14 juni 2012 door Miranda in 'Nieuws''

Ski Juwel

Na bijna elf jaar “vechten” is het dan eindelijk zover: de twee skigebieden van Wildschönau en Alpbach zijn vanaf komende winter met elkaar verbonden. Deze maand wordt begonnen met de 8-persoons gondelbaan die de Schatzberg met Inneralpbach en de Gmahkopf zal verbinden, waardoor een skigebied met 145 km pistes ontstaat. Het nieuwe skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau behoort hierdoor ineens tot de grootste 10 van Tirol.

Jarenlange discussie

De plannen om de beide skigebieden met elkaar te verbinden liggen al lang op de tekentafel. Voor- en tegenstanders hebben jarenlang gediscussieerd over de gevolgen voor de natuur en de economie. Uiteindelijk wogen de economische belangen zwaarder. Na 11 jaar praten is de toestemming gegeven voor de bouw van de nieuwe gondel en een afdaling naar het middelstation richting Inneralpbach.

Ski Juwel pano

Dalende bezoekerscijfers

Beide regio’s hebben de afgelopen jaren hun bezoekersaantallen zien dalen. Met name het aantal dagjes-skiërs daalde sterk. Veel wintersporters kozen voor de grotere skigebieden in Tirol, zoals Kitzbühel & Kirchberg en SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Door het samenvoegen van beide skigebieden hebben de regio’s weer een goede kans om te overleven. Veel kleine skigebieden hebben afgelopen jaren hun deuren – noodgedwongen – moeten sluiten wegens te weinig bezoekers. De meeste wintersporters kiezen voor de grotere gebieden, waardoor het voor de regio belangrijk was de handen ineen te slaan en Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau te ontwikkelen.

Size does matter

Bij de keuze van een skigebied kijken we veelal als eerste naar het aantal pistekilometers. Het blijkt dat zelf beginnende skiërs hun keuze van een skigebied laten afhangen van het aantal kilometer piste dat een skigebied telt, terwijl ze vaak nog niet de helft van het gebied gebruiken. De toeristische sector in beide gebieden ziet – door deze uitbreiding - de toekomst weer rooskleurig. Zowel hoteliers als de bergbanen hopen in het winterseizoen 2012/2013 veel nieuwe gasten te ontvangen.

Ski Juwel

Ski Juwel

Ski Juwel: betaalbaar

Het nieuwe skigebied zal onder de naam Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau de concurrentie aangaan met de andere top-gebieden in Tirol. Het gebied telt straks 145 km pistes (32 km blauw, 77 km rood, 18 km zwart en 17 km skiroutes) en 47 liften. Zowel Alpbach als Wildschönau waren altijd erg in trek bij families doordat de skigebieden overzichtelijk waren en de skipassen betaalbaar. Dit karakter zal het gebied behouden. De skipas zal zo’n 10% duurder worden, aangezien de kosten van dit project – 13,5 miljoen – toch terug verdiend zullen moeten worden. De prijs van een 6-daagse skipas voor volwassenen zal €197,- zijn, dat is nog steeds een stuk voordeliger dan de € 225,- die je voor een 6-daagse pas in Kitzbühel betaald. Kinderen betalen straks € 98,50 voor 6 dagen skiën.

Hoewel beide gebieden mij ook voor het samengaan al aanspraken, ben ik er nog nooit in de winter geweest. Het sfeervolle Alpbach(tal) vond ik de zomer al super... Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau staat vanaf nu op mijn "to-go-lijstje"! En jullie? Zijn jullie er wel eens in één van beide gebieden geweest?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.