11 oktober 2012 door Kees in 'Reisverslagen''

Skiën op Kreta

Dat heb ik weer. Zoek ik dit najaar lekker de warmte op (Kreta), valt mijn oog op het landkaartje in de huurauto. En wat zie ik staan bij de hoogste berg van het eiland: een tekeningetje van een skiër! Het zal toch niet...

Twee hoge berggebieden

Natuurlijk had ik voor ons vertrek al gezien dat Kreta twee hoge berggebieden heeft. En ik had kunnen weten dat daar in de winter ook sneeuw valt, want één gebied staat zelfs bekend als de 'De witte bergen'. De Kretenzers zijn daar duidelijk trots op, want het stikt van de foto's van bergen met sneeuw. De hoogste berg (Psiloritis, 2456 m) maakt deel uit van het helaas tamelijk ontoegankelijke Ida-gebergte. Dat wil zeggen: aan de oostkant kun je met de auto tot 1700 meter komen. Maar wie een beetje ervaring heeft met Griekse wegen weet je dat je dan uren en uren aan het kronkelen bent over allerlei onduidelijke bergweggetjes. Zeker als je aan de andere kant van de berg zit, zoals wij.

'Skicentrum'

De verklarende tekst voor het skiërtje op de kaart is 'skicentrum'. Mmm, klinkt interessant. Zou er misschien een liftje zijn? Een zoektocht op internet brengt bepaald geen duidelijkheid. Het skicentrum zou jaren geleden zijn opgeheven en gedegradeerd tot schuilhut. Er zijn grofweg twee mogelijkheden. Of je loopt met ski's op je schouders naar boven en je daalt daarna af. Of je gebruikt toerski's, dat loopt toch iets comfortabeler naar de top.

Het kaartje met daarop het skicentrum.

Het kaartje met daarop het skicentrum.

's Morgens skiën, 's middags zwemmen

Als we op een prachtige oktoberdag in een dromerig bergdorpje als enige toeristen die dag op een terras van een taverna neerstrijken, krijgen we allerlei visioenen. Uiteraard geïnspireerd door het prachtige uitzicht op de Psiloritis. Kijk, aan die steile kant kunnen we een paar zwarte pistes maken, de voorkant is dan meer voor de beginners. Prachtig restaurant bovenop, mooie gondel vanaf de drukkere noordkant. Adverteren met: 's morgens op de latten, 's middags zwemmen in zee. Het enige dat we nodig hebben is een Arabische investeerder. Levert de Grieken toch ook weer een mooi zakcentje op dat ze momenteel goed kunnen gebruiken.

Het strand en de Psiloritis.

Het strand en de Psiloritis.

Versgeperst sapje

Onze Griekse salade laat een half uurtje op zich wachten, de sinaasappels voor ons versgeperste sapje moeten elders uit het dorpje worden gehaald. Een paar oude mannetjes met stokken wachten op hun vaste plekje voor de taverna tot de avond weer valt. Oude omaatjes in het zwart sjokken door het smalle straatje. We kijken elkaar aan en we delen onze gedachten: nee, dit is niet de juiste plek voor een supermodern wintersportoord inclusief luidruchtige après ski. Gewoon alles lekker zo laten zoals het altijd al was.

In de volgende video's het bewijs: je kunt echt skiën op Kreta!

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen