Skip to navigation Skip to main content

Nebelhorn - Oberstdorf: supertoll!

4399 - Nebelhorn - Oberstdorf: supertoll! (1)

Het komt iedere wintersporter bekend voor: je wordt wakker en het eerste dat je doet is het openschuiven van de gordijnen. Zou het vandaag goed weer zijn? Het geluk lacht ons vandaag toe: de lucht is staalblauw en het heeft flink gevroren. Ik spring m'n bed uit want bij dit fraaie weer gaan we naar de Nebelhorn, zo heb ik m'n vakantiemaatjes de avond ervoor aangekondigd.

Voor het eerst op de Nebelhorn

Even uitleggen: de Nebelhorn is zo'n beetje de huisberg van het Zuidduitse Oberstdorf en zit in de skipas van het naburige Oostenrijkse Kleinwalsertal. In ons gezelschap zit een Duitse skileraar die nog nooit op de Nebelhorn is geweest. Hij heeft een vriend uitgenodigd die op anderhalf uur rijden van Oberstdorf woont... en deze berg óók nog nooit in de winter heeft bedwongen. Toch wel een gek idee dat wij laaglanders onze oosterburen wegwijs moeten maken. Nou ja, wegwijs? We zien deze Harald en Mathias alleen tijdens de lunch en aan het einde van de middag. Het zijn namelijk geboren off-piste skiërs, terwijl wij de gebaande afdalingen prefereren. Gelukkig maakt Harald foto's met de helmcamera zodat we 's avonds een beetje kunnen meegenieten van zijn capriolen. Overigens drukt hij ons op het hart niet zomaar buiten de piste te gaan. Vandaag lijken de omstandigheden ideaal, maar onder een dun laagje poeder ligt een keiharde laag. En om dan heelhuids beneden te komen moet je veel off piste-ervaring hebben.

Harald en Mathias zijn de hele dag off-piste onderweg

Druk?

Het is weliswaar een doordeweekse dag, maar toch zijn we bang voor flinke drukte bij het dalstation. De capaciteit van de kabelbaan is namelijk beperkt en de weersomstandigheden zijn echt fantastisch. En dat lokt veel Duitsers uit de omgeving doorgaans naar deze berg. Maar het is zo'n dag waarop alles meezit: we kunnen gelijk mee naar boven. De gele, enigszins gedateerde cabine scheert over het skistadion (bekend van de vierschansentournee rond de jaarwisseling) in de richting van het middelstation ‘Seealpe’. Daar stap je over naar de volgende kabelbaan die je naar het grote bergstation Höfatsblick brengt. Ook hier moet je overstappen om het ‘Gipfelstation’ te bezoeken (2224 meter). Het uitzicht is hier echt adembenemend. Aan de ene kant kijk je de vlakke deel van Beieren en Baden Württemberg in, terwijl je aan de andere kant zowat alle bergen kunt zien liggen van Tirol en Vorarlberg.

Het uitzicht is hier echt adembenemend

Eerst bovenin

Het skigebied van de Nebelhorn is niet groot. Helemaal bovenin brengt de vierpersoonsstoeltjeslift ‘Koblat’ je naar twee rode afdalingen en één blauwe. Maar wij komen voor de fameuze 4,5 kilometer lange, zwarte afdaling, die bij het Gipfelstation begint en eindigt bij het middelstation. Halverwege kun je eventueel met stoeltjeslift nummer twee (Sonngehren) terug naar het bergstation. De omstandigheden zijn vandaag ideaal: geen hopen met sneeuw, maar een heerlijk gladde piste met een laagje verse sneeuw. Op de steile gedeelten moeten we ons overgeven aan een paar ijzige stukken. Ontspannen blijven glijden en niet te veel kanten.

Schaduw

De grootste barrière is misschien wel het stuk boven het middelstation. Eerst ski je volop in de zon, maar net wanneer je benen pijn gaan doen verdwijn je van het ene op het andere moment in de schaduw. Even zie je dan niets en dat kan gevaarlijk zijn wanneer je je daardoor laat afleiden. Vanaf ‘Seealpe’ gaat de zwarte piste over in een rode die je tot vlakbij het dalstation op iets boven de 800 meter brengt. Dat betekent dat je bij deze dalafdaling van 8,5 km bijna 1400 hoogtemeters overwint. Daar kunnen niet veel skigebieden mee pronken.

Uitzicht op de Oostenrijkse bergen vanaf de Nebelhorn

Oberstdorf

Dan nog een ander pluspunt. Het Beierse Oberstdorf is een ontzettend gezellige wintersportplaats. Vanaf het dalstation loop je zo het uitgebreide centrum in, met een enorme variatie aan winkels, restaurant en bars. Kledingmerken die het in Duitsland goed doen (Napapijri, Bogner, Schöffel, Jack Wolfskin) hebben er themawinkels of zijn ruim vertegenwoordigd in de sportzaken die ook nog eens vaak een outletafdeling hebben. Daar komt bij dat het prijsniveau heel redelijk is. Want waar drink je nog een glühwein voor € 2,50? En nu we het toch over de horeca hebben: ga bij het bergstation vooral lunchen in de hut van de Duitse Alpenvereniging. Heerlijk en betaalbaar. De Duitsers hebben voor zo'n fantastisch skigebiedje een prachtige kwalificatie: supertoll!

Oberstdorf met links de Nebelhorn

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.