Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: einde van zonovergoten periode

50165 - Alpenweer: einde van zonovergoten periode (2)

Prachtig weer is het de afgelopen tijd geweest op de skipistes in de Alpen. Maar net zo goed als dat in Nederland het weer is omgeslagen, gaat ook in Oostenrijk en Zwitserland de knop om en krijgen we met een veel wisselvalliger weerbeeld te maken. Dit weekend is het nog redelijk rustig.

Hogedrukgebied verdwijnt van de kaart

Dankzij een krachtig en dominant hogedrukbastion was het de afgelopen weken schitterend weer in een groot deel van Europa. Ook de Alpenlanden profiteerden volop en meerdere malen hebben we de term Kaiserwetter van stal gehaald. Het hogedrukgebied is inmiddels verdwenen boven Centraal-Europa en heeft zicht teruggetrokken naar het zuidwesten van Europa. Het gevolg is dat oceaandepressies verder Europa kunnen binnentrekken en voor een wisselvallig weerbeeld gaan zorgen. De komende dagen zal er dan ook van tijd tot tijd weer verse sneeuw gaan vallen en de temperatuur zal weer een stuk lager gaan uitpakken.

Druk op de weg

Dit weekend begint voor veel mensen in het zuiden van het land de vakantie. Ook in het zuiden van Duitsland begint de vakantie. Voor veel Duitsers het moment om de sneeuw in Oostenrijk te gaan opzoeken. De ANWB verwacht dit weekend veel verkeer op de wegen van Duitsland naar Oostenrijk. Vooral zaterdag worden er volle wegen verwacht. Het verkeer zal in het weekend wat weersomstandigheden betreft niet veel hinder hebben. Vrijdagmiddag en avond valt er wel regen en sneeuw in Zuid-Duitsland en Oostenrijk en dit kan voor extra vertraging zorgen.

50165 -  (3)
Donkere (sneeuw)wolken boven het skigebied van Ehrwald
Donkere (sneeuw)wolken boven het skigebied van Ehrwald

Weekend grotendeels droog

Vandaag (vrijdag) passeert een storing de Alpen. Met name in het zuiden van Duitsland en aan de noordflanken levert dit flink wat neerslag op. Boven de 1000 tot 1300 meter valt sneeuw, in de avond en nacht zakt de grens naar zo'n 750 meter. Zaterdag trekt de neerslag weg naar het oosten en klaart het op. 's Middags is het in de Alpen rond 10 graden. Zondag ziet het er prima uit en wordt het een mooie dag voor de wintersport. Met de zon er bij wordt het 's middags ruim boven 10 graden.

Wisselvallig in de nieuwe week

Maandag steekt er in de Alpen een stevige westelijke wind op wanneer een nieuwe storing nadert. Later op de dag gaat het in de dalen regenen, boven 1000 meter valt sneeuw. Het is het begin van een wisselvallige periode waarin rustig weer wordt afgewisseld met wolkenvelden en perioden met sneeuw of regen. Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wordt van tijd tot tijd neerslag verwacht en regionaal is een vers pak sneeuw zeker niet uitgesloten met de verwachte noordweststau. In de zuidelijke Alpen is het weerbeeld droger en vaak ook zonnig.

50165 -  (4)
Het sneeuwt een beetje op dit moment in Engelberg
Het sneeuwt een beetje op dit moment in Engelberg

Sauerland: nu en dan regen, later sneeuw

In Sauerland zijn dankzij kunstsneeuw nog steeds wel de meeste pistes open. De komende dagen is het daar vrij zacht. Vandaag is het erg nat, maar in het weekend blijft het grotendeels droog. Volgende week wordt het ook daar wisselvallig weer. De lucht wordt wel kouder en dat betekent dat op de toppen ook wat verse sneeuw gaat vallen. Vanaf dinsdag gaat het in de nachten weer licht vriezen.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.