20 april 2012 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Shaun White

Wikimedia Commons / by bfishadow

Hij is ’s werelds beste snowboarder, onverslaanbaar in de halfpipe, een commercieel succes en zijn bijnaam luidt “The Flying Tomato”. Ik heb het natuurlijk over niemand minder dan Shaun White. Het roodharige fenomeen op een snowboard breekt record na record en sleept titel na titel binnen. Op een leeftijd van slechts 25 jaar heef hij al alles gewonnen wat er te winnen valt en is hij hét icoon van de snowboard sport. Tijd om eens nader kennis te maken met deze wintersportende wereldster die dingen op een snowboard kan, die niemand anders kan.

Hartproblemen

Als baby zag het er nog niet naar uit dat White één van de allergrootste sporters ter wereld zou worden. Wegens hartproblemen werd hij twee keer geopereerd maar als kind zou hij daar later geen hinder meer van ondervinden. Op 6-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut op het snowboard om voorgoed besmet te raken met het virus. 7 jaar later, op een leeftijd van 13 jaar, sleepte hij al zijn eerste sponsorcontract binnen en werd de stap naar professioneel snowboarden gemaakt. De concurrentie stond met open ogen te kijken naar de capriolen die de roodharige puber uit Californië uithaalde en noemde hem daarom “Future Boy”. Het zou het begin zijn van een uiterst succesvolle carrière.

Succes na succes

Vanaf 2002 begon White de successen aaneen te rijgen. Op de X-games, de Olympische spelen voor extreme sporten, begon hij aan een medaillereeks van mythische proporties. Jaar na jaar won hij bronzen, zilveren en gouden medailles alsof het de doodgewoonste zaak van de wereld was. Het leek hem geen enkele moeite te kosten. Met de reputatie die hij in rap tempo opbouwde was hij op de Spelen in Turijn van 2006 de gedoodverfde favoriet voor goud. Zoals het een fenomeen betaamd, won hij het onderdeel halfpipe met overmacht om dat 4 jaar later, in Vancouver, nog eens dunnetjes over te doen. Inmiddels heeft hij alles gewonnen wat er te winnen valt.

Double McTwist 1260

Tijdens z’n tweede run in Vancouver etaleerde White de beroemde Double McTwist 1260, door hemzelf Tomahawk genoemd. Een sprong die niemand hem, in wedstrijdverband, tot op de dag van vandaag heeft nagedaan. En toen iedereen dacht dat de foutloze run onhaalbaar was, bewees hij het tegendeel. Tijdens de X-Games van afgelopen jaar scoorde hij op het onderdeel Superpipe een perfecte 100 uit 100 score. Als eerste snowboarder in de geschiedenis ‘produceerde’ hij de perfecte run. De jury oordeelde met verbaasde blikken dat een serie tricks als deze nooit meer gemaakt ging worden.

Skateboarder, gamepersonage, filmster..

Shaun White is niet alleen succesvol op het snowboard, hij is ook een begenadigd skateboarder. Hij was de eerste sporter die zowel op de zomer-, als wintereditie van de X-Games een podiumplek wist te behalen. Vanaf de eerste dag dat de sproeterige Amerikaan de professionele sport binnenwandelde, smulde publiek en pers van hem. Het leverde Shaun White onder meer zijn eigen videogame en enkele filmrolletjes op.

Titelprolongatie in Sotsji?

Hopelijk mogen we nog lang van deze markante persoonlijkheid genieten. Deze man kan dingen op een snowboard die niemand anders kan en heeft de sport naar een hoger plan getild. Snowboarden is Shaun White en Shaun White is snowboarden. Ik ben benieuwd of hij zijn halfpipe titel tijdens de Olympische Spelen van Sotsji voor de derde keer kan prolongeren! Daarnaast kan hij nog een extra gouden plak in de wacht slepen aangezien slopestyle in 2014 voor het eerst een Olympisch onderdeel is.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen