26 januari 2013 door Kees in 'Reisverslagen''

Kanzelwand

Veruit het grootste skigebied in de regio Kleinwalsertal (Oostenrijk) en Oberstdorf (Duitsland) ligt precies in een grensregio. Een verslag vanaf de Kanzelwand-Fellhorn.
Geen zin in de skibus vandaag. Eerst even onze vers geprepareerde ski's ophalen (aan het eind van de dag brengen, volgende ochtend vroeg ophalen - mooie service!) en dan met de auto naar het dalstation van de Kanzelwand in Riezlern (Kleinwalsertal).

Geen fijne start van de dag

De parkeerwachter is helaas met het verkeerde been uit bed gestapt. Als we naar de betaalautomaat lopen, horen we een geïrriteerd 'Hallooooo' roepen. Stóm, we hadden natuurlijk precies moeten weten dat je het kaartje bij hém moet kopen. Wanneer we even daarna een normaal antwoord geven op zijn vraag of we vandaag met de Kanzelwandbaan naar boven gaan, is het helemaal mis. Of we mijnheer eerst even willen laten uitpraten. Net terwijl ik een zeldzame woedeaanval voel aankomen, brengt de man goed nieuws: een deel van het parkeergeld krijg je weer terug in de vorm van een waardebon, te besteden in het bergrestaurant. Al met al geen fijne start van de dag.

Kanzelwandbaan bij Riezlern

Kanzelwandbaan bij Riezlern

Flink skigebied

Het gecombineerde skigebied Kanzelwand-Fellhorn is behoorlijk uitgebreid. Je kunt zowel aan de Duitse als de Oostenrijkse kant omhoog. Boven vind je nog vijf stoeltjesliften en een sleeplift. Zo op het eerste gezicht is dit niet zo'n enorm aantal. Maar toch heb je het gevoel dat het hier om een flink skigebied gaat waar je gemakkelijk een dag flink aan je trekken kunt komen.

Niet zo druk

Eenmaal boven kiezen wij eerst voor het eerste deel van de dalafdaling (blauw/rood). Halverwege verdwijnt de piste in de schaduw, een klein nadeel van skiën in januari. Maar het is niettemin een heerlijke piste om in te komen. Onze scherpe kanten grijpen lekker in de sneeuw, al kan een te aanvallende inzet van je ski's vandaag fataal zijn. Het is namelijk flink koud geweest vannacht en de ondergrond is daardoor knetterhard. Soms heb je het idee dat je aan het schaatsen bent... Nadat we de zes-persoons stoeltjeslift Zwerenalpe naar het bergstation hebben genomen, besluiten we al direct de lange dalafdaling terug naar Riezlern te doen. Uit ervaring weten we namelijk dat deze aan het eind van de middag heel lastig is (smal, ijzig, veel skiërs). Het blijkt een goede keuze! In recordtempo racen we over de nu nog rustige piste naar beneden en hup weer terug naar boven in de snelle Kanzelwandbaan.

Bergstation van de Kanzelwand, gezien vanaf de Fellhorn

Bergstation van de Kanzelwand, gezien vanaf de Fellhorn

Duitse kant

Vanaf de Kanzelwand kun je niet in één keer doorsteken naar de dalafdaling van de Fellhorn aan de Duitse zijde van het gebied. De snelste route gaat via de laagstgelegen blauwe piste. Om de bijna duizend meter hoogteverschil van de dalafdaling te overwinnen, moet je eerst met de zeszitter See-eckbahn naar het middelstation van de Fellhorn. Van daaruit ski je zonder onderbreking helemaal naar beneden. Maar let op: deze rode piste is flink pittig en het duurt lang voordat je beneden bent. Er zitten relatief veel steile stukken tussen en het kan er bovendien behoorlijk druk zijn. Hier herken je onmiddellijk de beginners die met veel pijn en moeite proberen de hopen sneeuw en de ijsplekken te ontwijken. Vandaag valt het ontzettend mee: het is rustig en de piste is goed geprepareerd. Hoe dan ook wacht beneden de beloning bij Gaststätte Faistenoy. Aanrader: curryworst met frites (€ 6,50).

Bewolking

Wanneer we na de lunch de nieuwe kabelbaan naar boven nemen, begint de bewolking plotseling toe te nemen. Het lijkt lichtjes te gaan sneeuwen, maar mogelijk bedriegt de schijn omdat ook de sneeuwmachines op volle toeren draaien. Eenmaal boven kun je met de oude cabinebaan nog verder omhoog naar het bergstation van de Fellhorn. Maar wij kiezen voor de wat meer ingewikkelde terugweg, namelijk via de verschillende stoeltjesliften. De pistes zijn nog steeds in een puike conditie. Tikje hard misschien, maar dat is niet te voorkomen met deze lage temperaturen en een ladinkje kunstsneeuw. We komen gelukkig net boven de bewolking uit, dus het zicht is weer optimaal.

De sneeuwmachines draaien op volle toeren

De sneeuwmachines draaien op volle toeren

File-skiën

Om een uur of drie arriveren we met stoeltjeslift Zweiländer weer in de buurt van het bergstation van de Kanzelwand. We besluiten direct de dalafdaling te gaan doen. Wanneer we nog een uurtje zouden wachten is het daar file-skiën en daar hebben we geen zin in. Gelukkig dalen de meeste mensen in een gelijkmatig vlot tempo af naar Riezlern. Maar desondanks ervaren we de deze piste toch als dieprood. Als we even later onder de cabines van de Kanzelwandbaan door skiën, valt het ons op dat veel mensen de kabelbaan naar beneden hebben genomen. Een keuze die heel goed te begrijpen valt. Beneden doen we een cooling down bij de Ideallift. Prachtige naam trouwens voor zo'n heerlijke blauwe piste!

Zelf een keertje naar Kleinwalsertal? Klik hier voor meer informatie >>

Bergstation Fellhorn

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen