24 januari 2013 door Kees in 'Skigebieden onder de loep', Live vanuit de sneeuw', Reisverslagen''

Mittelberg

Hoe vaak hoor je dit niet: in gebied X is voor iedereen (jong, oud, ongeoefend, expert) iets te beleven. In de praktijk is het wintersportleven helaas niet altijd zo rooskleurig als de verkeersbureaus het doen voorkomen. Maar Kleinwalsertal komt toch aardig in de buurt van het ideaalbeeld.

Toenemende populatiteit

Een paar keer per week weet Hans ter Braak met z'n foto's door te dringen tot het RTL4-weerbericht. Ter Braak - uitbater van een aantal appartementen in het plaatsjeRiezlern - draagt hiermee bij aan de toenemende populariteit van Kleinwalsertal. Noem het een onbedoeld marketinginstrument, want dit gebied wordt steeds populairder bij onze landgenoten. Maar die stijgende populariteit ligt natuurlijk niet alleen aan de foto's van Ter Braak.

Pluspunten

Kleinwalsertal, een piepklein stukje Oostenrijk dat je alleen kunt bereiken vanuit Duitsland, heeft een flink aantal pluspunten. Inderdaad komen zowel beginners als pistetijgers en off pistefanaten aan hun trekken. In feite bestaat Kleinwalsertal uit vier gebieden: de Ifen, de Walmendingerhorn, de Kanzelwand en het beginnersgebied Heuberg Arena. Maar je kunt ook heel gemakkelijk de grens oversteken naar Duitsland. Sterker nog: zonder dat je het merkt ski je van het Kanzelwandgebied naar de Fellhorn (Zwei Länder, 1 ski-erlebnis). De skibus rijdt vanuit het Kleinwalsertal overigens in een minuut of twintig naar het Beierse Oberstdorf. Dat is niet alleen een heel gezellige wintersportplaats, maar je kunt daar ook fantastisch skiën op de Nebelhorn (skipas is ook hier geldig). Let op: dit is niet echt een berg voor beginners. De dalafdaling is terecht zwart gemarkeerd, al kun je bovenin ook terecht op een enkele blauwe en rode piste. Een nadeel is misschien ook dat de skibus je afzet bij het treinstation en dat je daar nog de elektrische stadsbus moet pakken naar het dalstation. Maar voor die extra inspanning word je ruimschoots beloond als je op ruim 2200 meter achter je capuccino geniet van het geweldige uitzicht.

Ifen

Het skigebied Ifen

Acht uur rijden

Eén van de belangrijkste redenen voor Nederlanders om op vakantie te gaan in Kleinwalsertal is de goede bereikbaarheid vanuit Nederland. Je hoeft geen bergpas over en je vermijdt het knelpunt München. Vanuit midden- en oost-Nederland is het onder normale omstandigheden ongeveer acht uur rijden met de auto. Ondanks al deze positieve punten staat het gebied nu wel voor een moeilijke keuze: een aantal liften is verouderd. Wil Kleinwalsertal mee in de vaart der volkeren, dan zal er binnen afzienbare tijd flink geïnvesteerd moeten worden in modernisering en uitbreiding van de capaciteit. De liftexpoitant wil graag drie kleinere gebieden aan elkaar knopen tot één gebied waarin je twee kanten uit kunt skiën. Daartoe moet een nieuwe kabelbaan worden aangelegd door een natuurgebied. De bevolking van het dal heeft dit plan vorig jaar echter in een referendum verworpen en stilletjes zijn ook veel mensen in de toeristenindustrie het hier wel mee eens. Want de authenticiteit van dit gebied zal vrijwel zeker lijden onder het toenemende wintersporttoerisme. En dat zou jammer zijn.

Walmendingerhorn

Het skigebied Walmendingerhorn

Kees is deze week in Kleinwalsertal en zal ons vanuit de sneeuw op de hoogte houden.

Zelf een keertje naar Kleinwalsertal? Klik hier voor meer informatie >>

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen