8 januari 2013 door Miranda in 'Reisverslagen''

Skiën in Paganella

De laatste stop tijdens onze ‘Kerst / Oud & Nieuw roadtrip’ is Paganella, Italië. Een skigebied dat relatief onbekend is bij Nederlanders, maar een speciaal plekje heeft in mijn wintersporthart. Ik was er 3 jaar niet geweest, maar meteen weer verkocht; wat een heerlijke pistes, super uitzicht en lekker eten. En, oh ja, uiteraard scheen ook de zon er ook weer!

De drukste dagen

We arriveren op zaterdagmiddag in Andalo en het skigebied Paganella. Met z’n 10-en zullen we er oud & nieuw gaan vieren, gezellig! De eerste avond wordt de toon meteen gezet; we eten uitgebreid en drinken lekkere wijn, zoals dat hoort in Italië. Aangezien de meesten toch redelijk “gaar” zijn van de lange reis, gaat het licht deze avond vroeg uit in de oude watermolen. We hebben afgesproken de volgende ochtend op tijd op pad te gaan, aangezien dit de drukste dagen zijn in de Italiaanse skigebieden.

De rijen vallen mee

En dat het druk is blijkt de volgende ochtend op het parkeerterrein bij de gondel Laghet in Andalo. Het is een gekkenhuis, we kunnen nog net een paar plekjes veroveren! Normaal gesproken is het relatief rustig in Paganella (zelfs tijdens de Krokus), maar tussen kerst en oud&nieuw lijken alle Italianen te willen gaan skiën. Toch vallen de rijen bij de liften heel erg mee. Binnen 5 minuten zitten we in de lift en een kwartiertje later staan we op de top bij San Antonio. Hier liggen een aantal heerlijke brede blauwe pistes. Lekker om weer even in te komen.

Pistekunstenaars

De afgelopen week hebben we in Oostenrijk geskied en wat direct opvalt is de perfecte pistepreparatie van de Italianen. Terwijl we in Oostenrijk nog wel eens wat gaten en bobbels op de piste tegenkwamen, zijn de pistes hier zo strak als een biljardlaken. Geen overgang of deuk van de pistebully te zien of te voelen. Er is hier dit seizoen nog relatief weinig sneeuw gevallen, maar de sneeuwkanonnen hebben gezorgd voor een goede laag. De Italianen hebben weer eens bewezen echte pistekunstenaars te zijn.

Skigebied Paganella

De pistes liggen er strak bij

Uitzicht op het Gardameer

We skiën helemaal naar het dal en nemen dit keer de gondel vanuit het dorp Andalo om naar de top “Cima Paganella” te gaan. Het is altijd weer bijzonder om op deze top te staan. Je hebt een fantastisch uitzicht over de Brenta Dolomieten, het Brentadal en in het zuiden zie je het Gardameer liggen. We nemen een piste en daarna direct de stoeltjeslift terug naar de top. Er is een nieuwe piste richting Fai della Paganella en deze willen we graag uitproberen. Het blijkt een mooie brede afdaling, met een paar steilere stukken ertussen. Helaas zijn deze stukken wat afgeschraapt en ijzig, maar dat mag de pret niet drukken.

Uitzicht op het Gardameer

Aan de horizon ligt het Gardameer

Nieuwe oefenweide voor beginners

Ook aan de kant van Fai della Paganella is het een en ander veranderd. Er is een nieuwe oefenweide gekomen bij “La Rocca”. Een ideale en zonnige plek voor beginners. Natuurlijk ga ik ook even langs bij mijn ex-collega’s van de skischool, die het heel erg druk hebben deze dagen (“Kom je helpen...?”). En dan is het tijd voor de lunch. We eten een heerlijke canederli (hartige knödel) bij Dosso Larici. De hutten zijn hier duidelijk minder luxe dan vorige week in Oostenrijk, maar het eten is onovertroffen en de sfeer gezellig.

Morgen deel II van dit reisverslag.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen