15 maart 2019 door Michiel in Alpenweer | 0 Reactie(s)

Deze week was voor de wintersporters een onrustige week. Sneeuw, regen, zon, mist en wind, we hebben het allemaal voorbij zien komen. Vandaag valt er op veel plaatsen in het Noordelijk Alpengebied een flink pak sneeuw. De sneeuwval gaat gepaard met een stevige wind. In het weekend komt het Alpengebied in rustiger vaarwater met meer zon, maar ook hogere temperaturen.

Weekend vrijwel droog, ook zon

Een warmtefront trekt vrijdag verder naar het noorden weg als een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan richting het Europees continent trekt. In de bovenlucht bouwt een krachtige rug op, waardoor onder die rug actieve storingen de kop letterlijk worden ingedrukt. Helaas is het geen standvastig patroon waarmee we te maken krijgen, want de stabiliserende rug trekt later op de zondag verder naar het oosten weg. Dankzij dit verschijnsel hebben we dit weekend in het Alpengebied wel zo goed als droog weer, met soms zonnige perioden. Van hardnekkige bewolking is nauwelijks sprake, alleen sluierwolken zullen te zien zijn. 

Gelukkig zijn de velden met sluierwolken dun, waardoor de zon er goed doorheen komt. Wel is de lucht waarin het Alpengebied terecht komt zeer zacht, waardoor de temperatuur dit weekend flink oploopt. De vorstgrens stijgt tot ruim boven de 2000 meter, in het westelijk Alpengebied zelfs boven de 3000 meter. De lucht is wel vrij droog, waardoor vlak boven de sneeuw de temperatuur nog enigszins wordt gedrukt en sneeuw sublimeert in plaats van smelt. Vooral 's ochtends en in de vroege middag is de kwaliteit van de sneeuw dan nog goed, later in de middag zal het snel minder worden.  

Vandaag lokaal flink wat sneeuw

Vandaag zijn de verschillen enorm in het Alpengebied. In de zuidelijke helft van het gebergte is het droog en zonnig, terwijl in de noordelijke helft van de Alpen er veel bewolking is en er door stuw ook nog eens flink wat neerslag bij komt kijken. Op sommige plaatsen in Zwitserland en in Noordelijk Oostenrijk valt alleen vandaag al meer dan 60 centimeter verse sneeuw. In de vrij zachte lucht ligt de sneeuwvalgrens wel hoog, rond 1700 meter. Echt hoog zijn de temperaturen weer niet, maar door een flinke föhnwind loopt het kwik in de zuidelijke helft van de Alpen ontzettend op. In sommige dalen kan het vanmiddag zomaar 20 graden of warmer worden. De kans op deze hoge temperaturen is het grootst in het noordwesten van Italië.

Stormachtige wind en zeer zware windstoten

Niet voor het eerst in de afgelopen periode gaat ook vrijdag de sneeuw- en regenval gepaard met een stevige noordwestenwind. In veel hoger gelegen gebieden waait een harde tot stormachtige wind met soms windstoten ruim boven 100 km/uur. Dit heeft als gevolg dat veel liften gesloten zijn, waardoor met name hoger gelegen pistes slecht te bereiken zijn. Ook het zich is door de sneeuwval en wind verre van optimaal. Al met al geen goede condities om in te skiën. Zaterdag is het wat betreft wind een stuk rustiger als de grens tussen de zachte en koude lucht wat verder naar het noorden opschuift. Zondagmiddag trekt de grens tussen de zachte en koude lucht weer terug tot rond het Alpengebied, waardoor er opnieuw weer flink wat wind kan komen te staan in hoger gelegen gebieden. Zondag later op de dag is dit vooral in Frankrijk en in Zwitserland het geval, maandag hoofdzakelijk nog in Frankrijk.

Prachtige witte livebeelden uit de Alpen 

 Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen