgt geleidelijk naar 1500 tot 2000 meter. Het blijft droog en de zon krijgt aan de noordzijde meer ruimte. Alleen is in de vroege ochtend in de lager gelegen wintersportgebieden kans op mist en lage bewolking, want de wind waait vanaf woensdag zwak tot matig. Helemaal strak blauw wordt het niet in de tweede helft van de week, wolkenvelden schermen de zon soms af, ook in de Dolomieten.

Webcambeelden van vandaag

Benieuwd hoe het vandaag in de Alpen is? Bekijk de webcambeelden hieronder.

50270 -  (16)
Een zonnige dag in het Valle d'Aosta
50270 -  (17)
De eerste sneeuw valt in Lech am Arlberg
De eerste sneeuw valt in Lech am Arlberg
50270 -  (18)
Bewolking en sneeuw in Stuben am Arlberg
50270 -  (19)
Een bewolkte dag in Kühtai
Een bewolkte dag in Kühtai
50270 -  (20)
Een zonnige dag in Les Sybelles
Een zonnige dag in Les Sybelles
50270 -  (21)
Bewolking in Gstaad
Bewolking in Gstaad
50270 -  (22)
Bewolking en verse sneeuw in het Zwitserse Samnaun
Bewolking en verse sneeuw in het Zwitserse Samnaun
50270 -  (23)
Een prachtige dag in Val Thorens
Een prachtige dag in Val Thorens
Val Thorens
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.