Skip to navigation Skip to main content

Wat is de langste piste van de Alpen?

In mijn enthousiasme overdreef ik een paar weken geleden over één van mijn favoriete non-stop afdalingen in de Zwitserse Alpen: die van de Diableretsgletsjer. Bijna zestien kilometer gokte ik aan de hand van de pistekaart. Maar op internet houden andere skiërs het op elf of hooguit twaalf kilometer. Ik trek graag het boetekleed aan.

Digitale zoektocht

Nieuwsgierig geworden begon ik een bescheiden digitale zoektocht: wat zou nou de langste piste-afdaling van de Alpen zijn? Interessante website is www.skigebietssuche.de (klikken op längste-Abfahrt). Maar als je die eens goed bekijkt, dan klopt van al die gegevens op deze site ook niet erg veel. Op nummer 1 zou de 20 (!) kilometer lange afdaling van Hohe Titlis in het Zwitserse Engelberg staan. Maar als je naar het hoogteverschil kijkt (628 meter) is dat erg onwaarschijnlijk. Dan komt nummer 2 beter in de richting. Wanneer je in Zermatt vanaf het hoogste punt (Klein Matterhorn, met ruim 3800 meter de hoogste kabelbaan van de Alpen) afdaalt naar de plaats zelf, dan overwin je ruim 2200 hoogtemeters. Dan kan het best kloppen dat die afdaling 17 kilometer lang is.

Betrouwbare bron

Volgens andere informatie op internet doet het Oostenrijkse Sölden goed mee. Wie afdaalt vanaf de Madritsch (3250 meter) naar het laagste punt bijna 2 kilometer lager, komt uit op zo’n 16 kilometer. En dat dan weer niet volgens de hierboven genoemde site, maar uit een meer betrouwbare bron. Namelijk mensen die ‘m geskied hebben. De meest chauvinistische Fransen komen bij L'Alpe d'Huez tot 16 à 18 kilometer (de Sarenne, met 1500 meter hoogteverschil) en noemen hún piste dan ook maar gelijk ‘la plus longue du monde’. Klopt niet, maar de Sarenne –de afdaling begint op de ruim 3300 meter hoge Pic Blanc- schijnt wel de langste zwarte piste van Europa te zijn.

Zermatt, Italiaanse kant

Waarschijnlijk ligt de langste piste toch echt in het skigebied van Zermatt, alleen moet je dan aan de Italiaanse kant afdalen (Breuil-Cervinia). Weer even starten op de Klein Matterhorn en dan afdalen naar het laagste punt in het Italiaanse Valtournenche. Zakjapanner erbij en je komt tot een afdaling met ruim 2300 hoogtemeters. Omdat de pistes net iets minder steil zijn dan aan de Zwitserse kant, telt de totale afdaling volgens verschillende skiërs tot 21 á 23 kilometer. Hoe zo’n verschil ontstaat van twee kilometer... niemand die dat kan verklaren. Grote radius misschien? Of een stukje off piste? Iemand nog een interessante aanvulling?

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.