Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe 3S-gondel maakt verbinding Zermatt - Breuil-Cervinia compleet

50217 - Nieuwe 3S-gondel maakt verbinding Zermatt - Breuil-Cervinia compleet (2)

In september 2018 opende in Zermatt de hoogste 3S-gondel ter wereld . Deze gondel brengt wintersporters naar de 3820 meter hoge top van het Matterhorn Glacier Paradise. Vanaf de zomer van 2021 kun je hier ook in de lift stappen naar de Testa Grigia, dat bij het Italiaanse Breuil-Cervinia hoort. Met het project ‘Alpine crossing’ wordt de liftverbinding tussen Zwitserland en Italië compleet gemaakt.

Liftverbinding tussen Zwitserland en Italië

Breuil-Cervinia ligt aan de Italiaanse zijde van de Matterhorn. Momenteel is het al mogelijk om per gondel op de Testa Grigia (3458 m) te komen, om vanaf daar in Zwitserland te gaan skiën. Dagjesmensen en niet-skiërs kunnen vanaf hier niet het Matterhorn Glacier Paradise bereiken. De nieuwe 3S-gondel gaat deze twee punten met elkaar verbinden, waardoor het voortaan mogelijk is om zonder ski’s van Zermatt naar Breuil-Cervinia te gaan. Het project heeft de naam ‘Alpine Crossing’ gekregen.

Cijfers & feiten van de nieuwe 'Alpine Crossing' 3S-gondel in Zermatt/Cervinia

Bergstation: Matterhorn Glacier Paradise Lengte: 1600 m
Hoogte bergstation: 3821 m Hoogteverschil: 363 m
Snelheid: 7,5 m/sec. Tijd: c.a. 04:00 min
Cabinecapaciteit: 28-personen Capaciteit: 1300 pers./uur
Aantal cabines: 10 Plaats: Testa Grigia

Opening zomer 2021

De keuze voor een 3S-gondel ligt voor de hand. Dit type lift is minder gevoelig voor wind en die is regelmatig aanwezig op deze grote hoogtes. Het 1,6 kilometer lange traject overbrugt, zonder ook maar één liftpilaar, 363 meter aan hoogteverschil. 4 minuten zal het in beslag gaan nemen om van de Testa Grigia naar het Matterhorn Glacier Paradise te gaan. De kosten voor de aanleg van de nieuwe lift worden geschat op CHF 30.000.000. In het voorjaar gaan de werkzaamheden van start, waarna de lift in de zomer van 2021 moet openen.

50217 -  (8)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)

Gondels van Swarovski

Aan de liftkabel komen tien cabines te hangen die zijn vormgegeven door het Italiaanse Pininfarina. De cabines bieden plaats aan maximaal 28 personen en zijn voorzien van lederen, verwarmde zittingen. Alsof dat nog niet luxe genoeg is, krijgen twee cabines ook nog een speciale Swarovski uitstraling. Deze cabines worden voorzien van duizenden Swarovski kristallen en een glazen bodem. De lift van Matterhorn Glacier Paradise naar Testa Grigia zal toegankelijk zijn voor toeristen en wintersporters.  Straks kun je in één uur van Zermatt naar Breuil-Cervinia, waarbij je 4000 meter hoogteverschil overbrugt.

50217 -  (9)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)
50217 -  (10)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)


Uitvoering project ‘Alpine Crossing’

Het ‘Alpine Crossing’ plan werd al in de zomer van 2018 gepresenteerd en inmiddels is er overeenstemming bereikt over de daadwerkelijke bouw ervan. Er zijn heldere afspraken gemaakt tussen de betrokken partijen en zo is er onder meer besloten om diverse al bestaande liften te verwijderen. Aan de Zwitserse zijde komt één liftgebouw, waar zowel de Matterhorn Glacier Ride als de nieuwe lift in eindigt. Op de Testa Grigia wordt een nieuw, houten liftgebouw gerealiseerd dat een moderne uitstraling heeft. Momenteel wordt het Matterhorn Glacier Paradise bezocht door 400.000 mensen per jaar. Na de aansluiting met Italië is de verwachting dat dit aantal flink gaat toenemen.

50217 -  (11)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)
(Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)

gondel matterhorn breul cervinia zermatt image widget

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.