4 maart 2019 door Michiel in Alpenweer | 0 Reactie(s)

Deze week trekken veel depressies vanaf de Atlantische Oceaan het westen van Europa binnen. Op veel plaatsen in West- en Centraal-Europa gaat dit gepaard met van tijd tot tijd veel bewolking en zo nu en dan ook neerslag. In het Alpengebied merken we dit ook. Er valt zo nu en dan sneeuw en in de hoger gelegen skigebieden kan het flink waaien. Gelukkig zitten er ook een paar mooie skidagen tussen, maar dat is niet overal het geval.

Tijdelijk koudere lucht

Vandaag en morgen zitten we in het Alpengebied tijdelijk in de koude lucht. Vandaag passeert een koufront die de vrij zachte lucht moet verdrijven. De vrij zachte lucht wordt niet zonder slag of stoot het Alpengebied uitgewerkt, want er valt vooral in het noordelijk Alpengebied van tijd tot tijd sneeuw. Daarbij kan het ook langs de hoofdkam van de Alpen en in delen van Zuid-Duitsland en Noord-Oostenrijk flink waaien. Zeker boven 2000 meter kunnen zeer zware windstoten voorkomen. In de nacht naar dinsdag en op dinsdag is het wat rustiger. Er valt hoogstens nog wat sneeuw in het Salzburgerland en in het Steiermark, elders is het vooral droog met zo nu en dan ook zon. De meeste zon is voor de Noord-Italiaanse Alpen. Van lange duur is het koudere weer niet, want zachte lucht ligt al weer op de loer.

Woensdag en donderdag zeer zacht

Een volgend lagedrukgebied ligt voor halverwege de week al klaar op de westelijke Atlantische Oceaan. Het lagedrukgebied maakt de komende dagen de oversteek naar Europa en trekt woensdag vanaf de Britse Eilanden naar Zuid-Scandinavië. Aan de voorzijde van dit lagedrukgebied wordt vanuit Noord-Afrika een bel met zeer zachte lucht naar het noorden getransporteerd. Deze bel met zachte lucht komt vooral donderdag precies boven het Alpengebied te liggen, waardoor de temperatuur flink oploopt en de vorstgrens stijgt naar 2500 tot 3000 meter.

Warth Schröcken bergpanorama webcambeeld
Warth Schröcken

Sneeuw en regen in Italië

Met die stevige zuidelijke stroming wordt vooral het zuidelijk Alpengebied aangedaan wat betreft neerslag. Door stuw valt er vanaf woensdagavond, maar vooral donderdag, flink wat neerslag in Noord-Italië, Zuid-Zwitserland en in Zuid-Oostenrijk. Boven de 2500 meter kan plaatselijk 70 tot 100 cm verse sneeuw vallen, beneden 1800 meter valt alle neerslag als regen. Donderdag passeert later op de dag vanuit het westen weer een koufront, waardoor opnieuw koude lucht over het Alpengebied uitstroomt.

Alta Badia

Ook donderdag veel wind, vrijdag rustiger

Het lagedrukgebied dat voor de zeer zachte lucht zorgt, zorgt vooral donderdag voor veel wind. Op sommige plaatsen in de Alpenhoofdkam kan het zelfs enige tijd tot stormkracht komen en in het noordelijk Alpengebied is er kans op een stevige föhnwind met (zeer) hoge temperaturen in de dalen als gevolg. Donderdag, pas later op de dag, wanneer het koufront het Alpengebied vanuit het westen passeert, neemt de wind geleidelijk af. Een hogedrukgebied bouwt zich op boven Zuid-Europa, waardoor het vrijdag beduidend ander weer wordt: vaker droog, meer zon en minder wind. Ook de temperaturen gaan weer duidelijk omlaag, omdat koudere lucht uit het noordwesten de Alpen weer weet te bereiken. Helaas lijkt het rustige weer van vrijdag helaas niet heel lang te duren, want nieuwe storingen kloppen dan alweer op de deur.

Kühtai

image widget

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen