10 mei 2012 door Roosmarijn in 'Recepten'' | 2 Reactie(s)

Käsenocken

Als liefhebber van de heerlijke Oostenrijkse keuken klinkt het gerecht Käsenocken mij erg bekend in de oren. Käsenocken zijn kleine deegstukjes die gebakken zijn met veel kaas en uien, heerlijk gekruid en geserveerd in de pan waarin het bereid is. Er zijn verschillende soorten Käsenocken en per gebied wordt er gebruik gemaakt van andere kaas.

Smullen

Het restaurant waar ik het lekkerste Käsenocken gerecht heb ontdekt bevindt zich in Fieberbrunn en heet Winklmoos. Je kunt hier met 1, 2, 3 of 4 personen primitief uit de pan eten. Hoewel het regelmatig opschransen kon worden genoemd. Iedereen genoot van de centimeters lange kaasslierten en even was het erg rustig aan tafel.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 30 gram fijn gesneden uien
 • 20 gram boter
 • 100 gram fijn gesneden kaas (kaassoort naar keus, Appenzeller, Gouda, Emmentaler)
 • 150 gram witbrood in stukjes gesneden
 • 2 eieren
 • 100 ml melk
 • 1 eetlepel meel
 • 2 eetlepels fijn gesneden bieslook
 • Zout en peper

Om te garneren:
 • 20 gram Parmezaanse kaas
 • 30 gram boter
 • 2 eetlepels fijn gesneden bieslook

Bereiding:

Als eerste maak je het deeg voor de ‘nocken’. Daarvoor heb je de uien nodig die al even zijn geroosterd in de pan. Meng het brood met de uien en de kaas. Mix de eieren met de melk en de bieslook en voeg dit samen met het broodmengsel. Voeg naar eigen smaak zout en peper toe en meng het geheel goed. Vervolgens voeg je het meel toe en dit alles kneed je tot een samenhangend geheel. Nu heb je het deeg voor de ‘nocken’. Laat dit deeg een half uur rusten.

Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook in een grote pan. Maak met natte handen kleine ‘nocken’ van het deeg. Voeg de ‘nocken’ toe aan het kokende water en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten gaar koken. Als de ‘nocken’ gaar zijn dan kun je ze uit de pan halen en uit laten druipen. Verhit vervolgens de boter in een pan (handig om een pan te nemen waar je uit kunt eten) en voeg de ‘nocken’ toe. Draai de ‘nocken’ af en toe om en voeg de Parmezaanse kaas toe, zodat deze nog even lekker kan mee smelten. Zet het vuur uit en sprenkel nog wat bieslook over het gerecht en je kunt meteen serveren. Eventueel kun je nog een frisse salade toevoegen.

Käsenocken in de pan

Tip:

Zoals gezegd kun je zelf bepalen welke kaassoort(en) je toevoegt. Verder kun je zelf bepalen wat je nog smakelijk lijkt in het gerecht. Zelf vind ik het erg lekker om spekjes toe te voegen.

Eet smakelijk en geniet!!

Reactie(s)

door Jeannette Lonink op 11 mei

Heerlijk!!!! Ga het zeker een keer proberen, heb alleen geen pan voor een groot gezelschap. Maar laat dat dan bij de wintersport horen!door Petra op 5 februari

Volgens mij klopt de foto bij dit gerecht niet. Dit is namelijk käsespatzle i.p.v. käsenocken. De samenstelling van dat deeg is heel anders en bestaat uit kleine sliertjes met gesmolten bergkaas, bieslook en gefrituurde uitjes. Käsenocken zijn van die grote deegballen die vaak als bijgerecht geserveerd worden.Laat een reactie achter

Roosmarijn is opgegroeid met wintersport. De ultieme wintersport bestaat voor haar uit verse sneeuw, op z’n tijd de zon, après-ski en veel eten. Je vindt Roosmarijn zowel op als naast de piste en het liefst is zij in Oostenrijk op pad.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen