25 februari 2019 door Michiel in Alpenweer | 0 Reactie(s)

Een sterk hogedrukgebied zorgt een groot deel van de week voor zonnig weer in het Alpengebied. Op dinsdag drijft er wat meer bewolking over, maar het blijft droog. Pas vrijdag wordt de invloed van depressies groter en neemt de kans op neerslag weer toe.

Veel zon en temperaturen boven het vriespunt

Vandaag is het zonovergoten in de meeste regio’s. Het is daarbij wel behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. Op 2.000 meter stijgt de temperatuur naar 3 tot 5 graden in veel gebieden. De vorstgrens ligt omstreeks 2.800 meter. Omdat de luchtvochtigheid ook laag is, zal de sneeuw op de hoger gelegen pistes nauwelijks aangetast worden. Op de lagere pistes moet je wel rekening houden met verslechterende sneeuwcondities.

Dinsdag af en toe bewolkt

Morgen trekt een zwakke storing ten noordoosten van de Alpen langs. Het zorgt wel voor een toename van de (hogere) bewolking, maar neerslag wordt nergens verwacht. Het zonnige weerbeeld zal dus wel wat getemperd worden. De wintersportcondities blijven desondanks prima op de meeste plaatsen. De vorstgrens ligt ’s middags opnieuw tussen 2.800 en 3.000 meter. In Stiermarken moet je wel rekening houden dat er een harde noordenwind kan staan boven de boomgrens (vanaf ca. 2000 meter).

Woensdag een prachtige dag

Woensdag is de hogere bewolking veel dunner of geheel afwezig, zodat de zon weer volop kan schijnen. Voor de rest verandert er weinig aan het weerbeeld: alleen op de hoger gelegen pistes blijft het overdag licht vriezen, op 1.500 meter komt de temperatuur bijna tot 10 graden. De noordenwind op de Oostenrijkse bergtoppen neemt weer af.

Zon en blauwe lucht in de Dolomieten
Een zonnige dag in de Dolomieten

Vanaf vrijdag kans op sneeuw

In de loop van donderdag begint het langzaam te betrekken vanuit het westen, in de nacht naar vrijdag volgt de eerste sneeuw en regen in de Franse Alpen en Zwitserland. Vrijdag overdag breidt de neerslag zich verder uit, maar het gaat om vrij geringe hoeveelheden. Toch is het een duidelijke kentering in het rustige, zonnige weerbeeld van de eerste helft van de week.

Warth Schröcken
Heel veel zon in Warth-Schröcken
Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen