11 maart 2012 door Kees in 'Materiaal''

Het blijft een eeuwig dilemma: ga je je ski's of board kopen of toch maar huren? Natuurlijk kun je eerst allerlei financiële afwegingen maken, maar uiteindelijk geeft je persoonlijke voorkeur de doorslag. Zelf geef ik de voorkeur aan eigen ski's, al moet je die dan wel van huis mee slepen.

Nieuwe racecarvers

Winter 2011, Saalbach-HInterglemm. Ik wil graag nieuwe racecarvers kopen van Völkl, maar ik wil ze eerst huren voordat ik ze koop. Gewoon om te kijken hoe ze skiën en ook om een kortere lengte uit te proberen. Via internet huur ik een paar van deze ski's. Dat blijkt nog een hele klus, want hoewel er veel sportwinkels zijn in dit bekende skigebied, verhuren ze lang niet alle merken ski's. Hoewel ik de lengte (1.70) keurig heb opgegeven, blijkt de winkel 1.65 voor me te hebben klaargezet.

Over de kop

Aan het eind van de dag ski ik richting Goass-stal in Hinterglemm, één van de bekendste après-skitenten van de Alpen. Ik zet nog even flink aan op een steil stuk, maar voel dat er met één ski iets niet in orde is. Ik denk dat het aan mij ligt en besluit daarom nog even extra aan te zetten. Vervolgens ga ik op een verschrikkelijke manier over de kop. De ski's liggen tientallen meters hoger. Mijn skimaatjes komen de latten brengen en vragen wat er aan de hand is. Ik kan ze geen antwoord geven. Als ik weer op de ski's stap, is de oorzaak snel duidelijk: één van de bindingen is zeker vijf centimeter verschoven over de rail op de ski. De ski's worden door de sportzaak onmiddellijk uit de verhuur genomen: ze krijgen een 'grote' beurt.

Nadeel

Dit is één van de nadelen van het huren van ski's: de gemiddelde huurder gaat bepaald niet zuinig met de latten om en de binding wordt talloze malen opnieuw afgesteld. OK, je hebt in principe nieuwe modellen, maar je moet je wel afvragen hoe 'nieuw' dit materiaal werkelijk is. Een hele winter verhuur laat zo z'n sporen na. Afgelopen winter huurde ik in Kleinwalsertal dezelfde ski's en die waren prima. Dat gold ook voor de prijs: vier dagen lang een topski huren voor € 70 is heel goed te doen. Tip: huur van tevoren via internet en je krijgt vrijwel altijd korting. En wil je een speciaal merk of model, blijf dan aandringen. De sportwinkels kopen niet te veel verschillende merken in omdat ze dan minder korting krijgen van de fabrikanten. Maar vaak kunnen ze jouw merk of model wel bij een collega-winkel krijgen. Maar om begrijpelijke redenen doen ze dat liever niet.

Liever eigen ski's

Zelf geef ik dus de voorkeur aan eigen ski's. Huren is leuk om modellen uit te proberen, maar daarna wil ik graag een paar jaar lang op dezelfde latten naar beneden te suizen. Natuurlijk moet je ook een financiële afweging maken. Gemiddeld ben je tussen € 100 en 150 euro per week kwijt aan huur. Dit jaar was ik twee weken in Zwitserland en daar zou ik de hoofdprijs kwijt zijn geweest (€ 300). Vlak voor m'n vertrek kocht ik daarom via internet de gewenste Völkl Racetiger RC voor € 429. En ze skiën fantastisch. Ik ben weer een paar jaar onder de pannen!

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.