25 maart 2012 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Het skigebied van Silvretta Montafon is het grootste skigebied van Vorarlberg en bestaat uit twee delen. Gisteren kon je lezen over het skigebied van de Hochjoch, een rustig skigebied met een mooie mix tussen rode en blauwe afdalingen. Minpuntje vond ik, op de dalfdalingen na, dat de pistes niet al te veel hoogteverschil overbrugden.
Dan maar eens kijken hoe het met het skigebied aan de overzijde van de Hochjoch gesteld is. Hoewel beide skigebieden door de nieuwe Grasjoch Bahn met elkaar verbonden zijn, kies ik er toch voor om mijn skidag direct te beginnen op de pistes van Nova. Via de Valisera Bahn sta je snel midden in het skigebied en heb je direct de keus uit een groot aantal pistes.

Breed als een landingsbaan

We besluiten te beginnen met een brede blauwe afdaling (40) die uitkomt in de kom waar drie stoeltjesliften zijn gelegen die een groot aantal pistes ontsluiten. Al bij de eerste meters heb ik door dat dit een van mijn favoriete pistes van het gebied is. Breed als een landingsbaan, heerlijk om op te carven en prima sneeuw! Vanuit de kom kun je ervoor kiezen om terug te keren naar de pistes van de Schwarzköpfle of om naar de overzijde te gaan, Versettla.

Overheerlijke apfelstrudel

Wij kiezen voor het laatste omdat we graag een goed overzicht willen krijgen van het skigebied. Aan deze kant van Silvretta Nova liggen enkele zwarte skiroutes (black scorpions), een dalafdaling naar Gaschurn-Partenen en afdalingen terug richting de kom. Aangezien de magen al aardig beginnen te knorren kiezen we ervoor om bij de Rehsee Stöbli halverwege de dalafdaling (60a) even bij te tanken. Ondanks het vroege tijdstip is de conditie van deze lager gelegen piste al behoorlijk verminderd. Niets aan te doen met deze temperaturen. Op het terras nuttig ik één van de lekkerste apfelstrudels uit mijn ‘wintersport carrière’.

Zwarte skiroute!

Snel maar weer de hoger gelegen pistes en de afdalingen die in de schaduw liggen opzoeken dan! Dat brengt ons bij de pistes van Valisera. Ook aan deze kant van het skigebied wederom een heerlijke mix tussen eenvoudige blauwe afdalingen, wat steilere rode en… enkele skiroutes. Aangezien een boarder in ons gezelschap de sleeplift graag aan zich voorbij wil laten gaan, zit er niets anders op dan de skiroute (R24) te nemen. Met verse sneeuw moet dit een heerlijke afdaling zijn maar nu is het behoorlijk werken geblazen. De sneeuw is hier nog hard en het vergt behoorlijk wat inspanning om beneden te komen. Zweetdruppels op het voorhoofd en brand in de bovenbenen.

Prachtig funpark

Even snel genieten van een welverdiende 'skiwasser' maar daarna snel de piste weer op! Onder de Madrisella skilift liggen de breedste afdalingen die je je voor kun stellen maar dat is nog niet alles. Vanuit de moderne stoeltjeslift heb je een prachtig uitzicht op het Novapark. Een waanzinnig funpark waar freestylers zich vermaken met kickers, boxen, picknicktafels en alle andere obstakels die je je maar voor kunt stellen. Ik hou het bij de boardercross, die is mij al spectaculair genoeg!

Met 1 stok verder…

In de namiddag besluiten we om de rode afdalingen te nemen (31+33) die uitkomen bij de gloednieuwe Sonnen Bahn. Geheel zonder slag of stoot kom ik echter niet beneden. Geen valpartij of overstekende lawine, maar een misverstand zorgt ervoor dat ik verder moet met maar 1 skistok! Wanneer ik hoor dat we naar links gaan, rem ik zonder te weten dat de boarder achter mij (bedankt Erik!) mij op de hielen zit als een bumperklever op de A2. Voor ik het weet zet de staalkant van het snowboard zich in mijn stok. En ja, iedereen die wel eens een skistok heeft proberen recht te buigen weet wat er dan kan gebeuren. Krak!

Silvretta Montafon, een prachtgebied!

Met 1 stok ski ik verder naar het bergstation van de Valisera Bahn om daarna terug te keren richting dal. In de gondel praten we nog even na over wat voor een fantastisch skigebied dit is. De pistes van Silvretta Nova spreken iedere skiër aan. Van blauwe ‘autobahn’ tot zwarte skiroute, er is altijd wel een afdaling die jouw goedkeuring kan wegdragen. Tel hierbij op dat de pistes van Nova aangesloten zijn op die van de Hochjoch en je hebt een waanzinnig skigebied. Niet alleen het grootste skigebied van Vorarlberg, maar voor mij misschien ook wel de mooiste!

Klik hier voor meer informatie over het Montafon >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen