11 maart 2019 door Michiel in Alpenweer | 0 Reactie(s)

Het is wisselvallig weer in Nederland, maar dat geldt ook voor de Alpen. Alleen aan de zuidflanken van de Alpen is het beduidend rustiger en overwegend droog weer. Daar schijnt de zon veelvuldig en is het genieten. Op de meeste andere plekken zien we wolken, regen en sneeuw elkaar afwisselen.

Depressie na depressie

Voor lang en rustig weer heb je een krachtig hogedrukgebied nodig. In de voorgaande weken hebben we zo’n hogedrukgebied vrijwel constant boven West-Europa en de Alpen gezien. Momenteel is het tegenovergestelde het geval en bepalen depressies het weerbeeld. Onder aanvoering van een gierende westelijke straalstroom (een band met hoge windsnelheden op zo’n tien kilometer hoogte) wordt de ene storing na de andere storing vanaf de Atlantische Oceaan Europa in geslingerd. Het gevolg? Een zeer wisselvallig weerbeeld met vaak neerslag en buien. Soms is er even een moment van rust tussen de storingen in.

40 centimeter sneeuw

Vandaag vallen er in de Alpen aan de noordzijde op veel plaatsen regen- of sneeuwbuien. Ook kan het hagelen of onweren. Vooral hogerop kan er zomaar 20 tot 40 cm sneeuw vallen.  Aan de zuidflanken blijft het grotendeels droog en is er ruimte voor de zon. Met name rond de toppen van de bergen gaat het ook fors waaien en zijn er zware windstoten van 100 km/uur uit het westen mogelijk. Oppassen dus. Dinsdag ziet het er een stuk rustiger uit als een zwak hogedrukgebiedje overtrekt. Het zorgt voor rustig en zonnig weer en er kan even genoten worden van de vers gevallen sneeuw.

Er is alweer lekker wat gevallen op de Kristberg in het Montafon

Vanaf woensdag weer wisselvallig

Vanaf woensdag wordt het weerbeeld weer zeer wisselvallig. Storingen volgens elkaar in rap tempo op waarbij het nulgradenniveau en dus ook de sneeuwgrens vaak schommelt tussen 500 en 2000 meter. Al met al kan er in de bergen weer een flink pak sneeuw vallen. Ook de wind neem bij tijd en wijle flink toe

In Duitsland ook nog veel open

De Duitse pistes in het middelgebergte profiteren van het wisselvallige weer. Sneeuwbuien trekken met enige regelmaat over en zorgen ervoor dat de pistes mooi wit blijven. Het is wel vaak bewolkt en grijs weer. Vrijwel alle  voorzieningen zijn open in bijvoorbeeld Willingen en Winterberg. De komende dagen blijft het wisselvallig weer met soms sneeuw of regen. 

Ook in Winterberg valt momenteel weer verse sneeuw
Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen